Minister Hojs: Ljudje na odločitve Ustavnega sodišča čakajo leta, a če si prvorazredni Aleš Zalar, je tvoj primer razrešen v nekaj dneh

Datum:

“Odločitve Ustavnega sodišča se komentirajo same po sebi. Imamo Ustavno sodišče, kjer ustavni sodniki odločajo o samih sebi, odločajo o svojih sinovih, odločajo o svojih prijateljih. O tem, kaj vse se dogaja na Ustavnem sodišču, smo lahko spremljali zadnje tedne. Celo več kot to: lahko smo prebrali, da odločajo tako, da niti ne odprejo spisa oziroma ne preberejo zadeve in kljub temu odločijo. Odločijo tako, kot jim nek strokovni sodelavec pravi. Ta primer je eklatanten zato, ker ljudje leta in leta čakajo na odločitve Ustavnega sodišča, če pa si prvorazredni, torej če si Aleš Zalar oziroma tovarišija tistih, ki so njemu blizu, pa Ustavno sodišče seveda samo ne odloči, ker oni zgolj zadržujejo, ampak zadevo realizira v roku štirih dni,” je alarmantno stanje pojasnil notranji minister Aleš Hojs. 

“Spletni portal 24ur je včeraj poročal, da so nadzorniki že opravili revizijo petih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo je lansko leto odredil notranji minister Aleš Hojs. Zahtevana revizija je dvignila ogromno prahu, saj je del politike trdil, da je nezakonita, ker da politika oziroma minister, ne more posegati v kriminalistične preiskave, ki jih vodi tožilstvo,” je uvodoma dejal voditelj oddaje Luka Svetina. Minister Hojs je preiskave med drugim odredil zato, ker te v dveh največjih aferah zadnjih desetih let, IranNLBgate in nabavi žilnih opornic, nista prinesli ne odgovornih, ne zaključkov. Na podlagi dokumenta, ki so ga pridobili od informacijske pooblaščenke pa je mogoče sklepati, da nadzorniki niso prišli do takšnih zaključkov, kot je želela politika.

“Nadzorniki naj bi med drugim ugotovili, da je bilo poslovanje s tajnimi podatki, v vseh pregledanih primerih ustrezno.” Kljub temu pa so opozorili na določena odstopanja od predpisanih postopkov, ki pa niso imeli vpliva na strokovnost in zakonitost opravljenih nalog. Šlo naj bi predvsem za administrativne zadeve, evidentiranje kaznivih dejanj in vnašanje drugih podatkov. Na koncu poročila, naj bi tako pisalo, da so pri nadzoru delavnega področja odkrivanja in preiskovanja kriminalitete, nadzorniki ugotovili, da se kriminalisti preiskovalci, obsežnim preiskavam posvetijo celovito. Nepravilnosti, ki so bile na tem področju ugotovljene pa izhajajo predvsem iz pomanjkljive organizacije dela, neposrednega nadzora vodij nad uslužbenci in neustreznega pregleda nad administrativnim poslovanjem enote. Zato so predlagali tudi nekaj ukrepov, da se pomanjkljivosti odpravijo.

Voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina. (Foto: posnetek zaslona)

Tokrat je Svetina v studiu gostil notranjega ministra Hojsa. Ob tem je Svetina želel najprej slišati, ali je revizija postopkov kriminalističnih preiskav že končana. Spomnil je, da so na portalu največje komercialne televizije poročali, da je temu tako, in da v petih ključnih zadevah, v katerih si je Hojs želel revizije postopkov, na koncu ni bilo zaznati nobenih večjih nepravilnosti. Hojs: “To je zopet ena od njihovih lažnih novic, popolna manipulacija. Revizije nikakor niso končane, končan je zgolj tisti del, kjer je policija sama sebe pregledovala ali je morda kaj narobe, torej policijski del znotraj sebe.” To je bilo precej pričakovano, da kljub množici napak, ki so bile narejene, je bilo na koncu zaključeno, da to ni bistveno prispevalo k neučinkovitosti pregledov kaznivih dejanj. Sam pa čaka še tisti del revizije, ki je bolj ključen, in ki se ga izvaja nad zaposlenimi na Ministrstvu za notranje zadeve, ki imajo funkcijo nadzora nad policijo, kjer pa so stvari daleč od tega.

