Mijatovićeva dobila odgovor na njeno izjemno pristransko poročilo o medijih

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Ta trenutek mi je žal, da sem sprejel Vaše povabilo in sodeloval na spletnem srečanju. Memorandum kaže, da ste o razmerah v Sloveniji imeli že vnaprej izdelano mnenje. Nekatere izmed nas ste povabili, da bi memorandumu dali legitimnost, češ da so na srečanju sodelovali ljudje različnih svetovnih nazorov. In očitno je, da od nas niste želeli izvedeti, kaj si mislimo, temveč ste želeli okrepiti svoje mnenje. Vaše poročilo je zato izrazito pristransko in enostransko. Zamudili ste priložnost, da bi podali realno stanje o Sloveniji. Pri takih umazanih igrah ne želim nikoli več sodelovati,” je odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak zapisal v pismu komisarki Sveta EU Dunji Mijatović.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je v petek objavljenem poročilu slovenske oblasti pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi.

Poročilo je bilo pričakovano pristransko, zaradi česar se je v pismu odzval odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. Njegovo pismo objavljamo v celoti.

Spoštovana gospa komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope Dunja Mijatović,

ne bom tratil božjega časa, ne Vašega, ne mojega. Zato zelo na kratko.

Berem Vaš Memorandum o svobodi izražanja in medijski svobodi, ki naj bi nastal na podlagi Vaših številnih pogovorov in pogovorov Vaših strokovnih sodelavcev s slovenskimi novinarji, predstavniki civilne družbe in medijskimi strokovnjaki. Na Vaše povabilo sem tudi sam skupaj še z nekaterimi kolegi sodeloval na enem izmed spletnih srečanj. Žal ugotavljam, da zadev, ki smo jih povedali na tem srečanju niste ali skoraj niste uporabili v Vašem memorandumu. Zato se mi zdi, da poročilo govori o neki drugi državi, ne o Sloveniji.

V memorandumu se ves čas opirate na poročila raznih mednarodnih ali slovenskih združenj, ki se zadnje leto zelo intenzivno oglašajo. V veliki meri (to je moje mnenje) brez potrebe in neupravičeno. Zdi se (tako je razbrati iz vašega poročila), da so največje “žrtve” v Sloveniji novinarji in uredniki, ki so svetovnonazorsko levo usmerjeni. O teh in njihovih primerih pišete zelo konkretno. To ne velja za novinarje, ki so drugega svetovnega nazora in drugačnega mnenje. Konkretno omenjate primer groženj voditelju nacionalne televizije Jožetu Možini in vandalizirano fasado konservativne televizije Nova24TV. Naj Vas vljudno opomnim, da Nova24TV, kolikor jaz vem, nima v Mariboru ne pisarne, ne uredništva in ne dopisništva, Sedež Nova24TV je v Ljubljani. Verjamem, da je šlo za neljubo pomoto ali napako, mogoče je bilo kaj izgubljeno v prevodu, toda postavlja se vprašanje, koliko je še takih “pomot” v Vašem memorandumu.

Pišete o oglaševanju podjetij v državni lasti, ki ni urejeno, in da lahko vsaka stranka na oblasti uporabi državna podjetja za “nagrajevanje” sebi naklonjenih medijev. Nikjer pa niste omenili zelo konkreten primer, da je leta 2018 leva vlada Marjana Šarca državna podjetja pozvala, naj ne oglašujejo v konservativnih medijih, ki domnevno širijo sovraštvo. Takega napada na medije, kot je bil Šarčev, v samostojni Sloveniji še ni bilo.

Toliko na kratko, čeprav je mojih pripomb na Vaš memorandum vsaj toliko, kot je memorandum dolg.

Ta trenutek mi je žal, da sem sprejel Vaše povabilo in sodeloval na spletnem srečanju. Memorandum kaže, da ste o razmerah v Sloveniji imeli že vnaprej izdelano mnenje. Nekatere izmed nas ste povabili, da bi memorandumu dali legitimnost, češ da so na srečanju sodelovali ljudje različnih svetovnih nazorov. In očitno je, da od nas niste želeli izvedeti, kaj si mislimo, temveč ste želeli okrepiti svoje mnenje. Vaše poročilo je zato izrazito pristransko in enostransko. Zamudili ste priložnost, da bi podali realno stanje o Sloveniji. Pri takih umazanih igrah ne želim nikoli več sodelovati.

Jože Biščak, odgovorni urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev

Sara Kovač