Mednarodnopravni strokovnjak Miha Pogačnik demantiral Cerarja: “Države lahko kadarkoli preoblikujejo sporazum, za Slovenijo si skoraj ne znam predstavljati, da bi bil izid bilateralnih pogajanj bolj neugoden, kot je ta sedaj”

dr. Miha Pogačnik je profesor mednarodnega in evropskega prava na Evropski pravni fakulteti. (Foto: STA)

Zunanji minister Miro Cerar se je v Bruslju ostro spravil nad prvaka SDS Janeza Janšo, ki je v pogovoru za hrvaški Jutarnji list dejal, da arbitražna razsodba dopušča dvostranski dogovor med Slovenijo in Hrvaško za del ali celotno vprašanje meje. Stališča Janše je ocenil kot nevarna in škodljiva, tudi “lovska”, in mu celo očital, da “meša slovenski in strankarski interes”. Ob odzivu Cerarja je mednarodnopravni strokovnjak Miha Pogačnik poudaril, da se z Janšo strinja, da je arbitražna razsodba za Slovenijo izrazito neugodna, ob tem pa dodal, “da si skoraj ne bi znal predstavljati, da bi bil izid bilateralnih pogajanj bolj neugoden kot je ta sedaj“.

Strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji član slovenske pogajalske ekipe v sporu s Hrvaško Miha Pogačnik je za Nova24TV povedal, da je arbitražna razsodba posledica slabega arbitražnega sporazuma in je za Slovenijo izrazito neugodna, saj izgubljamo dele slovenskega ozemlja ter izhod na odprto morje, praktično vsi vitalni slovenski interesi so zanemarjeni. “Tukaj se strinjam z gospodom Janšo, da je arbitražna razsodba neugodna. Kar zadeva samo možnost bilateralnega dogovarjanja, pa mednarodno pravo in mirno reševanje sporov vselej dopuščata možnost, da državi sedeta za mizo, da sporazum preoblikujeta, nadgradita ali pa da se dogovorita povsem drugače.” Na vprašanje, ali bi bil dvostranski sporazum za Slovenijo ugodnejši, je Pogačnik odgovoril, da je težko vedeti, kakšna bi bila končna vsebinska rešitev, če bi se šlo v bilateralna pogajanja. “Za Slovenijo si skoraj ne znam predstavljati, da bi bil izid bilateralnih pogajanj bolj neugoden, kot je ta sedaj.”

Spomnimo: vodja največje parlamentarne stranke Janez Janša je v intervjuju poudaril, da mejni spor med Slovenijo in Hrvaško predstavlja eno izmed najbolj posebnih situacij v zgodovini, do katere je prišlo po nastanku novih držav. Kot je pojasnil, “je arbitražna razsodba po vseh realnih ocenah v prid Hrvaški in v škodo Slovenije, a jo Hrvaška zavrača, Slovenija pa pri njej vztraja”.

Po besedah Janše so v stranki SDS in skoraj polovica slovenskih volivcev nasprotovali arbitražnemu sporazumu, kar dokazuje tudi rezultat na referendumu, ki je pokazal tesen poraz. “Nasprotovali smo, ker smo predvidevali, da se bo tako razpletlo glede na slabo besedilo sporazuma. Menim, da bi dve pametni vladi v prihodnosti lahko našli relativno eleganten izhod iz te situacije.” Ob tem je Janša na vprašanje, kako bi ravnal v primeru, da bi bil sam predsednik vlade, odgovoril, da obstaja manevrski prostor, v katerem bi sosednja Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa bolj logično mejo, kot je ta, ki jo določa razsodba arbitražnega sodišča. Spomnil je na leto 2008, ko je bil s tedanjim hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem blizu “nekakšni dvostranski rešitvi” brez vpletanja mednarodnih dejavnikov, ob morebitni pomoči evropskih institucij.

