fbpx

Mejra Festić in Milan M. Cvikl hlepita po 12.500 evrih plače, a komu zaupati? Festićeva “trguje” z zaupnimi podatki, Cvikl vpleten v “veliki pok”

Foto: Mediaspeed/STA

Potem ko je Boštjan Jazbec konec aprila zapustil mesto guvernerja Banke Slovenije, se je vnela velika borba za osvojitev guvernerskega stolčka. Med kandidati, ki so do ponedeljka opolnoči vložili kandidaturo, sta se med drugim znašla tudi nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in eden od velikih akterjev “velikega poka”, nekdanji poslanec Milan M. Cvikl, ki se jima očitno zdi plača v višini približno 12.500 evrov izredno mamljiva. 

Festićeva, ki je na začetku lanskega leta zapustila Banko Slovenije, se je po neuspešni vnovični kandidaturi znašla na ekonomski fakulteti v Mariboru, kjer je zasedla mesto redne profesorice za področje financ, aplikativne ekonomije in ekonometrije ter ekonomske teorije in politične ekonomije. Največ pozornosti pa je vzbudila, ko je bila pred začetkom nastopa profesure zasačena skupaj z nekdanjem poslancem SMC in predsednikom mariborske SMC Bojanom Krajncem v kavarni Zvezda, natančneje v lobiju hotela Slon, kjer mu je izročila veliko rumeno kuverto z oznako ZAUPNO.

Glede na to, da je šlo za oznako “zaupno”, je mogoče sklepati, da je šlo za gradiva iz Banke Slovenije, ki ga je dvojica na srečanju skupno prelistala, nato pa je Krajnc kuverto z gradivi odnesel s seboj. Tedaj se je marsikdo med drugim vprašal, kakšne dokumente je Festićeva prinesla Krajncu in s kakšnim namenom? Kako to, da je prišla do zaupnih dokumentov, čeprav je položaj viceguvernerke zapustila? Je do dokumentov prišla s soglasjem guvernerja ali katerega drugega odgovornega funkcionarja Banke Slovenije? Ob tem pa je potrebno poudariti, da se je o Festićevi v času, ko je ta zasedala mesto viceguvernerke, širil glas, da je “zaupni vir” informacij izbranim novinarjem Mladine, Večera, Dnevnika in Siola.

Foto: Demokracija

Odreagirala je burno
Festićeva se je glede izročitve kuverte odzvala z gnevom in zapisala, da ni več funkcionarka, “zato njene zasebne dejavnosti in zasebna srečanja niso predmet javnega interesa”. “Sicer pa je znano, da je Zvezda butična kavarna gospoda Milana Kučana, in povsem logično je, da se v tej kavarni nahajajo ovaduhi iz Paravomo. Kdo pameten bi tam kaj nedovoljenega in nezakonitega počel? Znano je tudi, da sta Demokracija in Nova 24 ur in-house medija SDS. Pri vsem pa gre za odmikanje žarišča od nezakonitega financiranja SDS,” je odgovorila z napadom.

Ima dobre povezave s Kučanom
Sicer ima Festićeva dobro zaledje in pravi družinski pedigre. Njen oče Smail Festić je kot dopisnik sarajevske Borbe iz Maribora veljal za partiji zvestega novinarja, ki je pokrival politiko in področje kulture. Med intervjuji s slikarji je bil deležen umetniških daril, ki se jih nikakor ni branil, zato ne čudi, da je po končani novinarski karieri postal galerist. Po razpadu skupne države Jugoslavije je postal častni konzul Bosne in Hercegovine v Sloveniji, hčerka Mejra pa je dobila delo v Ekonomskem inštitutu, kjer je tesno sodelovala s Francijem Križaničem, ki je v času Pahorjeve vlade zasedal mesto finančnega ministra. Marsikoga pa je začudilo, da se je ravno v času njegovega ministrovanja dokopala do položaja viceguvernerke Banke Slovenije. Znano pa je, da ima Festićeva dobre povezave z zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom, saj ga je lani v družinskem krogu galerije MKC gostila kot slavnostnega govornika.

Foto: Marko Pigac

V času afere Patria doživel karierni razcvet
Kot smo že uvodoma zapisali, se bo za mesto guvernerja poleg Festićeve potegoval tudi nekdanji poslanec Milan M. Cvikl, ki velja za enega od velikih akterjev “velikega poka”. Cviklova kariera je ob že dvakrat neuspešni kandidaturi za viceguvernerja Banke Slovenije največji razcvet doživela v času afere Patria. Takrat je namreč za svojo izjemno vlogo, ki jo je odigral pri lažnivi inkriminaciji Janeza Janše, prejel velikansko nagrado – imenovanje na mesto člana Evropskega računskega sodišča, kjer je mesečno prejemal priliv v višini okrog 20.000 evrov. Čeprav je na tekoči račun prejel več kot milijon evrov, pa se je znašel v “težavah”, ko je bilo potrebno poplačati izvajalce del v svoji vili, saj jim je ostal dolžen 52.000 evrov.

Foto: STA

Kot lahko vidimo, se je Cvikl kljub soodgovornosti za eno največjih kršitev človekovih pravic v zgodovini Slovenije v primeru Patria brez sramu odločil za kandidaturo na mesto viceguvernerja, sedaj pa celo na mesto guvernerja Banke Slovenije. Kaže, da so kadri udbomafijskega omrežja prepredeni v vseh segmentih države in kot močni igralci usmerjajo tok dogajanja v državi, zato ni čudno, da mnogi na ves glas kritično opozarjajo, da živimo v mafijski državi. Poraja se vprašanje, kdo bo tisti izbranec, ki se bo zavihtel na sam vrh Banke Slovenije. Bo to Festićeva, Cvikl ali kdo tretji?

H. M.