fbpx

Medtem ko Šarčeva vlada državljanom govori, da kljub večjim prihodkom občinam ne bodo plačevali več, Hojs opozarja: “To je nedaven blef in zavajanje slovenske javnosti”

Foto: STA

Zadnje dni lahko na družabnih omrežjih in v medijih spremljamo novico o tem, da Šarčeva vlada pripravlja davek na nepremičnine in premoženje. Kljub temu, da Šarčeva vlada miri, da se obdavčitev nepremičnin, ki so sicer že obdavčene v sedanjem sistemu, z uvedbo davkov ne bi bistveno spremenila, pa številni obljubam težko verjamejo, saj obenem navajajo, da se bo nabralo več denarja kot prej. Nekdanji obrambni minister Aleš Hojs je besede nekdanje finančne ministrice, ki jih je izrekla v vlogi državne sekretarke, da ljudje ne bodo plačevali več, občine pa bodo imele več priliva, komentiral z besedami: “To je nedaven blef in zavajanje slovenske javnosti.”

V ponedeljek je STA poročal, da bodo člani odbora za finance predvidoma v petek predstavili delovni osnutek prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Ministrstvo je predlagalo, da bi bila davčna osnova celotna pripisana vrednost nepremičnine, stopnje pa bi bile za posamezne vrste nepremičnin različne.

Ministrstvo je na podlagi dosedanje analize obdavčitve nepremičnin in simulacije davčnih stopenj kot najustreznejšo rešitev predlagalo, da se pri določanju davčne stopnje upošteva sedanje efektivne stopnje, za stanovanje določi 0,1-odstotno stopnjo, za druge stavbe 0,6-odstotno stopnjo, za gozdna in kmetijska zemljišča bi upoštevali stopnje, ki so bile leta 2013 usklajene v pogovorih z interesnimi skupinami, in sicer, da bi bila kmetijska zemljišča obdavčena po 0,5-odstotni stopnji, gozdna pa po 0,07-odstotni stopnji. “Za simulacijo predstavlja izhodišče, da bo davčna osnova 100 odstotkov posplošene vrednosti nepremičnine, da bi se obdavčile vse nepremičnine (pri čemer bi bile izvzete zgolj nepremičnine s strani mednarodnih institucij), kar bi občinam zagotovilo prihodke, ki bi bili primerljivi sedanjim,” so navedli.

Analizo so izvedli tudi za za varianto enotne davčne stopnje v višini 0,2 in 0,26 odstotka, kot najbolj “ugodno” pa označili prvo varianto, s katero bi bile za različne vrste nepremičnin določene različne davčne stopnje. S tem, ko bi se za različne vrste nepremičnin uvedle različne davčne stopnje, se po besedah ministrstva obdavčitev nepremičnin, ki so obdavčene po sedanjem sistemu, naj ne bi bistveno spremenila, saj naj bi se ob zajemu vseh nepremičnin v obdavčitev zagotovilo višji znesek prihodkov.

Hojs: “Takšen račun se mora iziti”
Hojs
je glede navedb Šarčeve vlade za Nova24TV komentiral, da si lahko vsak doma v roke vzame izpisek vrednosti stanovanja ali hiše, v kateri živi. “Potem vzame kalkulator in si izračuna, koliko je 0,1 odstotka od te vrednosti, saj naj bi bili davki v skladu z zadnjimi informacijami takšni. To vrednost naj nato primerja z vrednostjo nadomestila za uporabo stavbenega zemljišča, ki ga plačuje v svoji občini. Vsak bo kmalu izračunal, da je ta vrednost približno za dvakrat višja kot do sedaj. Če sedaj za hišo ali objekt plačujete 120 evrov, boste od sedaj naprej plačevali približno 200 evrov. Takšne izjave, ko državna sekretarka govori, da ljudje ne bodo plačevali več, občine pa bodo imele več priliva, si ne znam razlagati. Videli bomo, kaj bodo z izračuni pokazali, a kar so do sedaj povedali, je nedaven blef in zavajanje slovenske javnosti.” Četudi obdavčijo kmete, po prepričanju Hojsa občine ne morejo dobiti toliko več, v primeru če ljudje ne plačajo več. “Takšen račun se more iziti,” poudarja Hojs.

Foto: STA

Napoved Šarčeve vlade je močno razjezila številne državljanke in državljane, ki poskus uvedbe takšnega davka razumejo kot kritje lastne nesposobnosti. Mojca B je komentirala: “Vsi bomo plačali več, ker zato se to uvaja. Ne vem pa, zakaj tem vladnim pacientom nihče javno ne pove, da lažejo. Saj znamo računat in vemo, koliko smo plačevali do sedaj, ne?” Uporabnica Tatjana pa je dodala, da gre vse skupaj čez meje zdravega razuma, da cesta vabi. Drugače pa je kritik malo morje in to ne samo glede napovedi uvedbe davka na nepremičnine in premoženje, ampak tudi na področju določanja cen goriva, kjer je po devetih letih prišlo do preobrata, 95-oktanski bencin (1,346 evra na liter) je namreč postal cenejši od dizla (1,364 evra na liter). Državljane jezi, da je s prihodom te vlade na oblast že dvakrat prišlo do podražitve. Na družabnem omrežju Twitter je pričel krožiti zapis: “Nova Šarčeva vlada že dela. Slovenija ima najdražji bencin in nafto v Evropski uniji. V kapitalistični Avstriji kurilno olje po 0,5 evra, v komunistični Sloveniji pa po 1 evro. Čestitam levim volivcem in abstinentom za komunistično vlado.”

Glede na to, da je Slovenija po mejni davčni stopnji višjih dohodkov 4. na svetu, takoj za Švedsko, Belgijo in Portugalsko (na vsak zaslužen evro nam država pobere kar 73 centov!), se človek po pogromu nad gospodarstveniki vpraša, kakšne in kolikšne davke si bo Šarčeva vlada še izmislila, da bo lahko napajala svoj širok aparat in uresničevala cilje v koalicijski pogodbi. Poraja se vprašanje, kako dolgo bodo državljani še trpeli takšno obnašanje vlade in kdaj bo Šarcu odigrala zadnja melodija?

H. M.