Foto: Urban Cerjak

V ponedeljek je Cerar v Bruslju izjave Janše ocenil kot škodljive in nevarne, tudi “lovske”, ter ob tem navedel tri stališča, s katerimi je izpostavil, zakaj se ne strinja z Janšo. Po besedah Cerarja namreč Janši, kot tudi nikomur drugemu do sedaj ni uspelo s Hrvaško skleniti mejnega sporazuma, zato je bila po njegovo nujna arbitraža. Po njegovo je največja nevarnost grozila tedaj, ko se je Janša o sporazumu dogovarjal Sanaderjem. Po oceni Cerarja bi bilo to katastrofalno, saj naj bi se po tistem sporazumu zadeve reševale pred mednarodnim sodiščem v Haagu. Prav tako imamo po besedah Cerarja določeno mejo na podlagi arbitražnega sporazuma, zato je to potrebno uresničiti. “Zakaj želijo Hrvati ponovna pogajanja? Ker želijo več. Zagotovo ne zato, da bodo odstopili od nečesa. Torej, Janša govori: pogajajmo se s Hrvati, da jim bomo dali še kaj več,” je še izpostavil Cerar.

Foto: Twitter

Vnovična pogajanja ocenjuje kot dvojno nevarnost
Vnovična pogajanja s sosedi imajo po prepričanju Cerarja dvojno nevarnost, in sicer, da sklenjenega dogovora na vladni ravni sabor ne bi ratificiral in da bi Hrvaška želela uveljaviti stališče, da ker je Slovenija pristopila k pogajanjem, je s tem odstopila od razsodbe arbitražnega sodišča. “Tako da, kar koli zdaj govori Janša, gre v popolnoma napačno smer. Da ne govorimo o njegovem predlogu, ko je lani predlagal, da bi se morali odreči vsemu in vrniti v stanje iz leta 1991 – ta je pa sploh lovska, oprostite,” je poudaril Cerar. “Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali,” je še dodal.

Janša naj bi mešal slovenski in strankarski interes
“Zdaj ko imamo končno rešitev, ki ni zadovoljila nobene strani, ne slovenske ne hrvaške, pa bi Janša odprl nekaj, kar smo po 30 letih komaj zaprli z odločitvijo, ki zagotavlja predvidljivost in stabilnost v nadaljnjih odnosih, ko jo bomo končno implementirali.” Iz tega razloga Cerar stališčem Janše odločno nasprotuje in jih ocenjuje kot nevarna in škodljiva, saj je prepričan, da je implementacija arbitražne odločbe edina pot, če želi imeti slovenska stran opredeljeno mejo, štiri petine Piranskega zaliva in prehod do odprtega morja. “Ne morem se znebiti vtisa, da Janša v pogovorih o tej materiji meša slovenski in strankarski interes,” je izpostavil Cerar in ob tem dodal, “da se Janša ne nazadnje pogovarja s predstavniki hrvaške vlade, ki so njegovi politični strankarski partnerji v evropski družini, Evropski ljudski stranki”. Cerar je za STA povedal, da se boji, da bi stališča HDZ in Hrvaške nasploh Slovenijo pripeljala v podrejen položaj. “To je zelo nevarno in tega si ne smemo dovoliti.”

N. Ž.

 • Amerikanc

  To vemo vsi, razen tistih, ki praznujejo fantastičen dan.

  • Ivan Friderik Novak

   . . . in ti ga praznuješ, zvesti gledalec 24(k)ur.

 • lokec

  Slovenija ni dobila drugega kot malo več morja, kar pa ni velika korist. Korist bi Slovenija imela, če bi imeli neposreden stik z odprtim morjem. Imamo pa le služnostni koridor. Na kopnem smo pa ogromno izgubili. Sporazum je slab.

 • milanček

  miro cerar glede na svoje IQ sposobnosti nikli in nikdar NE bi naredil še srednje šole ! a tu je bila njegava mati, štabna komunajzarska jebačica in je prifu…la vse nazive temu cmeravemu avtistu! ne zastopim, da je sedanja partnerka zanosila s tem kretenom, no ja ene si žagajo roke, ene pa zanosijo!

