Milosavljeviću se je spet zareklo: Nekateri mediji so glede na svoj status avtomatično pričakovali denar!

Profesor novinarstva na FDV Marko Milosavljević. (Foto: STA)

Nekateri mediji, ki so prijavili svoje projekte na javni razpis za sofinanciranje medijev, so glede na svoj status avtomatično pričakovali denar,” je razočaranje nekaterih medijev glede medijskega razpisa komentiral profesor novinarstva na FDV-ju dr. Marko Milosavljević. Njegova izjava je zimzelena, večna. Ni je namreč izrekel letos – pa bi jo lahko – ampak že pred dvanajstimi leti. Pripomnil je še, da mnogi od neuspešnih na razpisu menijo, da so si sredstva zaslužili in zato zdaj krivijo najrazličnejše razloge.

Ko je Marko Milosavljević izjavil, da so nekateri mediji glede na svoj status avtomatično pričakovali denar, je bila situacija seveda obrnjena. Predsednik vlade je bil leta 2009 Borut Pahor, ministrica za kulturo pa Majda Širca Ravnikar. Tako da za takrat nastalo situacijo nikakor ne moremo kriviti aktualnega premierja Janeza Janšo ali pa kulturnega ministra Vaska Simonitija. Kjer je volja, je sicer tudi pot – tako da naj  leva stran tega stavka ne vzame kot izziv. Profesor novinarstva na FDV-ju je takrat tudi povedal, da je komisija delovala neodvisno, čeprav je bila izpostavljena najrazličnejšim pritiskom, ki pa niso povzročili želenih učinkov. Po poročanju Siola je obenem še pojasnil, da so na komisijo pritiskali vsi: politiki, poslanci, župani, lastniki medijev, direktorji, uredniki in sorodniki prej navedenih. Poudaril je, da strokovna komisija pričakuje, da se bo izvajanje izbranih projektov in namenska poraba sredstev bolj skrbno nadzorovala s strani ministrstva za kulturo in drugih institucij ter zatrdil, da javni razpis ni namenjen sistematičnemu financiranju posameznih medijev, ampak financiranju posameznih projektov. Sam je bil proti financiranju velikih medijev s strani države – ministrstvo pa se je že takrat zavedalo, da je zakonodaja, ki postavlja sistemski okvir za ta razpis izredno nedodelana,  kriteriji pa zelo ohlapni.

Milosavljević je do danes na svoje besede očitno pozabil, še bolj verjetno pa je, da bi jih najraje zamolčal, saj mu v sedanji – politično obrnjeni situaciji, ne pridejo najbolj prav. Letos je imel pomisleke predvsem glede strokovnosti skupine, ki je odločala o ustreznosti prijavljenih projektor. “Med petimi člani komisije je samo ena članica tista, ki se dejansko ukvarja z mediji in ima ustrezne kompetence. Ostali jih nimajo – prav gotovo ne za presojanje novinarskih žanrov ali objektivnosti,” je njegove besede zapisal Večer. Poleg tega je pod vprašaj postavil tudi nekaj pravnih nejasnosti glede možnih konfliktov interesov posameznih članov komisije. Spraševal se je še, na podlagi česa sploh presojajo objektivnost. “Imamo kje v zakonu ali pri kriterijih opredelitev, kaj naj bi objektivnost sploh pomenila? In kaj pomeni presojati novinarske žanre? Vse te stvari niso jasno definirane,” je dejal. Tudi nedefiniranost kriterijev, na podlagi katerih strokovna komisija ocenjuje ustreznost prijavljenih projektov, se kljub opozorilom v vseh teh letih ni ustrezno vzpostavila. Nenazadnje pa je izpostavil še kriterij naklade, za katerega v razpisu ni natančno določeno, kaj pomeni. Po njegovem mnenju bi se na razpisu lahko dalo prednost medijem z manjšo naklado, če se poskuša okrepiti pluralnost, a po drugi strani je bolj logično, da sredstva dobijo večji mediji, ki imajo bistveno večji doseg.

Mediji, ki so glede na svoj status avtomatično pričakovali denar s prstom kažejo na dežurnega krivca
Izjava dr. Marka Milosavljeviča je večna. Prihodnji teden bomo na parlamentarnem odboru za kulturo lahko večkrat slišali njeno ponovitev,” je napovedal sekretar na Ministrstvu za kulturo. Miro Petek. Poslanka Levice Violeta Tomić je namreč zaradi rezultatov medijskega razpisa napovedala sklic seje odbora za kulturo. “Kajti danes smo videli, da so na medijskem razpisu sredstva za sofinanciranje dobili izključno mediji, ki so tako ali drugače povezani s stranko SDS,” je predvidljivo ocenila in poudarila, da gre zgolj in izključno za propagiranje ene same stranke, ene same ideologije in enega samega vodje. Že pred tem pa so v stranki Levica v sodelovanju z opozicijskimi poslanci in strankami navedli, da so se odločili za sklic seje komisije za nadzor javnih financ, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo z medijskim razpisom, na katerem so bili zavrnjeni mediji, kot so Delo, Dnevnik, Mladina in Radio Študent – torej mediji, ki so glede na svoj status avtomatično pričakovali denar.

Sara Bertoncelj