fbpx

Migracije še vedno v polnem teku – tokrat jih obvladujejo kriminalne združbe in ne “Cerar ekspress”

Foto: epa

Člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so se v sredo sestali na seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, na njej pa so razpravljali o učinkovitosti izvajanja prikritih ukrepov in posebnih preiskovalnih ukrepov ter posebnih oblik pridobivanja podatkov pri odkrivanju organiziranega kriminala, s poudarkom na učinkovitosti dela pristojnih organov v Mestni občini Maribor, ki je v javnosti trenutno najbolj izpostavljena.

Predsednik komisije mag. Branko Grims je v izjavi za javnost po seji komisije povedal, da so se poslanke in poslanci seznanili z informacijami o učinkoviti uporabi posebnih metod in sredstev pri pregonu organiziranega kriminala, ki v Sloveniji poleg klasičnega kriminala, to je trgovine z drogami, zdaj obsega tudi ilegalni transport oziroma trgovino z ljudmi. “Pri tem naše službe sodelujejo tudi z ostalimi službami tako na Balkanu kot v celotni Evropi ter vsemi drugimi partnerskimi službami po svetu,” je povedal poslanec Grims.

Glede zadnjih dogodkov, ki so bili povod za obravnavo na seji komisije, gre za več umorov na področju Maribora, pretepov, streljanj in še nekaterih drugih hujših kriminalnih dejanj, ki jih po besedah mag. Grimsa v Sloveniji nismo ravno navajeni, je bila ocena služb in policije, da delajo ustrezno in da so bile nekatere informacije udeležencev prvotno netočne. “Sicer pa preiskave še potekajo, včeraj je na primer prišlo tudi do pridržanja dveh oseb v primeru nedavnega pretepa, ki se je končal s smrtjo mladeniča,” je povedal mag. Grims in dodal, da so pristojne službe o nedavnem streljanju v bližini Maribora dale informacijo, da so stvari nekoliko drugačne kot so se kazale v prvem poročilu.

Migrantski tok je razpršen, obvladujejo ga kriminalne združbe
“Ko gre za pregon organiziranega kriminala lahko rečemo, da službe delajo sorazmerno dobro, so pa tu nekatere omejitve, ki zmanjšujejo učinkovitost. Tu je treba posebej omeniti uporabo modernih tehnologij, kot na primer dark neta in v kombinaciji z nekaterimi posebnimi načini za prodajo oziroma prepošiljanje kriptovalut, ki omogočajo popolno anonimnost, kar pa za pregon organiziranega kriminala predstavlja sorazmerno veliko težavo,”
je pojasnil Branko Grims. Ob tem je dejal, da se pristojne službe srečujejo s podobnimi težavami pri pregonu organiziranega kriminal. “Na področju tihotapljenja ljudi ima Slovenija čedalje več težav. Ponovno se odpira balkanska pot za ilegalne migrante, le da tokrat ne gre za tako imenovani Cerar-ekspress, ampak za razpršen tok migrantov, ki ga v veliki meri obvladuje kriminalna združba, ki z ilegalnim transportom oseb in njihovim tihotapljenjem čez mejo zelo dobro služi,” je povedal poslanec in predsednik komisije mag. Branko Grims in dodal, da so tudi nekatera ravnanja nevladnih organizacij podobna.

Poslanec  mag. Branko Grims.

Poslanec Grims je še dejal, da je policija v Mariboru opredelila osem območij, kjer je potreben poseben nadzor, ki se tudi izvaja. “Pristojne službe sicer ocenjujejo, da koncentracija težkih kriminalnih dejanj ni nič posebnega in da je bilo podobno v preteklosti v nekaterih drugih mestih, pričakujemo pa, da bodo preiskave ustrezno končane in da bo z ustrezno preventivo, sodelovanjem tudi tajnih služb in z uporabo posebnih metod in sredstev takšne zgodbe tam konec, predvsem pa, da ne pride do širitve tega dogajanja drugod po Sloveniji,” je bil jasen poslanec SDS.
Peter Truden