  • Ivan Friderik Novak

   Ti, milanček, ti ga ZC ni hotela po. . .?

 • francelj3

  Če Janša še ni opazil, da kakršnakoli pogajanja s Hrvaško sploh niso mogoča, saj se ne držijo ničesar, kar podpišejo, toliko slabše zanj. Po 30 letih ga bom moral nehati voliti na volitvah, pa ne samo jaz, ampak še marsikdo. V zadnjih letih je naredil preveč napak. Mnenje cmere je pa irelevantno, ker je že neštetokrat dokazal, da je idiot.

  • šmentanamuha

   Kaj mu očitaš? Jaz namreč menim prav nasprotno, da je zdaj postal res pravi politik. Tudi Pogačnik se z Janšo strinja.

   • francelj3

    Seveda, Pogačnik se mora strinjati z Janšo glede pogajanj s hrvatarji, saj se je preselil v Opatijo, s čimer je pokazal prave barve, in se spodnjim ne sme zameriti. Ne maram sicer Jelinčiča, vendar je bila njegova ideja pred 30 leti edino pravilna: mednarodna mirovna konferenca o Jugoslaviji z določitvijo meja. Pogajanja s hrvatarji pa nimajo smisla, saj drugo jutro po koncu pogajanj prekršijo vse, kar so se prejšnjega dne dogovorili.

  • kokobily

   Veš, tudi sam sem tako mislil, pa, ko sem prebral dokumente, ki jih je SLO podpisovala, sem se lahko samo s poštrom prekril čez glavo.. Fopajo nas (ta “naši”) 3oo na uro..
   Samo en stavek iz takratnih Cerarjevih bluzenj : “ko se je Janša o sporazumu dogovarjal Sanaderjem. Po oceni Cerarja bi bilo to katastrofalno, saj naj bi se po tistem sporazumu reševale pred mednarodnim sodiščem v Haagu.”
   A dojameš ??Določanje meje po mednarodnem pravu bi po PRAVNIKU Cerarju bilo katastrofalno za Slovenijo.. Kaj pa zdaj govori ?? Ja, mednarodno pravo je treba spoštovati, a ne ??
   Evropa (Oli Rehn je dvignil roke od pomoči v razreševanju vprašanja meje, ko je dal predlog, ki je bil popolnoma prepleskan skupek SLO želja, na blef so ga hrvatje nemudoma “požegnali”, vedoč, da se bo naša diplomacija zaradi tega vsrala. Inso ga naši – odklonili. BEBOTI ).
   Zanimivo, drugače nič nobenemu od politikov ne verjamemo, ko se zepenčijo zaradi meje, ali klobas, ali vina, jim takoj verjamemo, da so _ta drugi (Hrvatje večinoma) _krivi.
   Ovi delajo za sebe, naši pa protiv nas. Mi jih pa volimo.. Shizofrenija po podalpsko..

   • Andrej

    Triglavski župnik Jakob Aljaž je s svojim denarjem kupil vrh Triglava in ga daroval slovenskemu planinskemu društvu. Kaj so komunisti pripravljeni žrtvovati – svojega – za Slovenijo?

    • Ivan Friderik Novak

     Ne vzporejaj Aljaža in Janše!
     Ni higiensko. Aljaž je bil dosleden in pokončen kot duhovnik in človek.

     • Andrej

      Dokler imaš možgansko blokado pogovor s teboj ni mogoč.

  • Andrej

   Ne pozabi, Janša je predlagal, da se vstop Hrvaške v EU pogojuje z ureditvijo meje. Kdo je že bil takrat najbolj proti?

   • francelj3

    Žal to ne vpliva na tisto, kar sem napisal zgoraj.

    • šmentanamuha

     Ti kr neki počez. Mislim, da ga v resnici še nikoli nisi volil in tule neki eskiviraš.

    • Andrej

     Vse so ti dobri izgovori. Samo, da je kriv Janša. Ampak, ko so Hrvati vstopali v EU so bili pripravljeni na marsikaj, sedaj jim pa ni treba.

