fbpx

Milan Stankovič: Lobist, ki je Petrol na račun slovenskih delničarjev pripeljal v roke zloglasnega Vitola

Sedež Petrola (vir: Demokracija)

Surova nafta je velik posel in kot kažejo nedavne preiskave, tudi kriminalne organizacije napredujejo v to smer. Že zadnjič smo poročali o sumljivih poslih, ki jih je pred letom dni odkrival italijanski novinar Luigi Pelazza, med Benečijo in Slovenijo – da bi odkril domnevno prevaro pri prodaji goriva, s katero bi lahko vsako leto utajili skoraj 5 milijard evrov davka na dodano vrednost. Že v tiste posle naj bi bila vpletena tudi Slovenija, zdaj pa se je izkazalo, da se Petrol pojavlja tudi v poročili glede drugih sumljivih poslov. Poleg tega pa je slišati, da morda to, da Vitol postaja strateški partner Petrola, ni najboljša novica. 

O aferi Vitol smo že pisali, velika zmagovalka nedavnega razpisa za dobavo energentov je bila namreč ravno ta mednarodna korporacija. Vitol je po naših zanesljivih informacijah do ogromnega posla prišel preko posredovanja Milana Stankovića. Vitol velja za enega največjih igralcev na globalnem trgu, v regiji ga zastopa Marino Velan, ki velja za tesnega zaupnika enega izmed glavnih akterjev Vitola po imenu Chris Bake. Prav dvojec Bake – Velan si je dolga leta prizadeval na široko odpreti vrata v Petrol, a jima to ni nikoli čisto zares uspelo. O vplivu Stankovića na izbor Vitola je predsednica uprave Petrola odgovorila, da njena nečakinja ni več v razmerju z omenjenim gospodom, da je edini zastopnik Vitola s katerim so imeli sestanek, Marino Velan, da ni bilo nobene poroke ali zabave, kjer bi se z gospodom Stankovičem srečala ter da gospod Stanković ne sodeluje s Petrolom in ni bil vključen v konkretni posel.

Vitol torej postaja strateški partner Petrola. Kje so korenine tega sodelovanja in kdo ima koristi od tega? Na prvi pogled tovrstno sodelovanje izgleda logično in celo v korist delničarjev Petrola. Uprava Petrola izkazuje strateške kompetence in za javnost je super zgodba. Pa res vse to drži? Če zadevo pogledamo bolj podrobno postane vse skupaj precej vprašljivo. V mesecu novembru in decembru 2020 je, kot običajno za ta del leta, potekalo zbiranje ponudb/tender za nabavo goriv (dizel, bencini in kurilno olje) za leto 2021, za skupino Petrol. Skupina Petrol letno proda cca. 3,5 milijonov tone goriv. Od tega je kurilnega olja cca. 0,5 milijona ton, ostalo je pa porazdeljeno okoli 65 odstotkov dizel in okoli 35 odstotkov bencin. Kljub temu, da na Petrolu uporabljajo termin tender za nabavo, je to daleč od tenderja s transparentnimi in enakimi pogoji ter možnostmi za vse ponudnike. Povabilo za oddajo ponudb dobijo le izbrani ponudniki – listo pa naj bi po naših informacijah oblikovala direktor za nabavo Miha Kirn in predsednica uprave Nada Drobne Popovič. Nato, po le njima poznanih kriterijih, izvajata neposredna pogajanja z nekaj izbranimi dobavitelji. Verjetno o transparentnosti in neodvisnosti taksnega postopka ni potrebno izgubljati besed. Seveda ne pozabimo, da govorimo o daleč največjem nabavnem poslu za Petrol – 3,5 milijona ton goriv. Za lažjo predstavo, po trenutnih cenah to pomeni cca. 1,2 milijarde evrov.

Na zadnjem tenderju se je zgodila “konsolidacija” dobaviteljev in kaže, da to ni bilo ravno naključje. Na “tenderju” sta bila dva velika zmagovalca, in sicer ExxonMobil ter Vitol. Na prvi pogled vse super, saj gre za renomirana dobavitelja. ExxonMobil se je sicer pojavil kot posledica javnih objav, na temo predsednice uprave in njenih povezav z ruskimi interesi v Sloveniji. Da bi se oprala teh očitkov, je namreč panično iskala ameriškega dobavitelja. Tu postane zgodba zanimiva, saj je za dobavitelja bencina, za leto 2021, izbrala tako rekoč le enega, in sicer Vitol, privatno trading podjetje, ki sicer slovi po odličnih povezavah v Rusiji in je eden od največjih preprodajalcev ruske nafte.

