fbpx

Mednarodni pravnik Pogačnik ocenjuje, da se je vlada diplomatsko pravilno odzvala na nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine!

V.d. direktor vladne službe za zakonodajo dr. Miha Pogačnik in strokovnjak za mednarodno pravo (Foto: STA)

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so se ostro odzvali na pismo Slovenije Svetu Evrope, poslano v odgovor na kritike o pritiskih na novinarje. Razumejo ga kot zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države. Zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za kulturo in zunanjo politiko, v Levici pa ministra Anžeta Logarja pozivajo k odstopu, čeprav ta nima ničesar s pismom, saj so ga pripravili in poslali na vladnem uradu za komuniciranje UKOM. Za komentar smo prosili uglednega mednarodnega pravnika dr. Miho Pogačnika, ki ocenjuje, da se je vlada diplomatsko pravilno odzvala na nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine in nas vseh v mednarodni skupnosti, kar zadeva medijsko svobodo.

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so se ostro odzvali na pismo Slovenije Svetu Evrope, poslano v odgovor na kritike o pritiskih na novinarje. Razumejo ga kot zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države. Zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za kulturo in zunanjo politiko. Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike namreč posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Med drugim je izpostavila javno Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), ki da so jo še do leta 2004 “vodile nekdanje komunistične strukture”.

Levica se je spravila na napačnega
Najbolj ostri so po poročanju Slovenske tiskovna agencije v Levici, kjer ministra dr. Anžeta Logarja pozivajo k odstopu, čeprav ta nima ničesar s pismom, saj so ga pripravili in poslali na vladnem uradu za komuniciranje UKOM. “Napadi stranke SDS na civilno družbo, na novinarje, na strokovno javnost so stalnica,” je dodal radikalni poslanec Levice Primož Siter.

Anže Logar (Foto: STA)

Ugled spodkopavajo nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine v mednarodni skupnosti
Za komentar smo prosili uglednega mednarodnega pravnika dr. Miho Pogačnika, ki za spletni portal Nova24TV uvodoma poudari: “Moje strokovno stališče je, da se je vlada s pismom Republike Slovenije Svetu Evrope v interesu varovanja mednarodnega ugleda naše države pravočasno in pravilno odzvala na nepotrebne obtožbe in črnjenje ugleda naše domovine in nas vseh  v mednarodni skupnosti, kar zadeva medijsko svobodo.” Kot ocenjuje, nikakor ni odveč, še več, celo pričakuje se, da se mednarodni organizaciji, katere temeljna pristojnost in poslanstvo je prav varstvo človekovih pravic, s strani države članice izčrpno pojasni stanje v državi v zvezi z zadevno problematiko.

Vlada po Pogačnikovi oceni ravnala diplomatsko pravilno
Vlada je po Pogačnikovi oceni ob “nerazumnem in neželenem ter enostranskem političnem sporočilu mednarodni skupnosti, ki nikakor ni, ne glede na povsem nerazumno vsebino, prispevalo k ugledu naše domovine, ravnala pravočasno in diplomatsko pravilno, v skladu z mednarodnim pravom in prakso demokratičnih držav.” Ravnanje pa je, četudi bi bila vsebina diplomatske depeše sporna, kar sicer po Pogačnikovi oceni nikakor ni, transparentno in domoljubno. Ta namreč diplomatsko zrelo brani ugled naše države, še meni Pogačnik.

Vlada obvestila Svet Evrope, kdo v resnici ogroža medijsko svobodo in kako je prišlo do medijskega monopola s pomočjo Foruma 21!

Rok Krajnc