fbpx

Milan Kučan s Škrabcem kot Kim Jong Un prišel v nadzor gradnje javne infrastrukture

Foto: Facebook

Ko je vlado prevzela instant stranka Roberta Goloba, je med poznavalci političnih in finančnih ozadij slovenske leve tranzicije postalo jasno: Milan Kučan je po več kot treh desetletjih poskusov dobil prvo pravo res “svojo” socialistično-kleptokratsko vlado brez liberalnih “podtaknjencev”, kjer bo lahko t. i. vzporedni mehanizem delal, karkoli si želi, kot v dobrih starih časih, ko so komunisti švercali dragoceno blago v navezavi z italijansko mafijo in kot kakšni pokvarjeni finančniki prali denar na zahodu. 

Sicer zdaj za kaj takšnega ni več nobenih potreb – vse je mogoče urediti kvazi-zakonito. Javni razpisi so kot božičkova vreča, ki razveseli vsakega korporativnega socialista, povezanega z vzporednim mehanizmom.

Pred kratkim smo na socialnih omrežjih opazili objavo podjetja Riko, na kateri si capo di tutti capi slovenskih socialistov, predzadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan skupaj z direktorjem družbe Riko Janezom Škrabcem ogleduje gradnjo železniškega vozlišča Pragersko. Slika je res bizarna, deluje, kot bi Kim Jong Un prišel nadzirat gradnjo kakšnega novega obrata delovnega ljudstva.

Foto: Facebook

Sredstva za gradnjo je sicer iz evropskih kohezijskih sredstev uredila Janševa vlada. Gre za projekt Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko iz 2021, s katerim se sofinancira projekt nadgradnja in posodobitve postaje Pragersko in železniškega vozlišča iz evropskih sredstev. To je projekt, vreden dobrih 90 milijonov evrov in bo v višini 40 milijon evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa izvajanja Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

Janez Škrabec – izbrani gospodarski sin tranzicijske levice, ki posluje predvsem z diktatorji
Osrednja lastnika družbe Riko, d.o.o. sta Janez Škrabec in Jozo Dragan, vsak s polovičnim lastništvom. V preteklosti sta bila prek družbe Riko 16-odstotna lastnika družbe Gorenje design Studio, ki je že nekaj časa v likvidaciji. V svoji celotni lasti ima tudi podjetje Riko Ins, je večinski lastnik podjetja Riko Invest ter skoraj 20-odstotni lastnik podjetja Riko hiše, d.o.o. Ob tem je tudi lastnik Ustanove patra Stanislava Škrabca, ki je bolj poznana kot Škrabčeva domačija po zaslugi obiskov vplivnih političnih in gospodarskih figur tranzicijske levice. Sedi tudi v nadzornem svetu IEDC – Poslovne šole Bled. Prek družb Riko, d.o.o in Riko Invest pa je tudi več kot 10-odstotni lastnik omenjene šole.

Škrabec nikoli ni skrival, da veliko posla opravi v Belorusiji, kjer je Lukašenkov režim močno povezan s fašističnim ruskim. Leta 2016 je postal častni konzul Republike Belorusije. Leta 2019 je ob 100-obletnici beloruske diplomatske službe prejel jubilejno medaljo Lukašenkove Belorusije. Nagrado pa je dobil, ker je bil med zaslužnimi za pomemben prispevek k razvoju in izboljšanju zunanje politike in zunanje gospodarske dejavnosti Republike Belorusije ter zastopanju in zaščiti pravic in interesov Belorusije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini, piše v obrazložitvi.

Družba Riko je v zadnjih letih v Lukašenkovi Belorusiji naredila za več kot 300 milijonov evrov prometa. Ne glede na to, da nam v svojih odgovorih ni priznal, da je tesno povezan s samim Lukašenkom, je Škrabec leta 2004 z beloruskim diktatorjem smučal na Krvavcu. Takrat se je Lukašenko srečal tudi z Milanom Kučanom. Kot je priznal v portretu za Dnevnik, se ima za levičarja, medtem ko mu poslovni vzor predstavlja udbovsko podjetje Smelt, ki je služilo predvsem interesom globoke države, zaradi spornih mahinacij pa je klavrno propadlo.

Bo posle z diktatorji nadomestil s posli s slovenskim “sončnim kraljem”?
Forum 21, gospodarsko združenje, zbrano okrog Milana Kučana, znanem po tem, da podjetja, združena okrog njega, poslujejo predvsem z državo, formalno več ne obstaja, neformalno pa še kako. Janez Škrabec je bil eden od prominentnih člankov. Morda mu v bodoče ne bo treba več sklepati poslov s kleptokratskim diktatorjem Lukašenkom, saj ima na oblasti vlado svojega dobrega prijatelja Milana, ki je prišel “nadzirat” gradnjo železniškega vozlišča. Je to simbol in napoved, kaj nas čaka v prihodnosti? Kučanov Forum 21 nazaj v preteklost, kjer bodo posle iz javnih naročil dobili izključno dvorni gradbinci tipa Škrabec, Petrič, Petan? Se še spomnite dobrih starih časov preplačanih milijard za avtocestni križ in TEŠ 6? V vladavini sončnega kralja se vam ne bo treba spominjati, ampak boste za naslednjo generacijo Zidarjev plačevali vi sami. Zakaj pa mislite, da vam je Golobova vlada ukradla del plače?

V tekstu je bilo zapisano, da je družba Modrina v Kobaridu v lasti Janeza Škrabca, kar ne drži. Za napačno informacijo se opravičujemo.

Andrej Žitnik