fbpx

Milijoni slovenskih lekarn družini Hakl za sporni prevzem Večera

Uroš Hakl, Sašo Todorović, Bojana Pretnar Todorović (foto: Mediaspeed)

Lobist Uroš Hakl in Sašo Todorović, nekdanji kandidat Državljanske liste za poslanca v Kamniku, sta julija 2014 časopis Večer kupila za dober milijon evrov kupnine prek podjetja, ki je imelo ob nakupu le 7.500 evrov kapitala. Ob tem sta si, kot izhaja iz dokumentov, objavljenih v sodnem registru, 600 tisoč evrov za nakup Večera izposodila pri družinskem podjetju Hakl & Hakl, ki je v lasti Uroša in očeta Borisa Hakla. 

Posojilna pogodba je bila napisana tako, da bi morala Todorović in Hakl posojilo vrniti v šestih mesecih, kar pa se ni zgodilo, in tako je družba postala solastnica Večera. Najbolj nenavadno pa je dejstvo, da je k financiranju nakupa Večera v pomoč Haklu pristopila kar Banka Slovenije, ki je odkupila poslovne prostore Večera v središču Ljubljane in na tak način z odprodajo nepremičnin omogočila, da Hakl in Todorović refinancirata svoje obveznosti nakupa.

A kar je ključno za razumevanje zgodbe v nadaljevanju, je očitna koncesija levice družini Hakl za izčrpavanje slovenskih lekarn, iz katerih so v minulih letih izvlekli milijone evrov. Njihovi ključni partnerji so predvsem Lekarna Ljubljana in Pomurske lekarne, a pojdimo lepo po vrsti.

Kdo je lobist Uroš Hakl?
Uroš Hakl je nečak prekmurskega tajkuna Stanka Polaniča, ki velja za “strica iz ozadja” Dejana Židana, pri Haklu pa je v službi tudi Židanova svakinja Nataša Gider, odgovorna urednica Pomurskega vestnika. Židan je namreč do vstopa v politiko vodil Polaničevo družbo Panvita. Nepomembna informacija pa ni niti to, da je Uroš Hakl bil dolga leta izvršni direktor svetovalnega podjetja Pristop, odgovoren za nove posle, nekaj časa tudi njegov solastnik. Stanko Polanič in družina Hakl so poslovno tesno povezani že več let. Leta 2010 je najbolj znan prekmurski tajkun Polanič delež v družbi Regal, ki lastniško obvladuje celotno mrežo družb, ki se predstavlja pod imenom Skupina Panvita, z Intering Holdinga prenesel na družbo Hakl & Hakl, ki je bila že takrat v lasti Borisa in Uroša Hakla. Ob tem je Polanič sam javno potrdil, da je takrat že sklenil opcijsko pogodbo za nakup. Dokaz o povezanosti družin Polanič-Hakl pa je dejstvo, da je bila takratna predsednica upravnega odbora Skupine Panvita, ki je jedro skupine Regal, Valerija Hakl Polanič, predsednik uprave pa je postal Peter Polanič, sin Stanka Polaniča. Zanimivo je predvsem dejstvo, da Haklov prevzem Večera sovpada z obdobjem, ko je Dejan Židan prevzel predsedovanje Socialnim demokratom.

Hobotnica podjetij družine Hakl.

Drugi partner Saša Todorović v Kamniku kandidiral za poslanca Državljanske liste
Haklov partner Saša Todorović je imel že pred marcem 2012, ko je prišel na vrh T-2, v lasti tri podjetja. Prvo je bilo T-Inženiring, ki je dosegalo zgolj nekaj deset tisoč evrov prihodkov in ni imelo večjega premoženja. Drugo podjetje je bilo E-Izvršba, v katerem je imela manjšinski delež Cristy Žmahar, ki naj bi vodila duhovna predavanja z meditacijami. Šlo naj bi za propadlo podjetje, ki je imelo takrat več dolgov kot premoženja. Tretje podjetje, Formclip, je Todorović ustanovil septembra 2013 skupaj z Alešem Živkovičem, nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu za finance v času, ko ga je vodil Janez Šušteršič. Todorović je na državnozborskih volitvah leta 2011 kandidiral za poslanca na listi Državljanske liste, pomembno svetovalno vlogo v tej stranki pa je imel takrat tudi Hakl, ki je imel odprta vrata do vseh ministrstev, ki jih je takrat vodila Državljanska lista. Zanimivo, februarja 2012 je komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavil srečanje s Haklom le državni sekretar Dejan Krušec. Kot izhaja iz dokumentacije, je razvidno, da je Saša Todorović ob nakupu Večera eklatantno lagal. Takrat je namreč zagotavljal, da pri nakupu Večera nista sodelovala z nobenim zunanjim partnerjem, saj naj bi vložila izključno lasten kapital, ki sta ga ustvarila v letih, ko sta “hodila v službo”. Ob tem je znano, da sta Hakl in Todorović kar na svojem domu organizirala degustacijske večere, kamor sta vabila ministre Državljanske liste in predsednike uprav državnih podjetij.

Družina Hakl brez razpisa do milijonov evrov ljubljanskih lekarn!
Vrnimo se k lekarniškim poslom družine Hakl. Razvpita naveza Hakl & Polanič je prek murskosoboškega podjetja Hakl IT, d. o. o., že leta 2011 dobilo za 960 tisoč evrov vredno pogodbo vzdrževanja aplikativne programske opreme za Lekarno Ljubljana, ki jo je takrat vodil Marko Jaklič. Kot so takrat poročale že Finance, ki so na portalu javnih naročil zasledile, da je Lekarna Ljubljana oddala posel vzdrževanja za pet let kar brez javnega razpisa. Pri tem je zanimivo, da je takrat imelo podjetje družine Hakl izključne pravice za programsko opremo, ki jo uporabljajo v Lekarni Ljubljana. Naši viri iz Lekarne Ljubljana so nam ob pripravi članka zatrdili, da je družina Hakl posel dobila izključno na podlagi političnih zvez z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj so v času sklepanja pogodbe vsa ljubljanska mestna podjetja, razen Lekarne Ljubljana, prehajala na informacijski sistem SAP. Ob tem je zanimivo, da je leta 2009 podjetje iz Polaničevega imperija leta 2009 mestni občini Ljubljana doniralo več kot 300 tisoč evrov. V nadaljevanju poglejmo podatke o proračunskih virih financiranja družine Hakl in posledično njihovega prevzema Večera.

S to pogodbo je družina Hakl prišla neposredno v lastniško strukturo Večera.

S to pogodbo je družina Hakl prišla neposredno v lastniško strukturo Večera.

Andrej Žitnik