fbpx

Minister Han nesramno demonizira podjetništvo in socialistično hujska proti podjetnikom

Minister Matjaž Han (Foto: STA)

Minister Matjaž Han iz kvote koalicijske stranke SD nesramno demonizira podjetništvo in socialistično hujska proti podjetnikom. Delo namreč poroča, da na njegovo pobudo Tržni inšpektorat RS na terenu preverja informacije o špekulativnem zadrževanju peletov in drugega lesnega kuriva v skladiščih. 

Za takšno odločitev se je gospodarski minister Matjaž Han odločil, ker so na ministrstvu dobili anonimno prijavo, da na nekaterih lokacijah po državi “špekulativno zadržujejo pelete in drugo lesno kurivo, saj da je ob pričakovanju nadaljnje rasti cen strošek najema skladišč in zadrževanja kuriva v njih nižji od pričakovanih zaslužkov,” poroča STA.

Foto: STA

Že minuli konec tedna je po navedbah Dela tržna inšpekcija odšla na teren, da bi preverila zadeve. Podala se je na sežanski terminal Luke Koper, kjer naj bi tri podjetja zadrževala pelete. V sredo pa naj bi bil izveden še pregled po celotni državi. “Če se namigi potrdijo, je v teh časih takšna praksa gotovo povsem nesprejemljiva,” je dejal Han, ki po poročanju STA inšpekcijsko poročilo pričakuje ta konec tedna. Zaradi izvajanja aktivnosti na tržnem inšpektoratu ne želijo podati več informacij v zvezi z inšpekcijo. So pa potrdili resničnost informacij v zvezi z nadzorom skladiščenja ter prodaje pelet in drv. “Z ugotovitvami bomo seznanili javnost, ko bo nadzor zaključen in znani rezultati.” 

Kot kaže, se gospodarski minister očitno ne zaveda, da ni zakona, ki bi nalagal, da je potrebno blago, s katerim razpolagaš, dati na police, če to sam ne želiš storiti. Več kot očitno gre v zadevi za napad na svobodno podjetniško pobudo. Ustava kot najvišji zakon v državi v 74. členu zagotavlja svobodno gospodarsko pobudo. S svobodno gospodarsko pobudo pa svobodno podjetništvo seveda sovpada. Svobodna podjetniška pobuda pa sicer sodi tudi v območje varovanja splošne svobode ravnanja, ki po 35. členu izhaja od nedotakljivosti osebnostnih pravic.

Foto: posnetek zaslona, Delo

Han si očitno zamišlja, da smo v socialistični republiki, kjer je država tista, ki določa, kako bo zasebni trgovec deloval. Torej, kako bo ta kupil in skladiščil blago. Povrhu pa si je očitno Han še zamislil, da bo odločal, po koliko se bo to blago prodalo. Res neverjeten način razmišljanja za nekoga, kot je Han, ki sicer velja za velikega kapitalista. Han namreč že dlje časa velja za najbogatejšega poslanca. Bogastvo si je ta kopičil predvsem z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, dobičkonosno pa je tudi družinsko podjetje M & M International, ki je bilo ustanovljeno leta 1992 in ga sicer vodi njegova žena Ljudmila Han. Podjetje je dolga leta poslovalo z državnim Petrolom. “Han se bo moral enkrat odločiti, ali se gre ‘biznis’ ali politiko,” je celo eden od strankarskih kolegov lani dejal za Delo. 

Sara Kovač