Medtem ko Slovenija praznuje 30 let osamosvojitve od rdeče zvezde, levica pripravlja groteskno proslavo v njeno podporo

Svetlana Makarovič (Foto. STA)

Na Kongresnem trgu se bo nocoj ob 21. uri začel koncert Nosil bom rdečo zvezdo, ki ga pripravlja Svetlana Makarovič s številnimi gosti. Današnji dan so izbrali, ker so v nekdanji skupni državi Jugoslaviji na 4. julij obeleževali dan borcev. Osrednje sporočilo dogodka bo ponovno, da je “rdeča zvezda moralni in ne politični simbol”. Je torej za izrojeno levico moralno, da je pod rdečo zvezdo bilo pobitih okoli 100 milijonov ljudi? Je bilo moralno, da so socialistični režimi pahnili v revščino številne države sveta? Moralni kompas tranzicijske levice je očitno pokvarjen, proslava pa bo nova manifestacija protesta proti aktualni vladi.

Slovenija je nedavno praznovala svoj 30. rojstni dan, ko smo se mukoma uspeli izvleči iz jugoslovanskega kotla in socialističnega režima, slovenski vojaki in policisti pa so se še vedno bojevali proti JLA ter tako branili tisočletne sanje o svobodni državi. Tranzicijska levica, tista, ki ji samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, čeprav so ves čas dobro živeli na njen račun in na račun pridnih delavnih rok Slovenk in Slovencev, pa v posmeh vsem, ki so nam izbojevali svobodo, v osrčju Ljubljane pripravlja proslavo Nosil bom rdečo zvezdo.

Gostiteljica večera Svetlana Makarovič je za STA dejala, da bo v vezni tekst nocojšnjega večera vtkala “marsikaj, kar nas v tem trenutku kot ljudi in družbo zadeva”. Bo pa letošnji koncert po njeno “še bolj jasen protest proti nacifašističnemu terorju, ki ga izvaja vlada Janeza Janše“. Kot del tega terorja, ki ga je “nemogoče vsega opisati“, je sogovornica omenila poskus uničenja Slovenske tiskovne agencije ter poskus uničenja, zasmrajanja in prilaščanja vodnih virov.

Tudi novinar RTV Šurc nosi rdečo zvezdo
Kot je presodila Svetlana Makarovič, je čas, da se “spregovori z umetnostjo, s pesmijo, z glasbo, s teksti in s knjigami, kakršna je nova knjiga, ki sva jo ustvarila z Matejem Šurcem Žlahtnožleht, ki tudi nosi rdečo zvezdo”. Želi si, da bi se že tradicionalen koncert ohranil tudi, ko je ne bo več. Makarovičeva je napovedala, da bo nocoj na oder na Kongresnem trgu med drugim stopilo osem praporščakov ZZB NOB Slovenije, ki jim ni bilo dovoljeno sodelovati na državni proslavi, ter Partizanski pevski zbor, tako da bo trg ponovno napolnila tudi partizanska pesem.

Matej Šurc (Foto: Facebook)

Leva umetniška smetana
Ob Svetlani Makarovič in že omenjenih bodo na dogodku, ki ga v tehnični realizaciji soorganizira Festival Ljubljana, po napovedi nastopili še Ovce in Kraški ovčarji, Lara Jankovič, Jani Kovačič, Drago Mislej – Mef, Vlado Poredoš, Primož Siter, Joži Šalej, Nino De Gleria, Blaž Celarc, Jelena Ždrale, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Maša Kagao, Miha Bezeljak, Višnja Fičur, Nina Valič in Aphra Tesla.

Sara Kovač