Minister Cigler Kralj o razmerah in vlaganju v domove za starejše: Razpisujemo 93 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Minister Janez Cigler Kralj

Na današnji novinarski konferenci je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj dejal, da so razmere v domovih za starejše (DSO) odkar je na razpolago cepivo, izrazito normalizirale. “Okužb med stanovalci in med zaposlenimi je zelo malo. V zadnjem mesecu v DSO-jih zaradi covida-19 ni umrl noben stanovalec. Kdor je bil cepljen ter se je okužil, je okužbo prebolel skoraj brez znakov bolezni,” je dejal.

“V zelo kratkem času so pripravili zelo pomemben razpis za vlaganje v infrastrukturo z domove za starejše. V času pandemije so se namreč v domovih za starejše občane razgalile vse slabosti in dolgoletno pomanjkanje vlaganj”, pravi minister Janez Cigler Kralj. Na vse te slabosti odgovarjajo z novim razpisom za investicije v domove, ki bo danes objavljen v uradnem listu. Razpisujejo 93 milijonov evrov nepovratnih sredstev EU in sicer Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma iz pobude React-EU.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. Ni pa namenjen krepitvi institucionalizacije in povečevanju kapacitet. Namenjen je reševanju kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah, ter podpori procesu deinstitucionalizacije.

  Verjamejo, da bodo domovi to priložnost izkoristili in se prijavili na razpis, da covid-19 ali kakšne morebitne druge pandemije ne bodo nikoli več pričakali v tako slabem stanju, kot se je to izkazalo v tej epidemiji. Prvi rok za oddajo vlog je 13.7.2021, drugi rok je 27.8.2021. Ministrstvo pa bo sofinanciralo le upravičene stroške, ki bodo pri prijavitelju nastali v obdobju od 1.2.2020 do konca izvajanja sofinanciranih aktivnosti projekta, vendar ne kasneje kot do 30.6.2023.

Ukrep čakanja na delo podaljšan do konca junija
Ministrstvo zelo aktivno in intenzivno spremlja tudi dogajanje na trgu dela in razmeram sproti prilagaja tudi ukrepe. “Ključni cilj je in ostaja: kar se le da gospodarstvu in posameznikom ublažiti posledice pandemije in ohranitev čim več delovnih mest” je dejal Cigler Kralj in dodal da so učinki interventnih ukrepov na trg dela spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti. “Brezposelnost je namreč v aprilu padla pod 80.000, kar pomeni, da smo na stanju kakršno je bilo, kar zadeva brezposelnost, pred epidemijo.

Slovenija na 7.mestu
Po stopnji brezposelnosti smo 7. med državami EU (nižjo stopnjo brezposelnost imajo samo Poljska, Češka, Nizozemska, Madžarska, Malta in Nemčija – države EU). “Eden najpomembnejših ukrepov na trgu dela je ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Zato je vlada še za en mesec, torej do konca junija, ta ukrep podaljšala. Zanj smo doslej namenili več kot 533 milijonov evrov.” Po vseh protikoronskih zakonih je bilo do vključno 27. maja 2021 za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcem izplačanih 538,6 milijona evrov, in sicer 31.631 delodajalcem za 214.225 zaposlenih. “Iz napovednika zaposlovanja je razvidno, da delodajalci v prvem polletju 2021 napovedujejo 2,1 % rast zaposlenosti oz. skoraj 29.000 zaposlitev. Upamo lahko, ta se bo ta trend tudi nadaljeval”. Skupaj so za ukrepe na trgu dela  ministrstvu za delo namenili 640 milijonov evrov – vanje je bilo vključenih 272.616 ljudi.

Anita Gužvič