Posel je po informacijah poznavalcev vreden okoli 0,5 milijarde ameriških dolarjev. Predstavnik Vitola za področje nekdanje Jugoslavije je Marino Velan, ki mu je do sedaj uspelo v Sloveniji vstopiti v posel za dobavo indonezijskega premoga za TE-TOL, kjer ima za partnerja Iva Sušnika – ki se, mimogrede, tudi predstavlja kot zastopnik Vitola za to regijo in slovi po dobrih povezavah z nekdanjimi udbaškimi strukturami ter ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Velanov poslovni partner in prijatelj pa je tudi Stanković, znan pa dragih avtomobilih z tujimi registrskimi tablicami, manekenkah in prestižnih plovil. Kaj točno počne, ne ve nihče. Se pa predstavlja kot predstavnik Vitola in zaupnik Velana. In ravno Stanković je glavna povezava Vitola in Velana do Nade Drobne Popovič in tako do Petrola. Njihovo poznanstvo ima zgodovino. Še ko je bila Drobne Popovičeva na SDH odgovorna za Petrol, se je redno sestajala z Marinom Velanom, na temo morebitnega vstopa Vitola v lastništvo Petrola. Vitol je resno razmišljal, da odkupi delnice od J&T in se je želel dogovoriti z državo za delničarski sporazum. Glavna akterja sta bila tu prav Drobne Popovičeva in Velan.

No pa se vrnimo nazaj na nabavo goriv. Isti akterji so ponovno skupaj, le da tokrat v drugačnih funkcijah. Drobne Popovičeva kot predsednica uprave, Velan in Vitol kot dobavitelj in Stanković kot svetovalec obeh ter lobist. Pisali smo že, da je bil Milan Stanković partner Tine Gaber, ki je sicer nečakinja Drobne Popovičeve in hčerka Popovičeve sestre Mateje Gaber. Drobne Popovičeva bi se torej morala najmanj izločiti iz vseh postopkov nabave goriv, saj gre za očiten konflikt interesov, o čemer bi morala seznaniti nadzorni svet Petrola. A ona se gre igro dalje in se z Vitolom, se pravi z Velanom in Stankovićem kot lobistom, dogovarja o prodaji celotnega LPG businessa Vitolu. Vitol si s tem zagotovi dolgoročne dobave zemeljskega plina v regijo in tako reši nasedlo naložbo v morski terminal za LPG v Pločah. Po domače povedano, mu Petrol prepusti trg zemeljskega plina, okoli 200 tisoč ton letno in blizu 20 milijonov “ebitda” (dobička iz poslovanja pred amortizacijo). V primeru realizacije načrtovanih investicij v višini okoli 50 milijonov evrov, pa bi po internih projekcijah Petrola, “ebitda” več kot podvojili.

Ljubljana. Petrol.

Sestanek med predstavniki Vitola in Petrola na to temo je bil v ponedeljek 15 februarja 2021 v Švici. Posrednik in organizator sestanka je bil po zanesljivih informacijah Stanković, ki posluje preko agentske firme EDIMA iz Liechtensteina, ki bi naj imela agentsko pogodbo z Vitolom. Še več, Stanković je bil najprej sam na sestanku s predstavniki Vitola, šele potem so se lahko predstavniki Petrola sestali tudi z Vitolom. Po opravljenih sestankih, pa se je očitno oglasil pravi “stric iz ozadja” in sicer  Zoran Drobne, mož predsednice uprave. Menda naj bi Stankovića spraševal, kako je potekal sestanek.

Bi delničarje Petrola moralo skrbeti?
Tukaj pridemo do še enega paradoksa te uprave. Namesto, da bi vlagala v transformacijo družbe in jo pripravila na prihajajoče spremembe – kot to počnejo počnejo ostale naftne in energetske družbe, raje ves investicijski potencial namenijo za nakup Croduxa. Vsi se poskušajo preoblikovati in se pripraviti na novo mobilnost (električni avtomobili), le Petrol stavi na fosilna goriva. Zaradi nakupa Croduxa so v Petrolu ustavili vse investicije v druga področja, vključno z LPG in tukaj našli argument, zakaj prepustiti enega najbolj profitabilnih poslov v Petrolu konkurentu Vitolu. Pravi razlog pa se verjetno skriva oz. ga pozna le trojica Drobne Popovič-Velan-Stanković. Delničarje Petrola bi ob vseh teh navedbah moralo pošteno skrbeti za svoje naložbe.

