fbpx

Mestni svetnik MOL Janez Stariha, ki ženske označuje za kuzle in klerofašistke, imenovan na mesto predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu!?

Skrajni levičar in ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha (Foto: twitter/facebook)

Eden izmed najbolj kontroverznih mestnih svetnikov v Mestni občini Ljubljana Janez Stariha, ki je znan po skrajno žaljivih in grozilnih zapisih na družabnih omrežjih, ženske na primer označuje za kuzle in klerofašistke ter med drugim navaja, da je bila težava partizanov, da so bili premalo dosledni in natančni pri likvidaciji izdajalcev, je bil imenovan na mesto predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Kljub temu, da so bili svetniki pred glasovanjem s strani Svetniškega kluba SDS seznanjeni z njegovimi sovražnimi zapisi, je bil ta meni nič tebi izvoljen. Zanimivo pa je, da je zanj prispeval glas celo svetnik iz svetniške skupine SD, čeprav naj bi predsednica stranke Tanja Fajon veljala za žensko, ki trdno stoji za pravicami žensk ter spoštljivemu odnosu do žensk. 

Pred samim glasovanjem o imenovanju svetnika Janeza Starihe je mestni svetnik iz vrst SDS Gregor Slabe poudaril, da sam, kot tudi svetniška skupina SDS, nasprotujejo njegovemu imenovanju. Slabe je župana Zorana Jankovića, podžupana Aleša Čerina in ostale svetnike seznanil z njegovim pisanjem na socialnih omrežjih. “Nekatera njegova sporočila so: Sinoči smo se policajem pustili namlatiti. Naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo showdown, ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo,” je izpostavil Slabe in ob tem dodal, da je Stariha k temu zapisu pristavil še fotografijo s sliko bejzbol kija in napisom smrt janšizmu. V nadaljevanju je tudi zapisal: “Policaji so žal sinoči prestopili mejo dopustnega. Prihodnji petek ne bomo več tako milostni.” Slabe je poudaril, da je iz teh zapisov več kot očitno, da Stariha spodbuja k nasilju nad policisti.

Pred pričetkom proslave dneva državnosti je Stariha zapisal: “Banda domobranska že vadi govejo muziko. Tudi protiprotestniške ograje že čakajo. Tresejo se jim hlače.” Slabe je kritično opozoril, da Stariha glasbenike narodno zabavne glasbe imenuje za bando domobransko, dovolil pa si je celo, da pod profilom vlade RS, kjer sta se slikali žena Janeza Janše in žena Mika Pompea, zapiše: “klerofašistki”. Stariha pa se tukaj ni ustavil, je bil jasen Slabe. “Poslanka Državnega zbora RS Alenka Jeraj  je nekomu drugemu napisala, v čem je problem komuniciranja, enemu Kacin ni všeč, drugemu Hojs, to kar pa je pomembno in govorijo vsi, so maske, razkuževanje rok in  razdalja ena in pol metra. Še narisano imate, kaj bi še radi. Nakar Stariha odgovori: Kuzla, tiho! K nogi. Poslanko Državnega zbora imenuje kuzla, ženske imenuje klerofašistka. Se vam to zdi normalno?,” je bil jasen.

Skrajni levičar in ljubljanski mestni svetnik Susan Pompeo in Urško Bačovnik Janša označil za “klerofašistki” (foto: facebook, twitter)

Spomniti je potrebno, ko je predsednik republike Borut Pahor ob 30. obletnici prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu napisal: “Sprava je pot, ki se nikoli ne konča. Če se konča, se začne trpljenje.” Na kar pa mu je Stariha odgovoril: “Spravo si zatlači v svojo vagino.” Torej kot prvo, to je žalitev vseh žrtev na katerikoli strani, kot drugo ne samo da žali Boruta Pahorja, ampak žali institucijo predsednika republike, je bila jasen Slabe. Stariha je predsednika vlade označil za nacifašista Janeza. Napisal pa je tudi: “Težava partizanov je bila ta, da so bili premalo dosledni in natančni pri likvidaciji izdajalcev. Danes eni ne bi kokodakali.” Po besedah Slabeta je jasno, da bi Stariha vse, ki se z njim ne strinjajo – vsak, ki se z njim ne strinja je torej avtomatično izdajalec – enostavno likvidiral. “Kot Stalin, ni ljudi, ni problema.”

