fbpx

Miha Kordiš in radikalci Levice, zavajate: Resolucija o Slovenski vojski sprejeta že v času Pahorjeve vlade!

Radikalni poslanec Levice Miha Kordiš z majico jugoslovanskega diktatorja Tita. (Foto: STA)

Politična stranka Levica si je našla novo populistično točko za nabiranje svojih političnih točk. Sedanja vlada je sprejela sklep, s katerim bo za posodobitev Slovenske vojske v sledečih sedmih letih namenila 780 milijonov evrov. Stara in pomanjkljiva oprema, kadrovska podhranjenost ter krčenje obrambnega proračuna v preteklih desetih letih je le nekaj dejstev zakaj je Slovenska vojska vsako leto negativno ocenjena za pripravljenost.

Slovenija ne bi bila Slovenija, če ne bi imeli vse napisano na papirju, a se v praksi ne izvaja popolnoma nič. Podobno kot o strategiji o zunanji politiki v času Cerarjeve vlade, kjer je zapisano, da bo Slovenija aktivneje gradila zunanje odnose s državami srednje Evrope, so v Državnem zboru 23. novembra 2010, v času Pahorjeve vlade sprejeli Resolucijo o splošnem o dolgoročnem programu programu razvoja in opremljanje Slovenske vojske do leta 2025. Strategija je bila sprejeta v času obrambne ministrice iz vrst SD, dr. Ljubice Jelušič. A vse to so nekdanji dolgoletni oblastniki na levem političnem polu pozabili ter jih je naenkrat zajela amnezija.

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025, je najvišji razvojno-usmerjevalni dokument namenjen Slovenski vojski in hkrati dolgoročni planski dokument, ki zagotavlja podlago ter okvir za dolgoročni razvoj in opremljanje Slovenske vojske, da bo sposobna zagotavljati zmogljivosti, ki jih Republika Slovenija potrebuje za uresničevanje nacionalnih interesov na obrambnem področju. Za zagotavljanje učinkovitega razvoja Slovenske vojske je v dokumentu opredeljeno tudi zagotavljanje pogojev za ustrezen razvoj in delovanje Slovenske vojske.

Foto: STA

Pretekle leve vlade so zanemarjale vlogo slovenske vojske tako dolgo, da se ta ni sposobna bojevati v morebitnem napadu na našo državo
Republika Slovenija bo pri razvoju obrambnega sistema – v dolgoročnem planskem obdobju do leta 2025 –  v še večji meri sledila načelom učinkovitosti in racionalnosti pri uporabi virov ter upoštevala njihovo omejenost. Tudi v takšnih okoliščinah bo Slovenska vojska nadaljevala s transformacijo, s čimer se bo učinkovito prilagajala spremembam v varnostnem okolju, zagotavljala ustrezno stopnjo nacionalne varnosti ter verodostojno prispevala k mednarodnemu miru, varnosti in stabilnosti.

A leve vlade v preteklosti niso imele volje in so pomen Slovenske vojske popolnoma zanemarile. Delno se je spremenilo s Šarčevo vlado, ko so v januarju 2020, v javno razpravo uvrstili predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko v obdobju od 2021 do 2027. Kot nič kolikokrat so hoteli narediti predstavo za javnost, predlog zakona pa pomesti pod preprogo.

A se je v sredini marca zaradi odstopa nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca spremenila sprememba oblasti. Sedanja vlada se je po dolgotrajni javni razpravi odločila, da bo potrdila predlog zakona o investicijah v SV in zanjo v prihodnjih sedmih letih namenila 780 milijonov evrov. To je potrdil tudi Odbor za obrambo Državnega zbora z desetimi glasovi za in petimi proti.

Foto: STA

Stranka Levica igra demagoško igro; namesto, da bi v preteklosti prevzeli del odgovornosti za vodenje države, se raje igrajo populistično opozicijo
V to igro vstopi opozicijska stranka Levica. Glede na ustvarjeno splošno mnenje o slovenski vojski, so hitro začeli s populistično govorico, da gre za škodljivo ravnanje Slovenije, pri katerem bo imel koristi le svetovni orožarski lobi. Hitro so povedali, da bi lahko za ta denar v Sloveniji zgradili 120 domov za upokojence. Niso pozabili omeniti, da bi denar lahko vložili v javno zdravstvo, posodobitev infrastrukture, krepitev javnega šolstva in gradnje novih neprofitnih stanovanj za mlade družine. Med drugim so v vrstah predsednika Levice Luka Mesca odločeni, da bodo šli do konca. Med drugim so napovedali, da bodo sprožili postopke za zakonodajni referendum.

Vendar najbolj zvesti sledilci Marxovega nauka pozabili, da so vse to kar sedaj očitajo sedanji vladi, imeli priložnost sami storiti v preteklosti. Svojo priložnost so zapravili s svojim otroškim obnašanjem, ko so raje v času Cerarjeve in Šarčeve vlade igrali opozicijo kot prevzeli del odgovornosti za vodenje države. Ne smemo pozabiti, da je v času vladavine Marjana Šarca imela t.i. “nadkoalicijski” status, a jim niti to ni ustrezalo. Zato lahko potrdimo le besedam nekdanje predsednice vlade in sedanje politične voditeljice stranke SAB Alenke Bratušek, kako levi politični pol v državnem zboru ni sposoben sestaviti vlade s 55 glasovi v hramu slovenske demokracije. Prav toliko glasov imajo namreč stranke leve sredine v trenutni sestavi.