     • Ivan Friderik Novak

      Janša ni za nič kriv.
      Oven, beri Brejca!

   • Ivan Friderik Novak

    Vplivneži iz SDS(!). . . .

    • Andrej

     Imena?

 • totex39

  Socialist ne bo nikoli priznali svojo nesposobnost, zato pa spet “strelja” proti Janšu.

 • RATATA

  26.06.1991 se je Republika Slovenija osamosvojila!
  Hrvatska pa je raskinula veze sa sfrj (SE JE ODCEPILA, ker se osamosvojiti ni mogla!!) dne 08.10.1991! (To so hrvati objavili v njihovem uradnem listu in za povrh vklesali tudi v kamen!).
  Lažnjivci so pa arbitražnemu tribunalu lagali, da sta se RS in RH osamosvojili hkrati, na dan 25.06.1991(!!!) in s tem spravili R.Slovenijo v podrejen položaj, zato je odločba pravno nična!!

  • ivan šantl

   Te datume si pobral po Jelinčiću,kar pa nič ne spremeni glede meje.

   • RATATA

    Kar odšantlaj ivan

 • šmentanamuha

  Cerar je naravna nesreča za Slovenijo, tako kot žled. Tako nesposobnega človeka že dolgo nisem vidla.

 • RATATA

  Pravniški pavliharski pogačniški tiči imajo praviloma takšen značaj, da stvari, ki bi jih lahko povedali v parih stavkih, govoričijo neskončno dolgo. Da se čimveč nabere. Stotisoč jim ne pomeni nič. Izgovorov pa kolkr češ!

 • Duhec

  Janša se je še enkrat več ustrelil v koleno.

  • šmentanamuha

   Zakaj le?

   • Peter

    Ker je duhica tko rekla.

    • šmentanamuha

     Aha.

  • Andrej

   Pomembno je, da ti je Cerar pameten.

 • Antonius

  Mirotova mama je rekla, da ni vsaka svinjarija kriminal. Je pa res, da so vse svinjarije plod kriminala.
  Njen Mirko je z dvakrat zaračunano eno potjo storil kriminal, svinjarija se je pa zgodila, ko je njeni moralist s pomočjo zrežirane Patrie postal predsednik vlade in zdaj še zunanji minister.

 • Andrej

  Cerar je že večkrat dokazal svojo “sposobnost”. Največja je ta, da nikdar ni dojel, da so ga ves čas vodili iz Murgel in da sedaj ne dojame, da te podpore nima več.

  • Ivan Friderik Novak

   Pusti že enkrat pri miru ostarelega in otopelega (tudi diamantni nož otopi, če z njim režeš maslo) Murgeljmandeljca.

   • Andrej

    Ne razumeš bistva. On mene noče pustiti pri miru.

 • odzunaj

  Izdajalskim trobilom RTVSLo in POPTV se je pridružil tudi REPORTER ( Nenad Gluks!!!).
  Iz izjave Janše so vzeli en sam stavek in vsebino obrnili v njeno nasprotje ! Kršenje novinarske etike zrelo za sodni pregon !!!
  Cerar SMC in Nemec SD pa prav tako ! Izdajalci in uničevalci SLOVENIJE in njenega naroda !

  • Andrej

   To ti je po komunistično svoboda govora. Če imaš kaj proti je pa to sovražni govor.
   Saj smo to izvolili, ali ne?

  • šmentanamuha

   Ja, res, kaj se to dogaja na Reporterju, js kr ne morem verjet.

   • baubau

    vprašaj martina odlazka.

  • baubau

   Nič novega,saj je samo še Odlazkov rumenec..

  • Ivan Friderik Novak

   Pozabjaš na SDS-ovce.

 • Vera

  Cerar se naj raje skrije, saj on ni ničesar dosegel . Kako si je sinoči na TV upal bentiti nad Janšo, ki je pravi državnik svetovnega formata . Arbitri so Slovenijo oškodovali na morju in na kopnem !

