fbpx

Mikrobiolog Pretnar covid zarotniku Potrču: Za približno razumevanje virusov potrebuješ minimalno 12 let študija naravoslovja, mikrobiologije in imunologije!

mag. dr. Gorazd J.Pretnar, univ.dipl.biol. in televizijski voditelj Marko Potrč. (Foto: Facebook, Instagram)

Midva z Markom Potrčem o novem koronavirusu ne moreva debatirati. Zakaj? Ker za vsaj približno razumevanje in obnašanje virusov, potrebuješ minimalno 12 let študija naravoslovja, mikrobiologije in imunologije. Osnova so pa praktične in teoretične izkušnje na celičnih kulturah. Moja relacija z Markom Potrčem je lahko zgolj relacija učitelj učenec,” je mikrobiolog Gorazd Pretnar odgovoril covid zarotniku Marku Potrču.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar je vrnil zapis o Marko Potrču ter o njegovem “poznavanju” covid-19 in zaščitnih ukrepov, teorije pa samozavestno širi preko socialnih omrežij. Po mnenju Pretnarja pedagogi vedo, kadar učenci prevzamejo vodilno vlogo v razredu nastane anarhija. In točno to je v slovenskem prostoru povzročil gospod Marko Potrč. “Gospod Potrč se naslanja na temeljno človekovo pravico do svobode govora: Ima prav, a nekdo mu mora povedati, da svoboda govora nosi s seboj odgovornost. Kolikor širši krog sliši izrečeno, toliko večja je odgovornost govornika. Ali jo bo gospod Potrč prevzel?”

Po oceni slovenskega mikrobiologa njegova ocena pred tem in danes ostaja nespremenjena. Svoj strokovni zapis na družabnem omrežju začne z oceno Potrča ter njegovimi javnimi objavami glede nošenja mask. Gre nestrokovno zavajanje slovenske javnosti. Tisti, ki sledijo znanosti, o učinku nošenja mask vedo, da so učinkovite, zapiše Pretnar. “To vemo še iz časov pred pojavom novega koronavirusa iz znanstvenih člankov. Tudi video posnetki eksperimentov in fizika kihanja so vsem dostopni na internetu. Epidemiološki ukrepi iz učbenikov so logični in temeljijo na preteklih izkušnjah. So Okamova britev. In če bi ostali pri tem, bi bili za vsakogar logični, preprosti in razumljivi. Ker pa je potrebno vzpostaviti vsaj približno normalno življenje, so kolegi Okamovo britev do dobra skrhali. In v tem prostoru omejitev in sprostitev se mnogi izgubijo v labirintu svoje logike. In izhajajoč iz lastnega nerazumevanja so zanje ukrepi bizarni.”

Grozljive podobe zaradi posledice covid-19. (Foto: epa)

Prenos koronavirusa je matematično dejstvo, ki ga Potrč ne more ovreči
Gorazd Pretnar je osebno zastavil besedo in predlagal kateri ukrepi so primerni za izvedbo triatlonskega tekmovanja, na katerem je gospod Potrč zmagal. Čeprav je v njegovem razmisleku v taki situaciji bizarno sploh pomisliti o organizaciji takšnega tekmovanja. “Ampak osebni egoizem in sebičnost sta tudi tokrat zmagala nad etičnim razmislekom in nepotrebnim tveganjem.” Da se je novi koronavirus prenašal po eksponencialni krivulji je matematično dejstvo. Rast okužbe z novim koronavirusom bi po mnenju Pretnarja dosegla plato, ko bi se število okuženih izenačilo z neokuženimi. “A nihče zdrave pameti si nebi drznil izpeljati čakanja do te točke. Namesto tega bo vesten in izobražen epidemiolog z veliko mero etike posegel po zmanjšanju družbenih, medčloveških interakcijah.”

Pretnar opozarja, da vsaka agresivna izolacija zmanjša število interakcij in s tem večkratnik prenosov okužb. Iz tega razloga nikoli ne bomo videli dejanske virulence novega koronavirusa in njegove potencialne smrtnosti. Omejevanje stikov ob hkratnem večkratniku preprečevanja okužb, dela gospodu Potrču logični problem zatrdi Pretnar. “Če bi mu bilo to jasno in logično v njegovem miselnem vzorcu, ne bi nikoli posnel videa, v katerem zanika učinkovitost nošenja mask”.

