fbpx

Medtem ko se v Sloveniji otroke izrablja za politični boj, v Evropski uniji zaradi bojazni pred novimi mutacijami virusa vlada vojna za cepiva

Foto: epa/Twitter

Vse odkar je postalo jasno, da imamo tudi v Sloveniji britansko različico novega koronavirusa, prihajajo pa tudi novice o novih mutacijah virusa, bi človek pričakoval, da bo ljudi ob novicah iz držav, kjer se borijo z mutacijami bolj nalezljivega virusa, srečala pamet in bodo nehali z zaletavanjem v zid. Nasprotno, za boj proti vladi, ki jim ne odgovarja, so pričeli celo izrabljati otroke in v povezavi s tem prepričevati slovensko javnost, kako si otroci želijo v šole. Izpostavljati so začeli, kako bo šolanje na daljavo vplivalo na nastanek psihičnih posledic, o katerih sicer nikoli ne govorijo, ko so otroci tekom poletnih počitnic doma.

Tekom vikenda smo bili priča protestu pri Delavskem domu v Trbovljah, sledil je protest v Kopru in v nekaj manjših slovenskih krajih. Sporočilo je bilo enotno: otroci naj gredo nazaj v šole kljub epidemiji. Zanimivo pa je, da je bilo mogoče na protestu povsem po “naključju” videti tudi protivladna gesla, ki so sicer pojavljala na protivladnih protestih. Pred tem je v zrak stopil SVIZ skupaj z Branimirjem Štrukljem zaradi nestrinjanja okrog testiranja učiteljev. Glede na to, da se vsakič izkaže, da so nekateri učitelji pozitivni, kaže, da ima stroka vendarle prav. Prav je imela tudi, ko so Štrukljevi skupaj z SD protestirali proti nošenju mask v šolah. Porast okužb je namreč nastal ravno zaradi pritiskov, češ kako težko je dihati pod njo. Štrukelj je nestrinjanje ponazoril nazorno, ko je v javljanju za televizijo v znak protesta, odstranil zaščitno masko.

Vlada prava vojna za cepiva
Medtem, ko se gredo pri nas nekateri politične boje, je Evropska unija v totalni vojni za cepiva. Na to dejstvo je opozorila evropska poslanka Romana Tomc in zapisala naslednje: “EU je v totalni vojni za cepiva. Gre za bitko s časom, kjer vsak zamik pri dobavi pomeni več smrti. Bojazen pred novimi mutacijami je izjemno velika. Medtem pa slovenske otroke, dijake izrabljajo za politični boj proti vladi,” je izpostavila in dodala, da je to obnašanje zavržno. V zadnjem času smo lahko opazovali predvsem vojno v povezavi z britansko-švedsko farmacevtsko družbo AstraZeneca, ki je 22. januarja meni nič tebi napovedala, da bo za mesec dni, odložila pošiljanje odmerkov cepiv, ki so dogovorjeni z državami članicami EU. Zamudo naj bi po njihovih besedah povzročile težave s proizvodnjo v njihovem obratu v Belgiji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je temu uprla, saj je bil avgusta sklenjen dogovor z AstraZeneco za najmanj 300 milijonov odmerkov po ceni 336 milijonov evrov, in ob tem poudarila, da jasno pričakuje, da bo družba izpolnila pogodbene obveznosti.

Ker bo problem pomanjkanja vplival le na EU, dobave v Združeno kraljestvo, ki je prav tako sklenilo dogovor s farmacevtsko družbo, pa bodo tekle po načrtih, je jasno, da se je EU uprla. “Zavračamo logiko, da kdor prvi pride, prvi melje. To morda deluje pri mesarju v soseščini, ne pa pri pogodbah,” je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. 31. januarja je predsednica Evropske komisije preko Twitterja sporočila, da je vendarle prišlo do koraka naprej in da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju dobavila 40 milijonov odmerkov cepiva, kar predstavlja devet milijonov cepiv več, kot so jih obljubljali prejšnji teden. V ponedeljek, 1. februarja, je odjeknila novica, da v Evropski uniji delajo vse kar je v njihovi moči, da zagotovijo zadostno število cepiv za Evropejce. Napovedala je da bosta BioNTech in Pfizer zagotovila 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiv v drugi četrtini leta.

Mutacije virusa se širijo
Iz konkretnega dogajanja lahko vidimo, da situacija ni niti najmanj lahka, saj se vse države po svetu zavedajo, da je le cepivo tisto, ki lahko zagotovi povratek v normalno življenje in zmanjša število smrti. Še posebej v luči dejstva, da se pojavlja vedno več mutacij virusa. Iz Velike Britanije so v tem tednu sporočili, da so zaznali novo mutacijo britanske različice virusa z imenom E484K. Iz sosednje Avstrije pa sedaj prihajajo novice o širjenju novih različic virusa na Tirolskem. Tirolska je po besedah virologinje Dorothee von Laer postala žarišče južnoafriške različice novega koronavirusa, ki pa naj ne bi bila le bolj nalezljiva, ampak naj bi povzročila tudi ponovne okužbe. Dosedanja cepiva naj bi bila manj učinkovita proti njej. Ob tem je še posebej zaskrbljujoče opozorilo, da sta se na Tirolskem očitno razvili še dve ali tri nove različice južnoafriške različice virusa. Po poročanju STA še ugotavljajo, kakšne so značilnosti mutiranih različic. Ker pa je nevarnost širjenja virusa velika, je Laerjeva, kot ena izmed glavnih svetovalk vlade na Dunaju, predlagala, da naj se Tirolsko za mesec dni izolira, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi “drugi Ischgl”. Zdravstveno ministrstvo razmišlja, da bi uvedlo prepoved gibanja v tej deželi.

V luči tako težkih razmer je seveda zelo težko razumeti čemu je sredi epidemije v ospredju političen boj. Konec koncev je zdravje najpomembnejša dobrina, vsaka smrt zaradi covida pa je preveč. Le dosledno zaščitno obnašanje in cepljenje nas bo pripeljalo na zeleno vejo, zato je na vsakem posamezniku, da ravna odgovorno. Vsak si namreč želi, da se šolarji vrnejo v šole, delavci katerih dejavnosti je onemogočena na delo, a vse to na varen način. Gre za skupen boj v katerem nismo sami, saj je epidemija prizadela praktično cel svet. Odvisno pa je od nas kot od družbe, kakšne bodo posledice in kako dolgo bo boj trajal. Oblast lahko skupaj s stroko sprejema še tako dobre ukrepe, ki pa ne bodo pomagali, če se jih ljudje ne bodo dosledno držali.

Nina Žoher