 • ZatonMesecnikov

  Situacija v Sloveniji, ki je globoko razklana zaradi nedokončane Državljanske vojne med meščanskimi in komunistično partijo, je pač takšna.

  Če bi Cerar in leva Slovenija imeli arbitražni sporazum, ki bi Dolenjsko predajal Hrvaški, bi ga zagovarjali. Češ, saj smo “naši”.

  Če bi Ivan janez rekel da to pa ne gre in se je treba pogovoriti, bi pa kričali Levičarji o Izdajalcu. Pa kolaborantu.

 • Marjan Dubrovnik

  Predvolilni anti Janša nastop moralno etičnega luzerja.

 • Anton

  res ne vem kako je lahko nekdo z doktorat tako butast, milo rečeno povedano, vsaj po poslušanem je njegovo razmišljanje milo rečeno zelo površno.

  sarkazem press

  • milanček

   doktorat oz vso kao izobrazbo z nazivi je dobil po materi, ki je bila politična drolja!

   • Novakec1

    Za zdravo kmečko pamet ne rabiš doktorata.

 • baubau

  Pametni sogovorniki se VEDNO znajo dogovarjati in dogovoriti.

 • marker

  Tega pravnika bi morali pri nas zapreti, ker je pobasal na račun arbitraže ogromno denarja in nič naredil. Potem pa je še odšel k sosedom.

 • marker

  Dragi Miro. Glede na to, da je SDS največja stranka v državi, ima njen predsednik pravico do lastnih izjav. To kot pravnik bi morali vedeti. Vi pa niste imeli pravice podpisovati marakeško deklaracijo, pa ste jo nepooblaščeno podprli mimo volje ljudstva.

  • milanček

   možakar, pa kaj lahko pričakuješ od cmeravega avtista, revšeta, ki mu je mati drolja transirala pot, žal na škodo poštenega slovenskega naroda! nisem extremist, a do takih ljudi nimam tolerance, če se šlepajo na račun poštenih delovnih Slovencev, je edina pravična odstranitev, kot reče komunajzarski gnoj kućan, politična oz fizična!!!!!!

  • Ivan Friderik Novak

   Zver jo je tudi podprl, v Bruslju.

  • Olga101

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, da ne omenjamo se vseh ostalih kršitev ustave “ustavnega pravnika” iz Murgel! Sramota!

 • MižekFiga

  Cerar ponovno potrebuje svežo menstruacijo moškega spola!

 • if

  Tisti hip, ko je levičarska politika pozvala na referenedum za arbitražni sporazum, šef vlade je bil Pahor, je šla zadeva v škodo Slovenije.
  Takrat je SDS poudarjala “najprej Hrvstska uredi zadeve z RS, potem Hrvatska v EU”.
  Levičarska politika je z referendumskim obvodom povzročila procesiranje sranja v piranskem zalivu. Temu sranju pritrjuje in botruje tudi Cerar.
  Veleizdajalci Pahor, Cerar in volivci, ki volijo politiko izgubljanja slovenske zemlje!

 • Pepino

  Cerar, ne oglašaj se več. Kajti karkoli rečeš nima ne repa ne glave. Politično ne pismen, pravno ne potkovan, kot človek, Bog pomagaj. Zakaj za milega Boga pa nisi to sodbo implementiral? ZAKAJ ne? Ker si popolnoma ne sposoben v vseh pogledih. Gospod Janša ni naredil nobene škode s to izjavo. Koliko časa si bil predsednik vlade, koliko časa že vemo za izid arbitraže in kaj si naredil?

  • Novakec1

   On samo “Verjamem”

 • učko

  Zadeve bojo še leta in leta ostale nespremenjene !!!! Tako ni nihče na škodi, mi lahko funkcioniramo, Hrvatom pa tud ni treba nič dat. Volk sit in koza cela se temu reče !

