fbpx

Milijarde bi raje zase; levičarski Inštitut 8. marec zahteva, da ljudje in podjetja vrnejo korona pomoči, turistične bone …

Nika Kovač, predsednica Inštituta 8. marec. (Foto: STA)

Skupina nevladnih organizacij, zbranih okoli pobude “Gremo volit”, katere obraz je postala direktorica nevladne organizacije Inštitut 8. marec Nika Kovač, je najavila pripravo zakona, s katerim želijo razveljaviti spremembe zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o debirokratizaciji, zakona o tujcih, kazenskega zakonika, zakona o ohranjanju narave, zakona o državnem tožilstvu, zakona o orožju, zakona o prevozih v cestnem prometu, gradbenega zakona in zakona o davku na dohodek pravnih oseb. Gre za še en manever levice v času predvolilne kampanje, s katerim želijo motivirati levi del volilnega telesa v Sloveniji. Njihovo početje je komentiral vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo dr. Matej Lahovnik, ki je prepričan, da nevladniki zahtevajo, da ljudje in podjetja vrnejo korona pomoči, zato da bi bilo več denarja za “razne kvazi inštitute”.

“Zahtevajo, da ljudje in podjetja vrnejo korona pomoči, da bi bilo več denarja za razne kvazi inštitute,” je na Twitterju komentiral ekonomist dr. Matej Lahovnik, sicer vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo.

Lahovnik se je odzval na poročanje medijev, da je direktorica nevladne organizacije Inštitut 8. marec Nika Kovač, ki je sicer na študiju v ZDA, napovedala da skupina nevladnih organizacij pripravlja “zakon, s katerim bi v prejšnje stanje vrnili zakone, ki jih je sprejela Janševa vlada.” Da gre za velik nesmisel in prizadevanja, ki bi državo vrnila ne samo v čase pred Janševo vlado, ampak tudi mnogo dlje v preteklost, so prepričani mnogi. Predvsem pa bi radi več denarja za nevladne organizacije, pa četudi ostane manj za ljudi in gospodarstvo, ki po krizi odlično okreva, kar nam priznavajo številne mednarodne organizacije.

Nevladniki zbirajo podpise
Kot je za novinarje pojasnila Kovačeva, so na spletu “vzpostavili obrazec, v katerem so lahko ljudje prispevali svoja mnenja in želje po spremembi zakonov in spremembah, ki jih želijo doseči na področju politike in vsakdanjega življenja.” V približno dveh tednih so od več kot 300 posameznikov prejeli več kot tisoč predlogov, ki so postali del njihove kampanje “Gremo volit” je povedala aktivistka in ena od vodij kulturno-ekološkega društva Smetumet Alenka Kreč Bricelj.

Novinarska konferenca Inštituta 8. marec, na kateri so predstavili zasnovo zakona proti “škodljivim” ukrepom oblasti, gibanje Gremo volit in načrt kampanje v prihodnjih mesecih.
Nika Kovač, predsednica Instituta 8. marec. (foto: STA)

Z zakonom v katerega pripravo so vpeti tudi razni odvetniki naj bi želeli izničiti spremembe “zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o debirokratizaciji, zakona o tujcih, kazenskega zakonika, zakona o ohranjanju narave, zakona o državnem tožilstvu, zakona o orožju, zakona o prevozih v cestnem prometu, gradbenega zakona in zakona o davku na dohodek pravnih oseb,” poroča STA.

Pravniki: Gre za politični manever brez učinkov
Po trditvah Kovačeve naj bi priprava zakona trajala mesec dni, zatem pa ga bodo “vložili v državni zbor in se odpravili na šesttedensko zbiranje podpisov po celotni Sloveniji.” Po trditvah direktorice Inštituta 8. marec je cilj “zbrati vsaj toliko podpisov, kot smo jih zbrali za referendum o zakonu o vodah.” Kovačeva je sicer izrazila tudi željo, da naj vsak, ki bo prispeval podpis za zakon, ki ga pripravljajo nevladniki na parlamentarne volitve 24. aprila 2022 pripelje še vsaj pet ljudi. Da gre za politični manever brez učinkov, nam je zaupal pravnik. Ker bodo vložili zakon pred koncem mandata tega sklica državnega zbora, bo avtomatično končan tudi zakonodajni postopek.

“Pomembno je, da ljudje gredo na volitve in da se zamenja ta oblast, ki je sprejela toliko škodljivih zakonov. Ni pa dovolj, da se vrnemo v stanje pred vlado Janeza Janše. Še naprej bomo napadali vsakega naslednjega, ki pride na oblast, in ga potiskali v smeri pravičnejše in enakopravnejše družbe,” je po poročanju Večera povedala Kovačeva, ki vztraja da gibanje “Gremo volit” pred volitvami podpira vse stranke, ki ne bodo šle v vlado s SDS in NSi.

Ivan Šokić