Pretnar ne more razumeti, da je največji družben nesmisel in maksimalno kratek intelektualni domet javnosti, da se igrajo z znanimi številkami, okuženih, zbolelih in umrlih. “Še bolj neprimerno v mojih očeh je, na podlagi teh številk prepričevati laično javnost, da se je treba boriti za svobodo, da je nošenje kirurških in drugih mask nesmiselno, da je virus blag, da za gripo umre več ljudi.” Prav primerjava z gripo izzove nasmeh na ustih mikrobiologov, virologov in infektologov, se opredeli slovenski zdravstveni strokovnjak.

Gorazd Pretnar sesuje mikrobiologa dr. Marka Avberška, ki si s svojimi izjavami dela sramoto svojemu poklicu
“V mikrobiologiji je 1 lahko 1, lahko 170 in tudi 1500. Iz tega razloga, je potrebno biti pri razlagi številk zadržan in predvsem natančen. Dikcija, ki jo je uporabil prof. dr. Miroslav Petrovec pri vse slovenski raziskavi ni bila 3 do 4 procente okuženih, kot trdi Potrč, ampak je 3 do 4 odstotke prebivalcev Slovenije prišlo v stik z novim korona virusom.” Med okužbo in stikom je velika in bistvena razlika pojasni Pretnar, zelo jasna strokovnjakom. Iz tega razloga je  zapisal pustite stroko stroki. “Kajti ni nepomembno ali si se nadihal aerosolnih kaplijc z trilijon virusi, ali pa si se srečal le z neznatnim številom virusov.”

Pretnar opozarja, da tukaj vsah je vsaj petdeset odtenkov sive. Srečanje zgolj z nekaj virusi pomeni, da jih bodo med potjo makrofagi pospravili, neznan del virusa pokazali drugim imunskim celicam in stekla bo sinteza protiteles, razloži dolgoletni poznavalec virusov. “In seveda takemu dogodku nikakor ne moremo reči okužba, ampak zgolj srečanje z virusom. A za gospoda Potrča je to vseeno. On vidi 66.000 okuženih, ki jim nič ni. Sveta preproščina.”

Foto: Marko Potrč. (Foto: Instagram)

Zato Pretnar samooklicanemu strokovnjaku za covid-19 Marku Potrču razloži, če bi bilo število virusov nekoliko večje, bi bilo stanje še vedno obvladljivo, saj gre za asimtomatsko situacijo, v kateri oseba brez bolezenskih znakov virus širi naprej. Primerjava podatkov med številom virusov v testu in kako hudo je bilo obolenje, kažejo dobro korelacijo.

Pretnar predstavi bistvene podatke, za katere Potrč še v življenju ni slišal. “Več kot je bilo virusa v testu, hujše je bilo obolenje. In ni dvoma, da nošenje mask bistveno zmanjša število izdihanih aerosolnih kapljic z virusom. “Torej, če že ne zaščitimo stoodstotno sogovornika in sebe z nošenjem mask, pa lahko bistveno vplivamo kako hudo bo obolenje in kakšen bo izid. Seveda to dejstvo je gospodu Potrču nerelevantno in enako tudi dr. Mihi Avberšku ter glasnim estradnikom.”

Po Miličinskem, je “laž” potrebovala “prilažiča” in po tem vzoru, v naslednjem gibljivem “selfiju” gospoda Potrča nastopi tudi dr. Miha Avberšek. In temu niti nebi posvečal prevelike pozornosti, ker je posnetek čista verbalna diareja in sprenevedanje in dodatno prepričevanje, kako maske niso potrebne. Nekdo bi si po svoji prvi napaki rad “spoliral ime,” je kritičen Pretnar do svojega kolega na področju mikrobiologije dr. Avberška

Iz preteklih znanstvenih raziskav, stroka ugotavlja, da nošenje kirurških mask nosilca zaščiti od 25 do 30 odstotkov, strokovno predstavi Pretnar. V dani situaciji in razumevanju širjenja virusa “ni ne zanemarljivo kot trdita Potrč in dr. Avberšek. Zato še enkrat povem na okužbo in izid vpliva število vdahnjenih aerosolnih kapljic in v njih število virusov.” Pretnar poduči Potrča in svojega mlajšega stanovskega kolego s področja mikrobiologije dr. Mateja Avberška, da se bistvene stvari skrivajo v podrobnostih. “Ko bi Potrč in dr. Avberšek vsaj v svoji razpravi izpustila populacijo otrok bi jim bilo zavajanje lažje oprostiti.”

