fbpx

Mestni odbor DeSUS Ljubljana odločno odgovarja Erjavcu: Želimo, da stranka DeSUS ostane v sedanji vladi!

Karl Erjavec (Foto: epa)

Mestni odbor stranke DeSUS v Ljubljani je ostro obsodil ravnanja vodstva stranke in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca zaradi samovoljnih odločitev le-tega za pristop k političnemu projektu Gregorja Golobiča, koaliciji KUL. V ljubljanskem mestnem odboru upokojenske stranke so odločno stopili na stran poslancev DeSUS, ki si želijo sodelovati še naprej s sedanjo vlado. “Člani MO IO DeSUS Ljubljana podpirajo poslance poslanske skupine DeSUS pri sodelovanju z vlado na način, da se izpolnjujejo programske vsebine stranke DeSUS,” so zapisali v ljubljanskem mestnem odboru.

Dogaja se to, kar so poznavalci dogajanj v slovenski politiki večino časa pričakovali. Po neuspešni predlagani in padli konstruktivni nezaupnici so se že pričeli notranja trenja med različnimi akterji na levem političnem polu. Prvo je slovenska javnost opazovala besedni spopad med Jožetom P. Damijanom in poslancem SD Matjažem Hanom. Na družbenem omrežju Twitter je presenetil novinar in urednik Požareporta Bojan Požar z ekskluzivno izjavo mestnega odbora DeSUS v Ljubljani, ki izraža podporo poslancem, da še naprej sodelujejo z vlado Janeza Janše.

V svojem sklepu so člani ljubljanskega DeSUS sprejeli, da obsojajo ravnanje stranke zaradi nespoštovanja aktov stranke ter diskreditacijo članov MO Ljubljana. Pri tem dosledno podpirajo in se zavzemajo za izvajanje programa stranke DeSUS. V pismu so zapisali, da so zadovoljni z delovanjem sedanje vlade in jih veseli, da se večina točk iz koalicijske pogodbe izpolnjuje v korist stranke DeSUS. Poudarjajo, da v MO Ljubljana niso soglašali za vstop s koalicijo KUL, saj niso predložili nobenega programskega načrta. “MO ni glasoval za vstop v koalicijo KUL z jasno obrazložitvijo, da nismo seznanjeni s programom in načinom dela, čeprav smo to zahtevali,” piše v pismu.

Erjavcu očitajo teptanje osnovnih človekovih pravic, DeSUS iztržil največ po letu 2014
Karl Erjavec se v stranko DeSUS ni vrnil kot rešitelj stranke, ampak kot njen grobar. Ljubljanski mestni odbor stranke upokojencev je le eden izmed njih, ki je sprevidel, da jih sedanja politika Erjavca pelje v propad. V pismu so zapisali, da se država zaradi epidemije nahaja v hudi situaciji in se pričakuje državniška drža stranke.

Poslanec Robert Polnar (Foto: STA)

V nadaljevanju so še razgalili nedemokratično vodenje predsednika DeSUS Karla Erjavca. V ključnem delu besedila izpostavijo, da je Erjavec vodil pogajanje s KUL mimo določil in aktov stranke, ker pomeni kršitev aktov stranke. Vodstvo stranke pozivajo, da bi se morali zavedati pomena Ustave Republike Slovenije. Prav tako so izpostavili, da je Erjavec na sila nenavaden način iz stranke izključil poslanca Roberta Polnarja. Kot pišejo v pismu, nihče ne more nobenega poslanca klicati na odgovornost, še manj pa lahko kogarkoli izključiš iz stranke, če gre za odločanje v državnem zboru. “Javna grožnja o obračunu z vsemi, ki morda mislijo drugače, pomeni teptanje osnovnih človekovih pravic in pomeni zavrženo dejanja s strani predsednika stranke DeSUS.”

Člani ljubljanskega odbora še ugotavljajo, da je bilo v času sklenjene koalicije s trenutno vlado, doseženih več pravic za upokojence kot prej v vsem času od leta 2014. Dobili so dodatek v vrednosti 300 evrov za najranljivejše upokojence, dodatno zvišanje pokojnin za 3,6 odstotka, ureditev vdovskih pokojnin, ustanovitev vladnega urada za demografijo. Niso pozabili niti navesti, da sedanja vlada načrtuje izgradnjo petih domov za starejše, v proceduri pa je še zakon o dolgotrajni oskrbi. To je le nekaj dejstev, zakaj se stranki DeSUS splača sodelovati v sedanji vladi. Upajo lahko le, da Erjavec po naročilu centrov moči iz tranzicijske levice ne bo uničil stranke.

Foto: Twiter

Luka Perš