fbpx

Medtem ko so državljani prepuščeni sebi pri spopadanju z draginjo in inflacijo, bo nevladnikom za izobraževanje na voljo več kot 6 milijonov evrov!?

Foto: Facebook/Twitter Vlada RS

Dobili smo vlado, ki so jo postavile nevladne organizacije, zato daje predvsem nevladnikom, ki zanjo celo pišejo zakonodajo. Na drugi strani pa bomo dobili 5 evrov višje pokojnine, 130 evrov nižje plače, električne mrke, nič smučarije in skoraj najvišje cene elektrike v Evropski uniji.

Ministrstvo za javno upravo je sporočilo, da v mesecu oktobru predvidevajo objavo dveh pomembnih razpisov, ki spodbujata vključevanje nevladnih organizacij v mednarodni prostor in partnersko sodelovanje nevladnih organizacij v mednarodnih projektih ter profesionalizacijo v prostovoljskih organizacijah.

Za oba razpisa bo šlo predvidoma 6.100.000 evrov
“Spoštovani davkoplačevalci, poglejte, kam vlada namenja vaš denar. Ki ga zato praktično jemlje iz projektov izgradnje domov za starejše, vrtcev, šol, telovadnic, obvoznic, protipoplavnih nasipov … Stranke Levica, SD in Gibanje Svoboda s tem plačujejo kolesarje,” je glede napovedanih razpisov za nevladnike komentiral predsednik stranke SDS Janez Janša. Iz ministrstva so po poročanju STA sporočili, da  predvidena višina sredstev za oba razpisa skupaj znaša 6.100.000 evrov.

Rekordno zadolževanje zaradi velikih apetitov nevladnikov
Za letošnje, prihodnje leto in leto 2024 je sodeč po predlogu vlade predvidena enormna poraba, ki je visoko nad zmožnostmi davkoplačevalcev. Letos bo primanjkljaj znašal približno dve milijardi evrov (k obstoječemu primanjkljaju se bo prištelo še 640 milijonov Golobovega zadolževanja). Že v naslednjem letu bo ta poskočil za 1,3 dodatne milijarde, tako da bo znašal vrtoglavih 3,3 milijarde več, kot je predvideno, da se bo steklo v državno blagajno. Ker je bila vlada deležna hudih kritik Fiskalnega sveta in seveda tudi slovenskih občin, ki so nezadovoljne, ker so navkljub rekordnemu zadolževanju zapostavljene, je ta v svoj zagovor dejala, da je tako zaradi pokrivanja “bombončkov” Janševe vlade, energetske krize itd. Fiskalni svet je dal jasno vedeti, da so izgovori vlade na majavih tleh.

Ker nevladniki pričakujejo zahvalo za svoj doprinos k zmagi vladajočih, je jasno, da so apetiti po denarju veliki. Temu primerno mora tako vlada odreagirati, kar pa je seveda v škodo širše populacije ljudi. Priklop na državne jasli pa seveda ni mogoč kar vsem nevladnikom vsepovprek, ampak tistim, ki so vladi naklonjeni in imajo jasno izdelane politične cilje.

Nika Kovač na obisku pri Urški Klakočar Zupančič (Foto: družbena omrežja)

Medtem ko je Janševa vlada vlagala denar v obnavljanje šol, vrtcev, gradnjo in obnovo domov za ostarele, občine, Golobova vlada denar namenja le peščici. Namesto, da bi po vzoru koronskih paketov pristopili na pomoč gospodarstvu in širokemu krogu državljanom, ta pomoč usmerja majhnemu deležu ljudi, kot da ne bi bili vsi podvrženi hudi inflaciji in draginji. Še posebej sramoten odnos ima vlada do zaposlenih. Na račun davčne logike obetajo nižje plače najširšemu krogu ljudi, tisti brez otrok pomoči sploh ne bodo deležni. Še posebej hudo  je za invalide in upokojence z najnižjimi dohodki. Da se vlada iz ljudi, ki so celo življenje delali, dobesedno norčuje, je dokazala nedavno, ko je za leto 2023 za upokojence zvišala letni dodatek, in sicer v vseh razredih za 5 evrov glede na lansko leto. Upokojenci bodo prihodnje leto dobili več, so navedli zmagoslavno, čeprav je vsakomur izmed nas kristalno jasno, da je teh 5 evrov že zdavnaj pojedla inflacija. Morda bi morali vladajoči večkrat v trgovino ali si pogledati, koliko so se podražile položnice!

Kot je zelo jasno v nedavnem pogovoru za javno RTVS povedal nekdanji upokojeni izredni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani dr. Gorazd Trpin, nobena civilna organizacija ne uresničuje splošnega interesa, ampak parcialnega. Logični sklep je, da je naravnost nezaslišano, da se v ospredju daje peščico privilegirancev, ki zasleduje lastne interese. Ti povsem pričakovano rjovejo, kako je vse narobe, ko je na oblasti vlada, ki ni leva. Čemu je tako, najboljše pojasnjujejo številke. Od leta 2009 do vključno 2019 se je za domove za ostarele iz proračuna porabilo 31 milijonov, za študentske domove 35 milijonov, za dvajset levičarskih nevladnih organizacij pa kar 70 milijonov evrov.

Sara Kovač