fbpx

Mineva 4 leta od ustanovitve Odbora 2014, ko so Janšo pospremili na prestajanje krivične zaporne kazni na Dob!

Foto: Facebook

Na današnji dan obeležujemo štiri leta, odkar je bil ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014. Ta je bil ustanovljen z namenom sprejema takojšnje odločitve vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo, odprave neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria in dejanske vzpostavitve vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitve demokratične države. Aprila 2015 je Ustavno sodišče soglasno razveljavilo sodbo. “Dob pred 4 leti. Hoteli so nas uničiti, a smo stali in obstali. Odbor 2014 – In včerajšnji sprejem novih članov stranke SDS – Več kot 1000 v nekaj tednih. Morali smo v park, dvorana je bila premajhna za vse,” je ob četrti obletnici Odbora 2014 tvitnil prvak stranke SDS in žrtev političnega procesa Janez Janša.

Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je 4. obletnico ustanovitve komentiral z naslednjimi besedami: “Nepozabno. Čudovito. Ponosno. Prelomno. Hvala vsem vztrajnicam in vztrajnikom! Čast vsem pokojnim! Danes pred štirimi leti smo bili v Slovenski vasi. Janez Janša, ki so ga komunistična sodišča krivično, nezakonito in protiustavno obsodila, je šel v zapor kot zmagovalec. Hvala vsem! Mirno, kulturno in dostojanstveno v boj za pravico! Boj še traja.”

Odbor 2014 vseskozi od svoje ustanovitve opozarja, da je stanje v slovenskem pravosodju eden glavnih vzrokov za moralno, socialno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter pomeni glavno oviro za vzpostavitev svobodne, pravične in demokratične družbe. Kot ključno zahtevo vseskozi poudarjajo preglednost in popolno javnost sojenja in sodnih odločitev. Zahtevajo javni prenos sojenj, razen v izjemnih primerih, kot so sojenja, v katerih sodelujejo mladoletne osebe. Želijo namreč izvedeti imena sodnikov, ki so kršili človekove pravice.

Zmago namenil tudi vztrajnikom Odbora 2014
Na napore Odbora 2014, ki si je prizadeval, da resnica in pravica pridobita domovinsko pravico v Sloveniji, po razglasitvi rezultatov državnozborskih volitev ni pozabil niti Janša, ki je ob zahvali Sloveniji zapisal, da zmaga pripada tudi vztrajnikom za resnico in pravico iz vrst Odbora 2014.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1003347021959491584

N. Ž.