fbpx

Milijoni za odvetniške storitve RTV

Aleksander Čeferin (Foto: STA)

“S temi davkoplačevalskimi milijoni RTV Slovenija plačuje tudi zasoljene ali najdražje odvetniške storitve. Z denarjem, prisilno iztrganim iz rok davkoplačevalcev Slovenije, med katerimi mnogi niti za hrano nimajo,” nam je razkrila samostojna novinarka Mojca Vočko o plačevanju zunanjih odvetniških storitev odvetniške družbe Čeferin in partnerji. Zato smo se odločili, da raziščemo ozadje sodelovanja med RTV Slovenija in znano pravniško pisarno iz Grosupljega. Vplivna odvetniška pisarna je v tem trenutku najbogatejša zunanja pravna pisarna, ki vsak mesec zasluži 4.270 evrov. Od aprila 2015 so prejeli tako 272.273,12 evra davkoplačevalskega denarja. RTV Slovenija je za odvetniške storitve od leta 2003 zapravila skupno 1.733.320 evrov. Ob koncu članka si lahko ogledate vse odvetnike in odvetniške družbe, ki so kadarkoli sodelovali z javno medijsko hišo. Na seznamu na prvem mestu poveljuje odvetniška pisarna predsednika Uefe, ki je med vsemi odvetniki in družbami, prejela največ denarja.

Radiotelevizija Slovenija je s strani slovenskih davkoplačevalcev od leta 2003 do sedaj, po podatkih Erarja, prejela skupno več kot dve in pol milijarde evrov. Toda znaten del denarja prispevajo Slovenske in Slovenci tudi zunanje odvetniške storitve, ki jih RTV Slovenija najema. V zadnjih petih letih sta največ zaslužila odvetniška pisarna Čeferin in odvetnik Janez Tekavc. Odvetniška družba iz Grosupljega je, po podatkih Erarja, prejela 276.808,94 evrov, medtem ko je Tekavc od marca 2018 zaslužil 131.760,00 evrov.

Zato smo se obrnili na Radiotelevizijo Slovenija, da nam podajo odgovore o odvetniških storitvah. V tem trenutku sodelujejo še z odvetnikom Damijanom Pavlinom (mednarodni spori) in odvetniško pisarno Race in Jarc (mednarodni spori zaradi motenja frekvenc). Odgovorili so nam, koliko pravnikov sploh imajo zaposlenih na RTV Slovenija. Zaposlenih imajo sedem pravnikov, v pisarni za avtorske pravice sta zaposlena še dva. “Tako lahko pokrivamo ob pomoči odvetniških družb tudi potrebe po izdelavi pravnih mnenj, priprave pogodb in zastopanje tudi na sodiščih,” so nam posredovali odgovor.

Odvetnik Janez Tekavc je za odvetniške storitve prejel skoraj 140 tisoč evrov. (Foto: STA)

Čeferine najeli, da so RTV Slovenija reševali iz lastnih napak
Ob silnih milijonih, ki jih javna medijska hiša dobi vsak mesec, je čudno, zakaj raje ne vložijo kapitala v dodatno izobraževanje lastnih kadrov. Zato nas je zanimalo, zakaj vsak mesec nakažejo odvetniški družbi Čeferin 4270 evrov.

Iz službe za stike z javnostmi so nam odgovorili, da imajo z Odvetniško družbo Čeferin in partnerji sklenjeno pogodbo o sodelovanju, na podlagi katere, navedena odvetniška družba mesečno obračunava opravljene storitve. Odvetniška družba RTV Slovenija nudi odvetniške storitve na vseh pravnih področjih in pri vseh vprašanjih, pri katerih potrebujejo pravno pomoč zunanjega pravnega strokovnjaka. Storitve jim nudi v neomejenem obsegu in na vsakokratni poziv oz.  po naročilu RTV Slovenija. Storitve, ki jih odvetniška pisarna opravlja, so izvedene tudi v sodnih postopkih, v katerih je priporočljivo specialistično znanje in izkušnje iz prakse. Tako materialno kot procesno pravo sta v precejšnji meri odvisna od sodnih praks, ki se (pogosto) spreminjajo, zaradi česar zastopanje s strani odvetniške družbe, zmanjšuje tveganja in povečuje predvidljivost izida sodnega postopka. Navedeno vključuje tudi zastopanja na sodiščih.

Z najemanjem zunanjih odvetnikov vodstvo RTV Slovenija izkazuje, da imajo preslabo kvalificiran pravniški kader, ki bi lahko sodeloval v težkih pravnih primerih, s katerimi se soočajo. Med drugim jih čaka nova tožba nekdanje zaposlene Vočkove. “Tudi v moji tožbi zoper RTV Slovenija & co. z odškodninskim zneskom 318.000,00 evrov, vloženi januarja 2015, je RTV Slovenija angažirala Odvetniško družbo Čeferin,” nam sporoči Vočkova. Sama domneva, da se bo s Čeferinovo vojsko odvetnikov srečala ponovno v drugi tožbi zaradi neizplačanih honorarjev za tri TV-prispevke o korupciji v Unicefu Slovenija. Zato raje zapravljajo davkoplačevalski denar za svoje napake, kot so to storili v tem primeru. S svojo bivšo zaposleno pa so, raje kot bi priznali svojo zmoto, izvedli medijski umor najhujše vrste.

Miro Senica je na račun RTV zaslužil dobrih 54 tisoč evrov. (Foto: STA)

RTV Slovenija za odvetniške storitve zapravila 1.733.320 evrov od leta 2003, Čeferinovi zasedajo prvo mesto med odvetniškimi zaslužkarji
Aplikacija Erar nam je razkrila, kdo so največji zaslužkarji med odvetniki. Na prvem mestu je odvetniška pisarna Čeferin s 276.808,94 evra. Sledita Odvetniška pisarna Mira Senice s 54.495,58 evra in Odvetniška družba Đuragič-Sotlar s 50.432,73 evra. Ostale odvetniške pisarne so prejele manj kot po 16 tisoč evrov.

Veliko raje so plačevali odvetnike. Na prvem mestu se je znašel Andrej Marzidovšek, ki je zaslužil 257.915,35 evra. Večino tega je zaslužil med leti 2003 in 2006. Na drugem mestu se je znašel Bogdan Mahne, mož bolj znane Marjetice Mahne z 233.596,29 evra. Malce manj je zaslužil odvetnik Damijan Pavlin. Skupno so pravni problemi javnega medija, slovenske davkoplačevalce stali  231.076,50 evra.

V celoti so za odvetniške storitve zapravili 1.733.320 evrov. Kljub temu, da smo od leta 2003, v RTV Slovenija zmetali več kot dve in pol milijardi evrov, se zdi komu številka za odvetniške storitve nizka. A prav zapravljanje denarja za zunanje odvetnike, nabavo opreme, najemanje zunanjih sodelavcev so stvari, ki motijo del slovenske javnosti ob zapravljanju njihovega denarja. S tem pa si je RTV Slovenija še dodatno poslabšala svoj ugled v javnosti.

Luka Perš