fbpx

Minister Anže Logar: Leto 2021 ima potencial, da postane najboljše leto v drugem desetletju drugega tisočletja! A le, če bomo vanj vstopili brez nepotrebne grenkobe.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: Facebook )

“Vrnite se leto nazaj. Verjetno si niti največji pristaši teorij zarot niso predstavljali apokaliptičnih razsežnosti, ki jih je svetu prinesel 70 nm (70 milijardink metra) velik virus z imenom SARS-CoV-2. Bi leto nazaj verjeli, da boste naslednje leto po ulici nosili maske? Da otroci ne bodo hodili v šolo? Da bo obisk frizerja predbožični luksuz?,” v svoji poslanici na družabnem omrežju Facebook uvodoma poudarja minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Leto, ki se izteka, je po besedah ministra Anžeta Logarja zaznamovala pomembna obletnica – 30 letnica plebiscita. Dneva, ko smo se Slovenci poenotili. 23. decembra 1990 je 1. 289.369 volivcev glasovalo za samostojno Slovenijo. “Še enkrat – 1 milijon, 289 tisoč 369 Slovencev ZA! To je več, kot se je udeležilo katerih koli volitev do sedaj! Ali, če hočete, za slabih 400 tisoč več ZA, kot se je vseh skupaj udeležilo zadnjih državnozborskih volitev. Enotnost, ki nam mora biti vsem za zgled!,” je prepričan Logar.

Logar v nadaljevanju poudarja, da je bilo leto, ki ga skupaj zaključujemo, politično pestro. Nekdo je namreč odstopil, ker je verjel, da je pametnejši od vseh ostalih. Ko se je soočil z (zanj nepričakovano) resnico, da ni, pa je začel zlivati žolč po tistih, ki so zasedli od njega izpraznjena mesta. “Ob pomanjkanju kreativnosti in idej so tudi ostali bivši vladni (zdaj opozicijski) glasnogovorniki začeli slediti temu (zagrenjenemu) zgledu in kritizirati vse, kar je nova Vlada RS predlagala/sprejela/naredila. V svoji zagrenjeni kritiki so šli celo tako daleč, da so danes kritizirali to, kar so jutri hvalili in pojutrišnjem spet kritizirali. In ko jih to ni pripeljal nazaj na oblast, so začeli ponovno sestavljati vlado. Fuzbalska ekipa, ki ni zadela nobenega gola, in zato izgubila igralce, je začela spet drago odkupovati svoje bivše fuzbaliste. Dobesedno. Budget? Unlimited…”

Takole so rekli, zakaj:
“Tega človeka je treba čim prej umakniti z oblasti, niti ne more voditi predsedovanja EU,” (Luka Mesec, 24ur).
“Zaradi vsega navedenega (a tega je še mnogo več), mora ta vlada oditi, Kacinov, Krekov in drugih “mojstrov” ne želimo več gledati.” (Marjan Šarec, FB)
“Vlado, ki zdaj vodi Slovenijo, je treba zamenjati”, (Alenka Bratušek, Delo).

“Skupinica (po lastni neumnosti/preračunljivosti) odstopljenih, si jemlje pravico v imenu vseh avtoritarno odločati, komu oni dovolijo, da vlada Sloveniji. A ni tole skregano s temeljnim pojmom demokracije? Kdo sploh so oni, da govorijo o tem, kdo lahko vlada in kdo ne, kdo jim daje to ‘pooblastilo’? Zgodovina? Kot da bi nedemokrati druge učili osnov demokracije. Saj vendar večina v parlamentu odloča, kdo ima vlado…,” v nadaljevanju poudarja Logar in ob tem dodaja, da se vsaj tega zavedajo, namreč očitno je, da se pehajo za 46 glasovi konstruktivne nezaupnice. Navdihnjeni so namreč z zgodbo izpred 28 let, ko se je s pomočjo konstruktivne nezaupnice v treh poskusih (najprej neuspešna Voljč in Bavčar in na koncu uspešno z dr. Drnovškom) potopilo Peterletovo vlado. “Potem je sledilo 12 let Drnovškove vlade, v času katere so nas mediji z vseh strani prepričevali, da imamo v Sloveniji samo za eno vladno garnituro ustreznih kadrov. No morebiti največ za 1,5 vladne garniture. In ker so vsi ti usposobljeni v stranki LDS, v Sloveniji pač lahko vlada le LDS. Ha, ha. Ta je bila najboljša. V bistvu je bil to zadnji trigger, ki me je spodbudil, da sem vzel pot pod noge, odšel na Komenskega 11, in se včlanil v SDS.”

