Medtem ko se je Janez Janša sestal s tremi najvplivnejšimi svetovnimi in evropskimi politiki, Šarec sestankuje in sestavlja kikiriki koalicijo z radikalno Levico, ki bi izstopila iz Nata

Kakšna vlada in kam bo pripeljala Slovenijo, je odvisna od njenih koalicijskih partnerjev. Ali je to od tistega, ki bi Slovenijo pripeljal v boljši jutri z izstopom iz Nata, povišanimi davki in uvedbo venezuelskega tipa socializma? Ravno to namreč počne Šarec, saj se je pred kratkim v želji, da bi sestavil koalicijo, sestal tudi z radikalno Levico, katere program ste prebrali stavek višje. V istem dnevu pa se je Janez Janša v Bruslju, ko je šel podpret slavnostno otvoritev konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu, ki so jo poimenovali po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku, sestal s predsedniki treh najvplivnejših svetovnih in evropskih političnih internacional. Opozoril je tudi, da se v Moldaviji odvija podobna zgodba kot v Sloveniji, kjer se vladajoča elita požvižga na voljo ljudstva in želi na vodilne položaje postaviti svoje ljudi.

Janez Janša se je v četrtek, na obisku v Evropskem parlamentu v Bruslju, med drugimi tudi sestal s Stephenom Harperjem, nekdanjim predsednikom vlade Kanade, Josephom Daulom, predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) in Andrésom Pastrano, nekdanjim Kolumbijskim predsednikom. Kot je zapisal na Twitterju, so imeli skupno večerjo z vsebinskimi političnimi pogovori, ki jih je poimenoval “svet sredi sprememb”.

Kaj pa je medtem, ko se je Janša sestal z izkušenimi in vplivnimi svetovnimi voditelji, počel Marjan Šarec? Skušal je sestaviti koalicijo z Lukom Mescem in njegovo radikalno Levico (pa čeprav so državljani izrazili željo in zaupanje Janezu Janši). Potem ko se je sestal že z vsemi strankami (razen SDS), se je sestal še z Levico, ločeno zaradi “znanih stališč, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami”, je dejal in dodal, “če si zapiramo vrata že na začetku, potem bomo težko delali“, kako ironično in kontradiktorno. Kot je dejal Šarec, so se odločili, da vsak opredeli projekte, ki so zanj ključni, nato pa bodo videli, kje se strinjajo. Mesec pa je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna, in da ni prišlo niti do resnih pogovorov o oblikovanje leve koalicije, ker so očitno že od začetka merili na drugačno vlado, z NSi. Izpostavil je še, da lahko glasovi Levice pridejo samo s “temeljito spremembo političnega kurza” te vlade v nastajanju.

Foto: STA

Bo moral Šarec upoštevati cilje Levice?
O nadaljnjih pogovorih – s katerimi strankami bodo potekali skupaj in s katerimi ločeno -, pa je Šarec dejal, da dokler še niso vsega dorekli in začeli “čisto na polno”, ne more govoriti ne o tej ne o oni obliki. Zaenkrat pa je zanj in za LMŠ bistveno, da se pogovori nadaljujejo. Vsaka od peterice strank, s katerimi se je sestal, je po njegovih navedbah že poslala po deset točk, ki jih vidi kot ključne, na tem bodo delale strokovne skupine. “Vsa vrata pa so še odprta,” je poudaril. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec bo po napovedih Mesca predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetovanjih o mandatarju sporočil, da se bodo v zameno za podporo mandatarju morali pogovarjati o ključnih projektih Levice, ki bi jih podprla naslednja koalicija. Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi to bil zelo neugoden scenarij. “Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, kar bi želeli mi.” 

V Moldaviji podobna situacija kot v Sloveniji – vladajoča elita se požvižga na voljo ljudstva in želi postaviti svoje ljudi
Vso to dogajanje – Šarčevo sestavljanje koalicije, čeprav ni zmagal na volitvah in so volivci izbrali Janšo – spominja na lokalne volitve v glavnem mestu Moldavije Kišinjev, kjer je v drugem krogu zmagal Andrei Nastase in z dobrimi 52 odstotki podpore premagal kandidata opozicijske Socialistične stranke Iona Cebana, ki je slavil v prvem krogu. V ta namen sta podala izjavo tudi predsednik stranke IDU (International Democrat Union) Stephen Harper in Andrés Pastrana, predsednik stranke IDC-CDI (Centrist Democrat International), in izrazila globoko zaskrbljenost. Dejala sta, da je iz rezultatov razvidno, da je Andrei Nastase jasno zmagal na volitvah, ker so tako odločili volivci. In proti volji ljudstva se je režim Vladimirja Plahotniuca in Igorja Dodona, predsednika Moldavije, odločil, da bodo s pomočjo sodstva postavili svojega župana in popolnoma ignorirali vsak delček demokracije in pravico volitev. “Takšno početje kaže na očitne strategije vladajoče avtoritativne elite, ki so nedemokratične in samovoljne in izražajo resne dvome o zavezanosti moldavskih oblasti k napredku nujnih reform.” Moldavske oblasti pa sta pozvala, naj sprejmejo ustrezne ukrepe in zagotovijo spoštovanje rezultatov in omogočijo zmagovalcu, da prevzame odgovornost kot demokratično izvoljeni župan Kišinjeva.

A. G.