Gorazd Pretnar predstavlja grozljiva dejstva, če se ukrepi ne upoštevajo
Pretnar v nadaljevanju predstavi težave, s katerimi se soočijo otroci pri virusnih obolenjih. Kot je poudaril Pretnar, otroci enako zbolevajo kot odrasli, potek je  po besedah dolgoletnega mikrobiologa običajno nekoliko blažji pri otrocih, vendar po številu virusov v telesu otroci nekajkrat presegajo odrasle. “In nobene logike ni, da otroci ne prenašajo novega koronavirusa. Torej so potencialno boljši raznašalci kot odrasli. In seveda Potrč in dr. Avberšek bi to populacijo enostavno izločila iz ukrepa nošenja mask, kar po neki kmečki logiki in od palca.”

“Kar tako, kajne – “zdi se mi”. Pri tem je potrebno dodati, da svetovna statistika 3,5 odstotka (prof. dr. John Campbell) okuženih odraslih in otrok konča na intenzivni in respiratorjih. Ukrep, ne nošenja mask otrok bi po svetovnem odstotku 3,5, lahko na intenzivne oddelke v slovenskem prostoru pripeljal 11010 otrok. Kdo bi se upal s tem igrati – gospoda Potrč in dr. Avberšek iz varnega zavetja fotelja,” je kritičen do “kavčarske” razlaganja o koranavirusu s strani Potrča in Avberška jasen Pretnar.

dr. Miha Avberšek. (Foto: Posnetek zaslona, 24ur)

Zato Pretnar spomni Marka Potrča, da se samozaljubljeni fitneser poigra z matematiko, naj si ta procent izračuna pri odrasli populaciji. Strokovnjak na področju mikrobiologije je kritičen, da se mnogi laiki v pandemiji radi zatekajo k številkam, “da bi z njimi prikazali nesmiselnost preteklih in sedanjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa v Sloveniji, z veseljem sprejmem tudi ta izziv.” Pretnarjev izračun se je naslonil na Potrčev švedski model. “Paralela s švedskim modelom bi za Slovenijo pomenila 10.661 zbolelih in od tega bi jih 1137 umrlo,” ga z dejstvi in strahotnimi številkami Potrča seznani Pretnar.

V nadaljevanju opozarja dolgoletni zdravstveni strokovnjak iz koprske enote NIJZ z lahkoto trdi, da bi bila ta številka večja glede na kulturne razlike med ubogljivimi Švedi in individualno temperamentnimi Slovenci. “Če v tem preračunavanju ostanem zgolj pri umrlih v slovenskem modelu v primerjavi z švedskim modelom, je strokovna svetovalna skupina ohranila 1003 življenj. To vidim kot lep uspeh vseh nas, ki smo ukrepe spoštovali, stroke in medicine, ki je s hitrim razvojem podpornega zdravljenja rešila še dodatno število življenj.”

Gorazd Pretnar in sedanji vodja NIJZ dr. Milan Krek. (Foto: STA)

Gorazd Pretnar podelil zaušnico strokovnjaku za fitnes Potrču
Pretnar ne pozabi citirati ustavnega pravnika prof. dr. Andraža Terška iz njegovega teksta Kaj je največja nevarnost za sodobno človeštvo?. Pretnar izpostavi Terškov citat, da je pomanjkanje znanja in izobraženosti, razjedanja znanja, veščin in vrlin kot vrednote in kriterija za horizontalno in vertikalno pomikanje institucionaliziranem družbenemu okolju, pomanjkanju mišljenja in njegova zamenjava za golo razmišljanje, potreba po komentiranju vsega in vseh, namesto želje po slišanem in mišljenju, ki temelji na dobri informiranosti in znanju.
S citiranim besedilom ustavnega pravnika Terška primorski strokovnjak za virusna obolenja dokončno uniči Marka Potrča, dr. Avberška, Tanjo Ribič, Wernerja in njihovim “vernikom” na družabnih omrežjih. Citira tudi znameniti stavek gospoda Potrča: “Če podpirate ali celo narekujete ukrepe, ki so več kot očitno nelogični, neizvedljivi ter bizarno si nasprotujoči, ne pričakujte, da vam bomo slepo zaupali ter da vas bomo častili kot nezmotljive strokovne bogove,” je dodal.
Zato se Pretnar ob koncu sprašuje, kdor ne more doumeti logičnosti ukrepov, ki težijo k minimaliziranju interakcij in z večkratnikom zmanjševanje število okužb, “ima pač intelektualno prenizek domet. Hkrati pa bi tak posameznik rad na vsak način javno izstrelil in pozicioniral čim višje nad znanost in strokovnost. In spet sem v prazno metal svoj čas in svoje znanje,” zaključi svojo temeljito strokovno argumentacijo, zakaj Slovenci naj ne nasedajo slovenskim estradnim trolom na socialnih omrežij, opozarja mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar.
Luka Perš