“Samo medklic – leta 2004 je ta predestinirana LDS, ki naj bi bila edina usposobljena voditi Slovenijo, izgubila volitve. Šest let kasneje je izpadla iz parlamenta. Novinarji, ki so ji v kolumnah pripisovali večnost, pa še danes pišejo svoje kolumne… Po vzorcu iz 1992 sedaj leva opozicija z levimi spitzkandidati vztrajno ruši aktualno vlado. Okoliščine so se od takrat vendarle malce spremenile… Takrat smo bili manj kot dve leti samostojni, politiki demokratičnega spektra slovenske politike pa so bili praktično vsi po vrsti popolni novinci. Ni bilo svetovne krize zaradi pandemije koronavirusa. Poleg tega nismo imeli socialnih omrežji. Ljudje so tako lahko sledili le uradnemu poročanju. In, no ja, kandidat je bil dr. Drnovšek,” poudarja Logar in ob tem dodaja, da so danes kandidati Luka, Alenka, Karel, Tanja in Marjan, kot rešitelja pa ponujajo – Karla Erjavca. “No, če delamo vzporednice z 1992, sedaj čakamo na tretjega kandidata. Ziher bo KUL. Pojdimo raje na obete za prihodnost. Kaj lahko pričakujemo od leta 2021? Reset? Vrnitev v stare čase? Back to the future?”

Zunanji minister Anže Logar (vir: Demokracija)

“Želel bi si, da bi snežilo. Rekli, da bo. Pa ne. A mi to ne bo kvarilo pričakovanj in želja za prihodnje leto. Leto, ki prihaja, je kot jutro po močnem sneženju. Sveže zapadla snežna odeja, brez enega odtisa čevlja na njej. Jutranja zarja vam razsvetli obraz in ponudi priložnost, da sami izberete smer, po kateri boste utrli svojo pot. In od tega je odvisno, kdaj in kako utrujeni boste prispeli na cilj. Leto 2021. Obdobje, ko bo koronavirus zaradi cepiva začel izgubljati bitko. Ko se bodo omejitve zaradi tega postopoma sproščale. Ko bomo lahko spet obiskali in objeli svojce in prijatelje. Čeprav najprej z masko, nič ne de, ker bo že to bistveno bolje kot v letu 2020. Leto, ko Šarec ne bo odstopil.”

Leto 2021 ima po prepričanju Logarja potencial, da postane najboljše leto v drugem desetletju drugega tisočletja. No, roko na srce, po letu 2020 je prepričan, da ne bo imelo težkega dela. “A le, če bomo vanj vstopili brez nepotrebne grenkobe, ki zastruplja vsakodnevni pogled na svet. In le, če mu bomo dali priložnost. Vsak sam lahko naredi veliko za naše skupno zdravje. Jaz sem se na primer že vpisal v aplikacijo za covid cepivo. Ko bom na vrsti, se bom cepil. In bi se tudi pod Karlom. Ali celo Šarcem. Če bi seveda sploh organizirala cepljenje…Vse lepo v 2021. Naj bo to vaše najboljše leto do sedaj! Uspešno 2021, draga Slovenija!,” je zaključil Logar.

Sara Kovač