fbpx

Medtem ko se desnica povezuje, portal Domovina pričenja z obujanjem političnega mrtveca Gregorja Viranta

Foto: STA

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je prejšnji vikend organizirala Zbor kristjanov in ljudi dobre volje, na katerem je bila predstavljena posebna izjava demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo. Na srečanju z naslovom “Spet na razpotju”, kjer so spregovorili  dr. France Arhar, p. Branko Cestnik in dr. Tomaž Erzar, je bilo povezovanje v predvolilno koalicijo predlagano zato, ker v primeru ločenih nastopov teh strank ne bo pravega odziva med volivci, ker so ti že globoko razočarani. Na srečanju, katerega so se udeležili prvak opozicijske SDS Janez Janša, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in nekdanji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, je bilo poudarjeno “Vemo, da je taka odločitev težka, ker so med strankami tudi pomembne razlike v političnih nazorih pa tudi nekaj zamer, ki jih je treba v dobro teh strank in bodoče koalicije preseči.”

V gibanju so izpostavili, da zaupajo etični in moralni zavezanosti politikov strank, ki nimajo komunističnega pedigreja … in dodali, da če tako združene demokratične stranke ne bi uspele zmagati, morajo te izoblikovati trdno in stabilno opozicijo, ki bo preprečila vsako samovoljno poseganje v ustavo ali v obstoječi demokratični družbeni sistem. Več kot očitno pa se z osrednjim sporočilom gibanja ne strinja spletni portal Domovina.je, ki sicer velja za glasilo stranke NSi, saj je v dveh delih, v petek in soboto, objavil intervju z Gregorjem Virantom, ki velja za odločilnega krivca za padec desne vlade na začetku leta 2013.

Virant je med drugim komentiral aktualno situacijo v Sloveniji in spomnil na čase, ko je predstavljal ključni jeziček na tehtnici med desnosredinsko in levo vlado. Glede vpliva na padec druge Janševe vlade je dejal, da danes ne bi ravnal niti malenkost drugače, čeprav se zaveda, da si je s to potezo zapečatil politično kariero. “Šlo je za obrambo političnih standardov zahodne civilizacije, za de-balkanizacijo Slovenije,” je izjavil. Ob tem pa je dodal, da ne dvomi v to, da je postopal prav, kar naj bi bilo sčasoma vedno bolj jasno. “Ali je zvestoba pomembnejša vrednota kot distanciranje od nečednosti?” je nadaljeval in dodal: “Mar ni takšna zvestoba bolj podobna zaslepljenosti ali oportunizmu, ne gre bolj za mafijsko kot pa resnično vrednoto?”

Tomaž Štih

Štih: Ključna napaka Viranta, da je bolj sovražil Janeza Janšo, kot pa imel rad svojo stranko
Glede Janše je Virant dejal, da mu je bila leta 2011 dana možnost, da oblikuje vlado, in dodal, da je nato ta kot premier evropske države izgubil zaupanje. Janša naj bi po Virantovem mnenju leta 2013 desnosredinsko vlado zapravil sam, potem ko naj bi sebe postavil pred namen. S to trditvijo pa se ne strinja niti bivši član propadle Državljanske liste Tomaž Štih, ki sicer pod imenom Libertarec velja za tviteraško velesilo. Štih, ki je v drugi Janševi vladi opravljal delo svetovalca v ekipi finančnega ministra Šušteršiča, je izrazil prepričanje, da je bila Virantova ključna napaka ta, da je bolj sovražil Janeza Janšo, kot pa imel rad svojo stranko. In to je na koncu stranko tudi pokopalo. “Krivda je v glavnem v napačni oceni predsednika stranke Viranta, ki je takrat ocenil, da je bolj pomembno, da sledi načelom pravne države, za katere se je kasneje izkazalo, da to sploh niso načela pravne države, kot pa političnim interesom stranke, da reformira.”

Sedanje vodstvo SDS po prepričanju Viranta ne predstavlja post-tranzicijske normalnosti
V intervjuju je Virant podal prepričanje, da prihajajoče volitve za desno sredino ne bodo ugodne in dodal: “Šestpasovna avtocesta do zmage ji bo odprta šele takrat, ko bo v tem delu političnega spektra prevladala post-tranzicijska normalnost, ki jo danes predstavlja NSi.” Po njegovem prepričanju sedanje vodstvo SDS tega ne zagotavlja, prav tako pa tudi ne “njeni čudni sateliti”. Ob tem je dodal, da verjame, da tudi med člani največje opozicijske stranke vlada vedno večja želja po normalnosti in da se ti dolgoročno gledano ne bodo sprijaznili z večno vlogo stranke v opoziciji.

Foto: STA

Na vprašanje, za katero izmed obstoječih strank se mu zdi, da najbolj odraža program in vrednote, za katere si je prizadevala Državljanska lista Gregorja Viranta, je odgovoril, da v segmentu gospodarskega in javnofinančnega programa sem najbolj spada NSi in deloma tudi največja opozicijska stranka. Poleg tega je poudaril, da je SDS težko sprejemljiva zaradi svojega načina delovanja, kot razloge pa je navedel tudi “mafijske primesi, pomanjkanje modernosti in popolno odsotnost kritične distance od odklonov v svojih vrstah kot tudi v vrhu stranke”.

Glede na to, da so na obstoj Viranta pozabili celo levičarji, se človek vpraša, čemu so se na portalu Domovina.je odločili za oživitev političnega mrtveca, ki je sicer nekdaj veljal za čudežnega dečka in glavnega aduta za prevzem slovenske desnice. S tem pa so povsem brez potrebe delovali v nasprotju s podano izjavo gibanja Prebudimo Slovenijo, ki se je zavzelo za povezovanje v predvolilno koalicijo.

N. Ž.