fbpx

Medijski tajkun Martin Odlazek bil že obsojen zaradi poslovne goljufije, finančno je izčrpaval in uničil nekoč dobičkonosne revije!

Martin Odlazek, levo (Foto: STA)

Družina Odlazek je v Sloveniji znana kot družina medijskih gurujev. Gre pa malodane za klan, ki ga vodi in obvladuje Martin Odlazek. Če je revija Reporter še pred nekaj leti tajkuna Martina Odlazka označevala kot velikega goljufa, je danes zgodba povsem drugačna. Odlazek je namreč postal lastnik Reporterja, zato ne čudi, da so pri reviji pričeli tuliti v isti rog kot časopis Svet24, ki je nedavno objavil obsežen intervju z vodilno kandidatko liste LMŠ za evropske volitve Ireno Jovevo. Pa naj Silvester Šurla in Igor Kršinar še naprej trdita, da sta pri pisanju neodvisna. 

Požareport na svoji spletni strani poroča, da ima Martin Odlazek prek svoje družbe Krater Media – Salomon, d.o.o., na podlagi odpovedane lizing pogodbe z Novo Kreditno banko Maribor v najemu Jano, Lady in še 42 blagovnih znamk nekdanjega založniškega podjetja Delo Revije, in sicer do najkasneje konca avgusta. Nato pa bodo vse te znamke prešle v roke družbe Lanaka Media, d.o.o. Pri čemer pa je nemogoče mimo omembe stanja, ki vlada v Odlazkovih medijih.

Začetek zgodbe Odlazka in edicij Dela Revij sega v 31. avgust 2011, ko je Odlazek skupaj s hčerinsko družbo Nove Kreditne banke Maribor sklenil pogodbo o pravici licence znamk in finančnem lizingu. Po poročanju Požareporta bi moral še isti dan poravnati prvi obrok v znesku milijon evrov in davek na dodano vrednost v znesku 1.888.800 evrov, nato pa do leta 2017 letne obroke v znesku enega milijona, leta 2018 pa zadnji obrok v znesku dveh milijonov in 400 tisoč evrov. Odlazek pa se pogodbe vse od začetka ni držal. Sicer je poravnal prvi obrok, davka na dodano vrednost pa ne. V roku nekaj mesecev je z banko sprejel dogovor, da se znesek za dodano vrednost razdeli na dva dela. Nemudoma naj bi poravnal  1.408.800 evrov, ob koncu zadnjega obroka leta 2018 pa še preostalih 480 tisoč evrov.

Foto: Facebook

Kljub dolgovom Odlazek vnovič kandidiral
2. julija 2013 je Odlazek prišel po nove anekse, po poročanju Požarja naj bi naprosil nižje letne obroke po 700 tisoč evrov, datum plačila zadnjega obroka pa se je prestavil z leta 2018 na leto 2019. Odlazek je bil 5. maja 2014 banki dolžan naravnost gromozanski znesek v višini 7 milijonov in 419.819,79 evrov, saj je poravnal zgolj prvi polog in leta 2013 znižani obrok. Novo vodstvo Nove Kreditne banke Maribor in KBM Leasinga pa ima očitno Odlazka dovolj, saj ni želelo popustiti glede vnovičnega zniževanja zneska letne anuitete. Ker Odlazku niso želeli popustiti, se je ta odločil, da odpove lizinško pogodbo. Najbolj smešno pa je, da ko je banka edicije Dela Revij dala na razpis, se je nanj kljub dolgovom na banki ponovno prijavil Odlazek, ki pa je tokrat želel priti do nakupa znamk po precej nižji ceni. Seveda pa je ob tem tudi nenavadno, da je upnica Odlazku sploh dopustila, da kandidira.
Obsojen zaradi poslovne goljufije
Čeprav je bil Odlazek pred nekaj časa zaradi poslovne goljufije obsojen na šest mesecev zapora, pa Delo in Dnevnik pretirano povzdigujeta njegovo veličino in ga imata celo za dobrotnika. Odlazek je namreč direktno in brutalno izkoristil medije v svoj prid in z njimi poskušal vplivati na Novo Kreditno banko Maribor glede odločitve o razpisu, na drugi strani pa je diskreditiral druge ponudnike za nakup blagovnih znamk nekdanjega založniškega podjetja Delo Revije. Najbolj je Odlazku šel v nos nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, ki se je za nakup potegoval poleg manjše tiskarne Prima v Ljubljani, ki je poslovni partner Hokejske zveze Slovenije, kjer pa je predsednik nihče drug kot prav Rakovec. Daleč od tega, da je to edino, kar je zanimivo; namreč, medtem ko je Rakovec s tožbo od nekdanje soproge zahteval plačilo preživnine v vrednosti 400 evrov na mesec, ker naj ne bi imel nobenih prihodkov, je na bančnem razpisu kandidiral s ponudbo v znesku več milijonov.

Slovenski medijski mogul Martin Odlazek.

Finančno izčrpaval dobičkonosne revije
Finančni rezultati družbe Salomon, d.o.o., in podatki o prodaji edicij Dela kažejo, da je Odlazek finančno izčrpaval Jano, Lady in preostale dobičkonosne znamke, ki so zanj predstavljale nekakšen bankomat. Na ta račun je sam bogatel in si pomagal pri financiranju projektov znotraj družbe Krater Media, ki se nahaja na robu finančnega zloma. Veliko pove podatek, ki ga Požar navaja na svoji strani, in sicer, da je Odlazek stroške revije Lady leta 2014 povečal za kar 490.000 evrov, in to kljub temu, da ob tem nikakor ni investiral v večjo kakovost revije, ni zaposlil dodatnega novinarja, prav tako pa tudi obstoječim novinarjem ni poviševal plač – po pripovedovanju zaposlenih pa je novinarje držal na novinarskih minimalcih.

Odlazek nedvomno skrbi za to, da njegov medijski vpliv ne prične pojemati, saj mora skrbeti za promocijo izbrancev globoke države. V luči tega je potrebno gledati tudi na promocijo predsednika vlade Marjana Šarca, za katerega Odlazkovi mediji lepo skrbijo, da se mu slučajno ne bi skrivil kakšen las na glavi. Klečeplazna uredniška politika je bila pri poslušnih še vedno dobro nagrajena – država namreč Odlazkovim medijem namenja kar zajeten finančni kolač medijskega denarja. Kar se dogaja z državo, ki razpada na vseh koncih, pa požrešnega tajkuna ne zanima dosti – glavno, da se pozna učinek v njegovem žepu.
H. M.