Medtem ko se Šarec ubada s kaznovanjem vardistov, Hrvaška izkorišča evropska sredstva, s katerimi bo preprečila vstop migrantov v državo

Datum:

Slovenija se po mnenju vlade Marjana Šarca nahaja v resni notranji varnostni krizi, ki jo ogrožajo lastni slovenski državljani. Zaradi izletov na Kolpo Šiškovih vardistov so prejšnji teden sklicali izredno sejo Sveta za nacionalno varnost brez največje opozicijske stranke, Slovenske demokratske stranke. Sledila je hitra dopisna seja vlade. Na njej so sprejeli spremembe novel zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Kazni za kršitev zakona oziroma zbujanje pozornosti s plastičnim orožjem bodo znašale od 500 do največ 2.000 evrov. Medtem ko se Šarec ukvarja s posamezniki, ki se ne počutijo varne zato, ker država ne zna poskrbeti za varovanje meje, pa hrvaška vlada pridno izkorišča evropska sredstva, da bi zagotovila varnost v svoji državi. A Šarca bolj kot migranti skrbijo vaške straže. Hrvaška je s pomočjo sklada Evropske unije za notranjo varnost v vrednosti 6,4 milijona evrov kupila 17 vozil in opremo za nadzor meje, ki vključuje mobilne termovizijske kamere.  “Koliko pa je kazen za ilegalen prehod meje, koliko teh kazni je bilo izterjanih od ilegalnih migrantov in ali je vlada M. Šarca predlagala ali podprla zaostritev zakonodaje zaradi masovne zlorabe pravice do azila?” se sprašuje poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims.

Slovenska vlada Marjana Šarca ima čas za ukvarjanje z “velikim nacionalnim ogrožanjem” t. i. vardistov in predstavnikov slovenskih vaških straž. Po novem bo vsako tako zbujanje pozornosti slovenskega državljana stalo od 500 do 2.000 evrov globe. Slovenska javnost se lahko vpraša, ali je zbujanje pozornosti Šiškovih provokatorjev res slovenska težava številka ena? Situacija v Sloveniji meji na farso, če ne bi bila v resnici tragikomična. Vladajoči v Sloveniji bodo raje po žepu udarili slovenskega državljana, kot pa reševali dejanske težave. Hrvaška na drugi strani ne izvaja finančne represije nad svojimi državljani, ampak raje s pomočjo sklada Evropske unije za varnost nabavi novo opremo, s katero bodo še dodatno omejili nezakonite prestope svojih meja. V naslednjem letu pa hrvaška vlada načrtuje nakupe še petih dronov za nadzor svoje meje. Zadnja dejanja slovenske vlade kažejo resno namero, da se Slovenija želi znebiti vloge zadnje, t. i. južnovzhodne države Evropske unije kot braniteljice schengenske meje in želi, da bi to vlogo po najhitrejšem scenariju prevzela Hrvaška.

S predlogom sprememb zakona o nadzoru državne meje vlada predlaga prepoved vsakršnega ravnanja posameznika ali skupine, ki se z namenom nadzora državne meje izvaja na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog pri izvajanju nadzora državne meje in ovira policijo pri izvajanju nadzora državne meje. Za to kršitev je globa za posameznika najmanj 1.000 evrov, če posameznik stori dejanje v skupini, pa najmanj 1.500 evrov.

Štajerska varda v akciji. (Foto: STA)

Vsak slovenski državljan pa bo plačal globo od 500 do 1.000 evrov zaradi razkazovanja svojega plastičnega orožja ali imitacije orožja. Za dejanje, storjeno v skupini, pa bo posameznik plačal od 1.000 do 2.000 evrov. V zakonu pa sta notranji minister Boštjan Poklukar in Šarec zaščitila svojo “partizansko bazo”, saj bo po spremembi zakona dovoljeno razkazovati plastično orožje, če se takšni predmeti uporabljajo kot rekviziti nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje, razkazovanje ali uporaba orožja ali predmetov iz drugega odstavka in so organizirane v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja.

Foto: Twitter

Ali bo slovenski dijak kaznovan z globo, če pride v šolo oblečen v vojaške hlače?
Najbolj sporen del spremembe zakonodaje pa se nanaša na oblačenje posameznika. Po novih “moralnih” zapovedih slovenske vladajoče elite bo moral posameznik paziti, da z maskiranimi oblačili, uniformami ne bo vzbujal videza uradne osebe represivnih organov in vojaškega osebja.

Podobno kot pri orožju so zaščitili predstavnike slavljenja partizanskega NOB, saj omejitev ne velja, če se maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, nosi kot rekvizit nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje oblačil ali uniform in so organizirane v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja. Kršitelj bo v slovenski proračun prispeval od 500 do 1.000 evrov, za dejanje, storjeno v skupini, pa od 1.000 do 2.000 evrov.

https://twitter.com/Takleimamo/status/1199303000398929920

Ali se lahko slovenski državljan počuti nelagodno ob pogledu na oblečenega partizana ali sodnice, oblečene v pionirska oblačila?
Slovenija se še vedno ni soočila s temno stranjo slovenske zgodovine, ko so se po koncu druge svetovne vojne na slovenskih tleh zgodili množični povojni poboji. Ali bodo slovenski represivni organi pobirali globe na partizanskih proslavah, če se bodo svojci umrlih v povojnih pobojih počutili nelagodno in jim bodo zbujali vtis uradnih oseb iz 2. svetovne vojne? Podobno se lahko vprašamo ob pogledu na bodoče sodnice, oblečene v pionirska oblačila.

Foto: STA

Slovenska vlada ne rešuje resnih težav na področju zdravstva, socialnega varstva in stanovanj 
Marjan Šarec in njegova ekipa inteligentnih vladnih uradnikov mislita, da je Slovenija postala ZDA. V ZDA imajo na tisoče organiziranih militantnih milic, ki predstavljajo za ameriške varnostne organe določeno notranje varnostno tveganje. V Sloveniji pa naj bi težave delale starejše moške skupine, ki gredo na izlet na Kolpo ali pa v Apače se malo igrati s plastičnimi čutaricami v podobi orožja. Kaj pa težave na področju zdravstva zaradi čakalnih vrst zaradi bolniške odsotnosti zaposlenih, kjer na letni ravni izgubimo do 400 milijonov evrov? Slovenski starostniki čakajo proste sobe v domovih za upokojence, a začuda se v zadnjih 13 letih ni zgradil niti eden. Prosto mesto v domu za starejše čaka kar 26 tisoč starostnikov. Slovenija ima že nekaj časa velike težave pri črpanju evropskih sredstev. Letos smo v Bruslju pustili dve milijardi nepočrpanih evropskih sredstev ter se zopet znašli na dnu razpredelnice med evropskimi državami. Vladna ekipa Marjana Šarca ima čas preganjati lastne državljane, medtem ko ilegalnim migrantom nudimo luksuzne pogoje bivanja, namesto da bi jih ob prvi priložnosti izgnali iz države.

Luka Perš

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...