fbpx

Migrantska invazija se nadaljuje, migranti pa zlorabljajo pravico do azila; čas je, da Slovenija učinkovito zaščiti svoje meje in prepreči ilegalne migracije

Foto: EPA

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi obravnavali točko z naslovom “Ustavitev ilegalnih (nezakonitih) migracij in ukrepi za učinkovito zaščito meja Republike Slovenije”. V dveh letih pred letošnjim je policija v seštevku ujela 3.010 migrantov, ki so prečkali meje mimo prehodov. To se le uradni podatki, dejanske številke so praviloma višje. Kot še opozarjajo v največji parlamentarni stranki, je ob tem potrebno spomniti na izjavo nekdanje notranje ministrice, da migranti množično zlorabljajo pravico do azila in da jim pri tem pomagajo tudi nevladne organizacije, ki jih financira vlada in ki politično v glavnem sodijo na levo. 

V največji parlamentarni stranki SDS poudarjajo, da so od začetka migrantskega vala leta 2015 pripravili številne predloge, s katerimi bi se Slovenija lahko uspešno soočila z nepreglednimi kolonami ilegalnih migrantov ter uspešno zavarovala naše meje. Vendar pa vlada Mira Cerarja velike večine njihovih predlogov ni upoštevala, migrantski tokovi pa ne ponehajo, zato so v SDS prepričani, da je potrebno na problematiko, ki predstavlja eno največjih kriz v zgodovini Evrope, opozarjati še naprej, od vlade Marjana Šarca pa pričakujejo konkretne ukrepe, so zapisali.

Ponovno povečanje števila ilegalnih prehodov slovenske meje s Hrvaško in z Italijo se je zgodilo v času tik pred državnozborskimi volitvami. Največji mediji so dogajanje takrat prikrili in težave zaradi povečanih migracij niso bile na naslovnicah časopisov, kakor tudi ne pomembna tema predvolilnih soočenj, so še opozorili.

Dejanske številke so bistveno višje od uradnih
V SDS so predstavili podatke, da v Slovenijo mesečno prihaja toliko migrantov iz Pakistana, Alžirije in podobnih držav, kot prej v več letih, trend pa se bo nadaljeval tudi v mesecu oktobru. To izkazuje tudi pregled statističnih podatkov ministrstva za notranje zadeve. “Iz Pakistana je, na primer, septembra v Slovenijo prišlo skoraj toliko migrantov, kot v zadnjih dveh letih prej skupaj. Skupno je od januarja do konca septembra v Slovenijo ilegalno vstopilo 6.657 tujcev. Če pogledamo gibanje v zadnjih treh letih, slednje kaže drastično povečanje tudi, če del letošnjega leta primerjamo s seštevkom celotnega lanskega in predlanskega leta. V dveh letih pred letošnjim je policija v seštevku ujela 3.010 migrantov, ki so prečkali meje mimo prehodov. To se le uradni podatki, dejanske številke so praviloma višje.”

Kot še opozarjajo v največji parlamentarni stranki, je ob tem potrebno spomniti na izjavo nekdanje notranje ministrice, da migranti množično zlorabljajo pravico do azila in da jim pri tem pomagajo tudi nevladne organizacije, ki jih financira vlada in ki politično v glavnem sodijo na levo.

Migrant stane davkoplačevalce 1.963 evrov
V zadnjem obdobju so boljšo zaščito meja vzpostavile vse naše sosednje države, z izjemo Hrvaške. Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da bo postala končna točka za številne ilegalne migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije. Madžarska je bila prva, ki je učinkovito zaščitila meje in se ubranila pritiska, kateremu niso več vzrok negotove razmere ali vojne na kriznih območjih. Pod novo vlado je svoje meje zaščitila tudi Italija. Če tega v najkrajšem času ne stori tudi Slovenija, bomo v naslednjih mesecih priča priseljevanju, ki ga ne bo mogoče zaustaviti, opozarjajo.

Ob tem je SDS spomnila tudi na financiranje migracij, ki predstavlja resen problem, kar izkazuje dokument Računskega sodišča. “Iz revizijskega poročila: Učinkovitost in uspešnost ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov izhaja, da znašajo mesečni stroški za obravnavo enega ilegalnega migranta, ki prosi za pridobitev mednarodne zaščite oziroma azila v Republiki Sloveniji, najmanj 1.963 evrov (str. 40 v poročilu), kar pomeni, da so lahko stroški še precej večji. Gre za uradne podatke Računskega sodišča Republike Slovenije. Ne moremo se znebiti občutka, da s takšnim pristopom, ko, kot ugotavlja Računsko sodišče Republike Slovenije, vsak ilegalni migrant stane mesečno davkoplačevalke in davkoplačevalce Republike Slovenije 1.963 evrov, Vlada Republike Slovenije državljanke in državljane Republike Slovenije postavlja v drugorazredni položaj.”

Ne nazadnje je treba v zvezi z migranti izpostaviti tudi problematiko njihove nastanitve. V posameznih občinah (Črnomelj, Velenje, Ankaran …) so se namreč že oblikovale civilne iniciative, ki opozarjajo na vidike varnosti, na socialne vidike ter na dejstvo, da jih predstavniki v lokalnih skupnostih ne seznanjajo o vprašanjih nastanitve migrantov, je še zapisano v sporočilu za javnost.

V poslanski skupini SDS zato predlagajo, da se po opravljeni razpravi na odboru sprejme naslednja dva sklepa. Prvič, odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Vlado RS, da uporabi vse razpoložljive pravne, tehnične, kadrovske in mednarodne možnosti ter ukrepe za fizično zaporo meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na način, kot je to storila Republika Madžarska, v 60 dneh od sprejema sklepa in s tem poskrbi za zavarovanje meje, varnost ljudi in njihovega premoženja ter s tem vzpostavi dejanski nadzor pri vstopih migrantov v državo in izstopih migrantov iz države. Drugič, odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Vlado RS, da preneha izvajati in trajno ukine vse nadaljnje aktivnosti, povezane z uresničevanjem sistema migrantskih (“begunskih”) kvot, ter v roku 30 dni pristojni organ izda odločbe o vrnitvi vseh ilegalnih migrantov, ki se nahajajo v Republiki Sloveniji, v Republiko Hrvaško.

C. Š.