  • RATATA

   Hrvati nikdar niso ničesar imeli!! Sploh pa ne Istre in otokov(!!) državo pa le neko marionetno, nacifašistično in genocidno tvorbo od 1941-1945 po imenu eNDeHa!
   V času sfrj pa je bila Socialistićka Republika Hrvatska le upravna enota, ki je izvrševala pooblastila zveznih organov (kot tudi vse druge republike), s tem, da sta bila konstitutivna dva naroda in sicer Hrvatski in Srpski(!!) … in zato je bila vojna ….. vojna je morala biti, ker do dogovora, da bi se SRH odcepila od sfrj z dodeljenim jim ozemljem in ljudmi v upravljanje s Srbi ne bi moglo nikoli priti!!!
   Tudjman sam je povedalj: ” ne bi bilo rata, da ga mi nismo trebali”!

   • ivan šantl

    Mater si pameten.

 • Ivanček

  In tale “kvizling” Pogačnik si še upa … Tale je sposoben edino za v arest, skupaj z Sokolcem, Pahorjem … in vsemi drugimi, ki so nas 25 let nategovali (vsak na svoj prefinjen način) nam obljubljali in nas koncu oškodovali za ozemlje, ki nikoli, nikoli ni bilo pod Rvačko jurisdikcijo!!!

  • učko

   Tale Kukavičji Mihec je pa v bistvu sestav dveh svinskih polovic !! Najbolj cenena kurba v najslabšem pomenu !

 • hribovc

  zdej pa res ne vem, a kurirček mirko svinja v lastnem imenu, a je spet dobil plonkceglc ??

 • Frank Novak

  Levaki kar naprej nekaj fantazirajo in se delajo “lepe”.
  Desnaki kar naprej nekaj jokate in se delate “zrtve”.

  KAKO NAD LEVICO?
  Seveda ne s prestevanjem kosti, pac pa z logiko.
  Oglejte si intervjuje s pokojnim Miltonom Friedmanom, Nobelovim nagrajencem za ekonomijo, in potem v razpravah z Lukcem in drugimi sanjaci uporabite isto taktiko: TUKAJ, ZDAJ, LOGIKA PROSTEGA TRGA

  https://www.youtube.com/watch?v=RWsx1X8PV_A&t=4s
  https://www.youtube.com/watch?v=RWsx1X8PV_A&t=4s
  https://www.youtube.com/watch?v=MRpEV2tmYz4

 • bubamara

  Pogačnik je največji zaslužkar pogajanj za Piranski zaliv. Njegov naslov v Opatiji pove, da mu nismo samo Slovenci polnili žepe. Pravniki; carji neumnih ljudi.

 • samotoje

  Zadnja priložnost je bila, preden je Hrvaška vstopila v EU. Takrat bi morali določiti mejo. In bi jo lahko, če ne bi imeli ZK s Pahorjem na čelu vlade.
  Naslednja sprejemljiva poteza so pogovori in dogovarjanja pod dvema pogojema:
  1. Nihče iz sedanje koalicije in nadkoalicije ne sme niti blizu.
  2. Pahor nima pri tem nobene besede.
  Grki so z Makedonci dosegli svoje, mi pa se obnašamo, kot bi imeli še dve Sloveniji v rezervi.

 • piko8

  miro cmerar najnesposobnejši premje in sedaj zunanji minister najslabše vlade v zgodovii Slovenije, pametuje brez pameti, tako kot njegova rdeča mama!!
  Leva GOLAZEN je KATASTROFA za SLOVENIJO!!!!

 • hermannn

  Cerar, ponovno dokazuje, da si zasluži nadimek ‘Bebo’!

 • Ivanček

  Za šlamastiki z arbitražo je eden in edini krivec (brezjajčni) Borut Pahor in sluzavi DaniloTurek, ki je zahteval, da je arbiter v primeru arbitraže, izdajalec Jernej Sokolec!!!
  Največji profiter v primeru arbitraže pa je izdajalski voluhar Miha Pogačnik, ki si ne zasluži drugega, kot šus v čelo! Sama mafija …