Preiskava pranja iranskega denarja je na NPU-ju in tožilstvih ponovno odprta 
“Tam bomo to razkrili takoj, ko bo zadeva zaključena, in ko bo tudi javno predstavljena,” je še pojasnil Hojs. Voditelja pa je v nadaljevanju zanimalo, kako Hojs komentira dejstvo, da je policija preiskovala samo sebe, v velikih aferah, ki so odmevale, pa ni bilo zaznanih nobenih kršitev. Tako se je zgodilo v aferi IranNLBGate, ko so denar nakazovali na račune izmišljenih oseb. Hojs: “To zgolj kaže na to, da pravzaprav ščitijo svoje nedelo. Ne bom trdil, da želijo prikriti kakšno kaznivo dejanje. Vsekakor pa želijo prikriti to, česar niso naredili. Naredili pa niso tega, kar je nekako vsem jasno – da je šlo za kazniva dejanja in prav v tem konkretnem primeru pranja iranskega denarja, ne smemo pozabiti, da je preiskava ponovno odprta.” Ob tem pa je še pojasnil, da je bilo ugotovljeno, da afera pranja denarja nikdar ni bila zaprta. Nikoli se ni ugotovilo, da pranja denarja ni bilo. Prav zato Hojs težko komentira očitno pristranske notranje revizije policije, ki želi svoje delo opravičiti tudi s takšnimi dokumenti.

Novinar Luka Svetina je v svoji oddaji gostil notranjega ministra Aleša Hojsa. (Foto: posnetek zaslona)

Novinar pa je v nadaljevanju spomnil na trditev portala 24ur, da policija ni želela predati dokumenta, rekoč da je označen z oznako interno, medtem ko informacijska pooblaščenka pravi drugače. Ona meni, da ne gre za tajne podatke. Svetino je zanimalo, kaj si o tem misli notranji minister. “Očitno je informacijska pooblaščenka odločila, da to niso tajni podatki. To me veseli, kajti z velikim veseljem bom tudi sam, računam da čez dober mesec, o tem govoril precej javno. In vse tisto, kar je pod navednicami “interno” – ne pozabimo, to “interno”, si je nadela policija sama, bo pač moč razkrivati.” Voditelj pa je še spomnil, da Hojsu očitajo, da podrobnosti nikoli ni predstavil javnosti. Hojs pa je ob tem spomnil, da revizija, kot že rečeno, sploh še ni končana. “Ne bom predstavljal nečesa, kar je še v vmesni fazi, ne bom predstavljal tistega, kar bi policija morda želela, da se predstavi, predvsem ne tisto, kar bi želel POP TV, da se predstavi, ampak bom na koncu, ko bodo revizije končane, prišel s številkami in dejstvi in predvsem tem, da bodo tudi ljudje lahko videli, da je revizija daleč od tistega kar so včeraj poročali.” 

Vladi se očita kadrovanje v policijskih vrstah, a ta nastavlja zgolj generalnega direktorja policije
Svetina pa je v nadaljevanju spomnil, da je Ministrstvo za notranje zadeve v teh dneh na tnalu največje komercialne televizije. Danes naj bi se celo pripravljalo nek obsežnejši prispevek, v katerem bo nastopal nekdanji šef NPU-ja. Kot je še navedel Svetina pravijo, da so številni strokovnjaki, ki so delovali v odmevnih primerih – prejemali grožnje, da naj bi jim grozili celo kriminalci ter da naj bi tvegali svoja življenja. Sedaj v obdobju desne vlade pa so bili odstavljeni, kot da dejansko ne počnejo ničesar. Kot je še poudaril Svetina, notranjemu ministru očitajo kadrovske rošade. “Je to nekaj, kar je za vas sporno, ali je to nekaj normalnega, da neka vlada na neko ministrstvo postavi ljudi, ki jim zaupa?” Hojs: “Vlada nastavlja generalnega direktorja policije, to je pravzaprav edini kader s katerim se ukvarja vlada. Vse ostale kadrovske menjave so seveda v pristojnosti direktorja policije. Sam moram reči, da izjemno veliko število teh menjav, ki so bile opravljene pod novimi direktorji, izrazito podpiram.” Hojsu se zdi nesprejemljivo, da so ljudje tudi po 20 let na enem in istem mestu, na primer direktor NPU-ja, njihovi rezultati pa so slabi.