Surova nafta je velik posel in kot kažejo nedavne preiskave, tudi kriminalne organizacije napredujejo v to smer
Smo pa sedaj v italijanskih medijih naleteli še na eno zgodbo, ki govori o tem, da naj bi promet “umazane nafte” med Turčijo in Italijo, vodil do družbe Saras Angela Morattija. Pred dnevi je naš medij pisal o tem, kako se je italijanski novinar Luigi Pelazza pred letom dni skupaj z drugimi raziskovalci sumljivih poslov popeljal od Benečije do Slovenije, da bi odkrili domnevno prevaro pri prodaji goriva, s katero bi lahko vsako leto utajili skoraj 5 milijard davka na dodano vrednost. Ob tem smo se spraševali, ali so sporne transakcije zaznali tudi na Finančni upravi RS ter ali so bili o tem obveščeni s strani italijanskih davčnih organov. Tokrat pa je italijanski spletni portal pisal o tem, da je državno tožilstvo v Cagliariu  sprožilo preiskavo naftne družbe Saras, ki je v lasti družine Moratti, zaradi domnevnega tihotapljenja nafte, ki naj bi se razvilo po sredozemski poti.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Na nekaterih računih za uvoz surove nafte, ki jih je junija 2016 od Sarasa zaseglo vodstvo urada za prijavo v Cagliariju proti goljufijam, se je pojavilo ime pristanišča Ashkelon. Preiskovalci so naleteli na dokumente, za katere menijo da so  ponarejeni, umetno ustvarjeni, da bi skrili dejanski promet, ki se začne v iraškem Kurdistanu, ki so ga do leta 2017 zasedale milice Isis, skozi Turčijo in podjetja, povezanega z nekdanjim ministrom turškega gospodarstva. Seveda je Saras zanikal kakršno koli vpletenost v nezakonite transakcije. Toda v dokumentaciji obstajajo vidiki, ki jih je treba razjasniti, in to je namen sodnikov ter preiskovalcev, piše portal antimafiaduemila.com.

V poročilih glede sumov goljufij se pojavlja tudi družba Petrol d.d.
Kako naj bi družba Saras prišla v afero? Decembra 2016 je Saras preko Saras trgovanja in Ubi Bance, družbe katere predsednica je bila Letizia Moratti, izvedel kreditno transakcijo družbi Petraco, ki jim prodaja olje. Za ta manever je državno tožilstvo v Bresci že zdavnaj odprlo dosje, s hipotezo o pranju denarja in “samo-recikliranju”, zdaj pa želi manever razumeti tudi državno tožilstvo v Cagliariju. V tem času tako Unicredit kot Ubi Banca nista želela odgovarjati na vprašanja. Po poročanju medijev poskušajo preiskovalci tudi razumeti, komu Saras olje proda, saj se v določenih primerih končni uporabnik niti ne pojavi. V nekaterih primerih indici kažejo na tuje banke z namembno državo Gibraltar, vendar pa naj bi se račun naknadno popravil z navedbo slovenskega podjetja Petrol d.d. Ljubljana, in sicer brez spreminjanja namembne države. Slovensko podjetje naj bi se navajalo v številnih poročilih glede sumov goljufij na področju DDV in trošarin na goriva. In po navedbah časnika, naj bi bila v letu 2017 vrednost relacij med Sarasom in Petrolom d.d. skoraj 125 milijonov evrov. Saras seveda vztraja, da ni nikakor povezan z nobeno od obtožb, niti kar se tiče pranja denarja, ponarejanja in davčnega kriminala niti z nezakonito trgovino z nafto iz Iraka ter da je pripravljen sodelovati s sodstvom. Preiskave so namreč trenutno še v teku.

 

Odziv Petrola:

Kot smo že odgovorili, družba Petrol prodaja naftne derivate v različne države Evropske unije, tudi v Italijo. Pri tem spoštuje vse veljavne predpise v R Sloveniji in EU, torej tudi v Italiji. Družba Petrol ne prodaja surove nafte, temveč trguje zgolj z naftnimi derivati. V družbi Petrol nimamo nikakršnih obvestil, zahtev ali podatkov o tem, da naj bi italijanski organi pregona preiskovali Petrol. V primeru, da bi podatke o poslovanju zahteval kateri koli uradni pristojni organ v EU, bi le te tudi nemudoma posredovali, vse skladno z zakonodajo. Poudarjamo, da v Petrolu redno sodelujeo s FURS-om in si medsebojno izmenjujemo potrebne informacije.

Družba Petrol ni nikomur prepustila svoje osnovne dejavnosti, to je tudi zelo jasno napisano v novi Strategiji delovanja družbe do leta 2025.

Skupina Petrol se zaveda pomena trajnostnega razvoja. Prehod v nizkoogljično energetsko družbo, partnerstvo z zaposlenimi in družbenim okoljem ter krožno gospodarstvo so zaveze poslovanja skupine Petrol v tem strateškem obdobju. Petrol kot partner industriji, javnemu sektorju in gospodinjstvom, prevzema eno od vodilnih vlog pri doseganju okoljskih ciljev. Petrol je diverzificirana energetska družba, ki še naprej krepi svoj položaj v energetski tranziciji.

V obdobju 2021–2025 načrtujemo naložbe v skupni višini 698 mio EUR, od tega bomo več kot 35 odstotkov investicij namenili energetski tranziciji in s tem zmanjševanju ogljičnega odtisa, kar je bistveno več od naših konkurentov v regiji. Petrol je zavezan prehodu na zeleno energijo in tudi temu namenja pomembne investicije. Želimo postati ključen povezovalni člen v širšem ekosistemu s ponudbo energetskih virov, ki so prilagojeni trgu in ga sooblikujejo, zato bomo z dvigom operativne učinkovitosti sprostili dodatna sredstva za investicije v pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Z vlaganjem v obnovljive vire energije prispevamo k doseganju zavezujočih evropskih ciljev.

Sara Kovač