fbpx

Medtem, ko je Fajonova v Bruslju navdušena nad sredstvi za migrante, župan Emil Rojc dejansko ve za kaj bi jih porabil: za čiščenje nesnage, ki jo puščajo migranti!

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc (Foto: STA/Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

“V Občini Ilirska Bistrica smo v letu 2019 očistili deset ton, v letošnjem letu pa 11 ton odpadkov, ki so jih v naravi pustili nezakoniti migranti. In mi se borimo proti napotitvi vojske na mejo in proti nakupu opreme za Slovensko vojsko. Na krasu bi rekli: “Ma ke mo…”, se je na Twitterju odzval župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, ko je izvedel, kako je Tanja Fajon v Evropskem parlamentu navdušena nad novim paketom sredstev za učinkovito upravljanje z migracijami. 

Županu Ilirske Bistrice Emilu Rojcu, se je od srca odvalil kamen, ko je Tanja Fajon na svoji spletni strani in družbenih omrežjih sporočila, da so v Evropskem parlamentu za države članice, za obdobje naslednjih sedmih let izpogajali skoraj deset milijard evrov za migracijske izzive. Kot je ob tem navedel že omenjeni župan so v Občini Ilirska Bistrica v letu 2019 očistili deset ton, v letošnjem pa kar enajst ton odpadkov, s katerimi so ilegalci posvinjali okoliško naravo. Obenem se je razburil nad uradnim stališčem svoje politične stranke, ki se bori proti napotitvi vojske na mejo ter proti nakupu opreme za vojsko.

Očitno Fajonova v resnici ne razume kaj je nujno potrebno za lokalno skupnost, saj sredstva v resnici niso namenjena čiščenju in odvažanju smeti ter nujni postavitvi ustrezno opremljene vojske na meji. V centrali stranke se namreč borijo proti dodatnemu, nujno potrebnemu denarju za slovenske oborožene sile ter za še bolj porozno zeleno mejo, brez vojske in bodeče žice. Takšna pravila naj bi veljala za prvorazredne ilegalce, medtem ko moramo običajni smrtniki na uradne kontrolne točke, z veljavnimi dokumenti in celo z negativnimi izvidi za covid-19. Vendar pa nek salonski socialist tipa Fajonove takšnega prepričanja tako ali tako ne razume drugače kot “fašizem”. Župan je zato iz Ljubljane že slišal, da je “fašist”, saj si bližnjo slovensko-hrvaško mejo želi temeljito zavarovati, obenem pa jasno nasprotuje tudi postavitvi sprejemnega centra za migrante. Vendar pa zmerljivke in grožnje z izključitvijo niso letele le iz centrale, ampak tudi iz osrednjih slovenskih medijev, kot je na primer Večer.

“Nekateri so res neučakani. Pa kaj menite, da bo z mojo izključitvijo iz stranke SD odprta pot za gradnjo sprejemno-registracijskega centra v Jelšanah? Odgovor je NE,” je župan Ilirske Bistrice Rojc lani na Twitterju odgovoril na pritiske Večera, kdaj ga bodo izključili iz njegove stranke SD. Medijski pritiski na ilirskobistriškega župana Rojca, ki se je uprl gradnji sprejemnega centra za migrante, je vse večji. Po tistem, ko so v podmladku stranke SD, katere član je tudi Rojc, sprožili ofenzivo v smeri njegove podreditve migrantski politiki ali izključitve, zdaj na stranko SD pritiskajo tudi v medijih.

EU držav članic menda ne bo več posiljevala z ilegalci, bodo pa članice za vsakega izmed njih prejele po 10.000 evrov, če se zanje odločijo prostovoljno

Fajonova je v svojem sporočilu za javnost sicer zapisala, da so pogajalci EU parlamenta pod njenim vodstvom včeraj skupaj z zastopniki nemškega predsedstva Sveta Evropske unije in Evropske komisije, prišli do dogovora glede prihodnjega finančnega paketa za uspešno spopadanje z migracijami in azilno politiko EU. Kot v nadaljevanju še pravi, gre za pomembno zmago, tako za Evropski parlament kot tudi za Slovenijo. V prihodnjih sedmih letih bo tako državam članicam na voljo skoraj deset milijard evrov za izzive, ki jih prinašajo migracije, in kar naj bi pomenilo skoraj trikratno povečanje obstoječega paketa pomoči.

Denar naj bi bil po njenih navedbah namenjen tako upravljanju z zakonitimi migracijami in skupno azilno politiko ter financiranju vračanja ljudi, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite in bivanja znotraj EU. Po njenem se s to potezo Evropa zaveda “ključnih izzivov in od njih ne beži”. 740 milijonov sredstev naj bi bilo ob tem namenjenih državam članicam, ki se spopadajo z največjimi izzivi, 180 milijonov pa lokalnim in regionalnim skupnostim za učinkovitejše vključevanje v družbo. Država članica pa naj bi za vsakega migranta, za katerega bi se odločila prostovoljno, prejela 10 tisoč evrov pomoči. Kot še pravi Fajonova naj bi se s prenovljeno evropsko politiko na tem področju končno zaključilo tudi obdobje maltretiranja z ilegalnimi migranti.

To, da med “princesko” Fajonovo, ki hkrati sedi na dveh prestolih –  kot vodja Socialnih demokratov in evroposlanka ter ilirskobistriškim županom Rojcem ni neke prave kemije, še manj pa strasti, je jasno že dolgo časa. Fajonova namreč greje stolček v Bruslju in v ukradeni judovski vili v Ljubljani, kjer je sedež stranke SD, medtem ko se mora Rojc spopadati z dramatično lokalno problematiko, ki jo s seboj prinašajo ilegalne migracije. In ker Fajonova dejansko nima stika z realnostjo, sanja o tem, da gre za “lažne novice”, manipulacije in nabiranje političnih točk, ko se v javnosti pojavi kakšna, do migrantov bolj kritična novica. Iz Ilirske Bistrice pa v povezavi z migrantsko problematiko poročajo tudi o drugih šokantnih zadevah, kot je na primer kamenjanje 11-letne deklice s strani migrantov.

Domen Mezeg