Vir: twitter

Slabe je kritično poudaril, da se glasuje o Starihi, ki žali vse povprek po družbenih omrežjih, povrhu vsega pa piše, da so jih premalo pobili. “Naprej piše: žal so jih pospravili premalo, zato je danes tako kot je. Fašizem potomcev domobranske svojati je v vzponu. Zanikanje sodelovanja z okupatorjem, zanikanje holokavsta, stranka SDS vodi fašističen pogrom nad slovenskim narodom. Bomo še kar pridno tiho? Potem še objavi (Stariha) sliko iz Hude jame, kjer so jih na tisoče žive zakopali, od otrok do žensk. Hvali se s tem in napoveduje, da je potrebno to v Sloveniji ponoviti,” je izpostavil Slabe in dodal, da je to bolno in nevarno hkrati.

Vir: MOL

Stariha pa po besedah Slabeta očitno tudi nima dobrega spomina, saj bi lahko vedel, da je SDS že zdavnaj obsodila vse tri totalitarne režime: tako fašizem, nacizem, kot tudi komunizem. “Moj praded je bil pol leta zaprt na Rabu. Preživel je zato, ker so Italijani kapitulirali. Kakšen mesec kasneje pa ga ne bi bilo nazaj. Ne bom dovolil, da Stariha žali spomin na mojega pradedka, s tem ko člana SDS označuje za fašista. Danes živimo v demokraciji in lahko relativno svobodno izražamo svoje mnenje, brez da nas bi kdo preganjal, ne more pa Stariha pričakovati, da bo lahko žalil ljudi in zagovarjal ponovni kaos klanja in ubijanja. Mestni svet ga bo pa še nagradil z imenovanjem, kot predsednika sveta. Ja, kaj se pa gremo. Boste dopustili to župan Ljubljane?,” je bil kritičen in poudaril, da če se bodo po vsem tem svetniki odločili, da mu dajo glas, bo to pomenilo, da se strinjajo z vsebino njegovega pisanja po družbenih omrežjih.

Na župana in podžupana naslovili protestno pismo

Ker je do imenovanja Starihe kljub vsemu prišlo, so se v Svetniškem klubu SDS odločili, da na ljubljanskega župana Jankovića in podžupana MOL Aleša Čerina, podžupan MOL, naslovijo protestno pismo. Med drugim so zapisali: “Njegova sporočila so ponižujoča, grozljiva in hkrati nevarna. Upali smo, da bo vaša Lista vseeno glasovala proti njegovemu imenovanju in vrnila postopek izbire predsednika Sveta nazaj h Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Imate prav, Stariha je bil izvoljen v Mestni svet, vendar je Mestni svet tisti, ki imenuje predsednike Svetov. Na tej točki smo vas prosili, da se tokrat naredi izjema in se takšno imenovanje ne dopusti. Preko razprave smo predlagali vam in vašim svetnikom, da stopimo skupaj in glasujemo PROTI imenovanju Starihe.”

“Svetniki, ki so glasovali ZA Stariho pa so se očitno strinjali z vsebino njegovega pisanja po družbenih omrežjih, kar je žalostno in zaskrbljujoče,” so poudarili v svetniški skupini in v nadaljevanju kritično zapisali: “Gospod župan, sejo ste vodili korektno, zamerimo vam samo, da ste zamudili priložnost podati simbolno gesto ne samo prebivalcem Ljubljane, ampak celi državi, da je poniževanje drugače mislečih in pozivanje h kaosu ter likvidacijam v mestu nezaželeno, zavržno in Ljubljana takšnega ravnanja in zapisov ne odobrava.”

V nadaljevanju si lahko v celoti preberete protestno pismo:

Protestno pismo skupine SDS v Mestnem svetu MOL proti imenovanju Janeza Starihe na mesto predsednika

 

Nina Žoher