Glede na to, da so v Levici izpostavili, da bi lahko gradili domove za starejše, bi lahko vprašali svoje kolege iz SD, SAB, LMŠ in tudi nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja, zakaj tega niso uresničili v preteklem desetletju. To bo popravila sedanja vlada, ki se je zavezala v koalicijski pogodbi, da bo zgradila pet domov za upokojence v tem mandatu.

Stranka Levica (Foto: STA)

Stranka Levica. Na sliki tudi nekdanji poslanec Levice ter sedanji poslanec SD Franc Trček. (Foto: STA)

Sedanja vlada bo uresničila sprejeto resolucijo Pahorjeve vlade o investicijah v Slovensko vojsko
Minister za obrambo Matej Tonin je v zadnjih dneh velikokrat poudaril, da je slovenska vojska ena izmed temeljev slovenskega naroda. V preteklih letih so prav predstavniki SV množično pomagali ob naravnih nesrečah v Sloveniji. Vsi se še odlično spominjamo podob, ko so slovenski vojaki pomagali pri odpravi posledic žleda, neurij, toč, potresov in poplav. Slovenska vojska aktivno pomaga pri reševanju ponesrečencev v slovenskih gorah.

V tujini ima Slovenija le pet odstotkov vseh vojakov, ki so v sestavi SV. Od tega jih je večina ( 77 odstotkov) na Kosovu. Glede na to, da je področje nekdanje skupne države in Balkana večni sod smodnika, je toliko bolj pomembno, da se vsakemu slovenskemu vojaku na tujih misijah zagotovi maksimalno varnost. To mora biti v interesu vsakega ministra za obrambo in vlade, ne glede na politično opredeljenost.

Aktualni obrambni minister je ob tem zagotovil, da lahko ne glede na situacijo zaradi primanjkljaja v proračunu, ki se je zgodil zaradi epidemije koronavirusa, Slovenija izpelje ambiciozni načrt o posodobitvi slovenske vojske. Kot je zatrdil, je bila država zelo uspešna v sprejeti finančni perspektivi Evropske Unije za prihodnjih sedem let. Slovenija lahko ob uspešnem črpanju evropskih sredstev pridobi več kot 10 milijard evrov, od tega kar šest milijard nepovratnih sredstev. S tem se je v slovenskem proračunu našla možnost, da lahko v prihajajočih sedmih letih za krepitev slovenske vojske namenimo povprečno 111 milijonov evrov.

Resolucija o posodobitvi slovenske vojske je bila sprejeta v času obrambne ministrice iz Pahorjeve vlade, Ljubice Jelušič.( Foto: STA)

Stranka Levica, ali se boste borili za izgubljene stotine milijard, ki so izginili v času samostojne Slovenije?
V preteklosti sta stranki SDS in NSI, ko sta bili v opoziciji velikokrat opozarjali, koliko denarja je izginilo v Sloveniji preteklosti. Samo spomnite se najmanj ene milijarde evrov v aferi iranskega pranja denarja v NLB. Po besedah borca proti korupciji v slovenskem zdravstvu dr. Blaža Mrevljeta, izgine zaradi tako imenovanih slovenskih zdravstvenih dobaviteljskih podjetij do 400 milijonov evrov na letni ravni.

Slovenija zaradi korupcije vsako leto izgubi do 3,5 milijarde evrov. Avtor teh vrstic je velikokrat izpostavil, da je slovensko komunistično omrežje po smrti Tita  pod vodstvom Štefana Korošca v svoje vrste preneslo med 50 do 75 milijard evrov. To je razkril hrvaški novinar Domagoj Margetič v knjigi Krvave balkanske milijarde . V letu 2014 je ameriški ekonomist James S. Henry povedal, da je v času samostojne Slovenije v davčnih oazah poniknilo do 75 milijard evrov.

In še eden izmed preobratov v slogu ameriških trilerjev. Leve vlade so hotele v izboljšavo slovenske vojske nameniti tri milijarde evrov, a je sedanja vlada racionalizirala stroške in bo v posodobitev vojske v prihajajočih sedmih letih namenila 780 milijonov evrov. Zato se spoštovani bralci in bralke vprašajte, kdo vam je lagal v preteklih let? Izbira je vaša.

Minister Matej Tonin se je v Odmevih na RTV Slovenija soočil s poslancem Levice Matejem T. Vatovcev in argumentirano razložil dejstva, enako je storil tudi v oddaji 24ur zvečer na POP TV, ko se je soočil s poslancem Levice Miho Kordišem. Posnetek obeh razprav si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

 

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 (Foto: Posnetek zaslona, Državni zbor 23.11.2010)

Luka Perš