Gost v Temi dneva je bil notranji minister Aleš Hojs. (Foto: posnetek zaslona)

“NPU je želel zaključiti preiskavo Teš 6 s poročilom. Teš 6 je spravil na sodišče kriminalistični oddelek v Celju, ne NPU. Ne tista elitna skupina dobro plačanih, ki kot kaže, v vseh teh letih, ni našla enega oziroma ne prav veliko znakov korupcije, ob tem, da je znano, da je podizvajalec sam priznal, da je bil skorumpiran,” je še ugotavljal Hojs, ki je še pojasnil, da se je dogovoril za več kot 200 milijonov evrov, ki pa jih je že vrnil. Proces zoper tiste, ki so v teh korupcijah sodelovali, pa se na slovenskih sodiščih še ni niti začel. Težko govorimo o tem, da je ta struktura, ki je delovala v preteklosti, izredno uspešna oziroma dobra. Kot je še dejal, je sarkastično gledati gospoda Aleksandra Jevška, ki je dejansko, ne le podaljšek, ampak celo član stranke SD, in ki se je skozi leta kot policist predstavljal kot stroka. Svetina se je v nadaljevanju dotaknil očitkov aktualni vladi, ki da se nanašajo na politične apetite, v času levih vlad pa se v javnosti tega dejansko ni problematiziralo.

Policija je, namesto, da bi preiskovala kriminal, tesno sodelovala s hišnima televizijama LMŠ in SD: POP TV in RTV SLO
Hojs: “Morate vedeti, da je ta sprega, recimo POP TV-ja, kot hišne televizije LMŠ-ja in RTV-ja kot izrazite hišne televizije SD-ja, vendarle zainteresirana, da se v mnogih stvareh ne naredi ničesar. Denimo oglaševalski denar, ki ga prejema POP TV, je že leta dolgo gromozanski in je vezan na to, da se v določenih strukturah, ne spremeni ničesar. Ravno tako je na Javni RTVS.” Ljudje, ki pa so bili znotraj policije na odločevalskih mestih oziroma na mestih, kjer so bili odgovorni za to, da se stvari razkrivajo, pa so rajši, kot da bi to počeli, sodelovali z njimi. Na POP TV-ju je urednica Tjaša Slokar Kos žena Draga Kosa. Slednji je, namesto da bi poskrbel za to, da bodo krediti oziroma stvari, ki so se v NLB-ju z veliko žlico metale skozi okno – govora je o nevrnjenih kreditih – na koncu pristal v banki, da je zakrival sledi za tistimi, ki so denar kradli, sam pa ob tem celo “mastno” služil. Sprega med ljudmi s policije z določenimi medijskimi hišami in največjimi tajkuni, ki so bogati oziroma imajo dostop do velikih vsot, je bila v teh letih očitno razkrinkana. “Verjamem, da jih boli oziroma skrbi, ko na odločujoča delovna mesta znotraj policije, prihajajo novi ljudje, neobremenjeni ljudje, pošteni ljudje. To je gotovo skrb.” [/color-box]

Voditelj oddaje Luka Svetina. (Foto: posnetek zaslona)

Svetina se je zatem dotaknil še “zloglasnega” ukrepa vlade, in sicer prepovedi prehajanja meja v rdeče države, ki ga je Ustavno sodišče naknadno zadržalo, do končne sodbe. “Odločitve Ustavnega sodišča se komentirajo same po sebi. Imamo Ustavno sodišče, kjer ustavni sodniki odločajo o samih sebi, odločajo o svojih sinovih, odločajo o svojih prijateljih. Vse to smo lahko prebrali v zadnjih tednih, kaj vse se dogaja na Ustavnem sodišču. Celo več kot to: lahko smo prebrali, da odločajo tako, da niti ne odprejo spisa oziroma ne preberejo zadeve in odločijo. Odločijo tako, kot jim nek strokovni sodelavec pravi. Ta primer je eklatanten zato, ker ljudje leta in leta čakajo na odločitve na Ustavnem sodišču, če pa si prvorazredni, torej če si Aleš Zalar oziroma tovarišija tistih, ki so njemu blizu, pa Ustavno sodišče v tem primeru seveda ni samo odločilo, ker oni zgolj zadržujejo, ampak zadevo realiziralo v roku štirih dni.”

Mejo bodo ponekod zaščitili z optičnimi vlakni in senzorji ter jih povezali z nadzornimi centri
“Lahko si predstavljate kako pomemben prvorazrednik moraš biti in kako pomembne so navezave med določenimi sodniki na Ustavnem sodišču in pobudniki, da zadevo realizirajo vsaj do te mere, da jo zadržijo v štirih dneh.” Za konec pa je Svetina navedel še primer aktualnega prijetja slovenskega državljana, ki je v kombiju prevažal 33 tujcev, ki so nelegalno prestopili slovensko mejo ter izpostavil, da je SDS obljubila, da bo meja neprodušno zaprta. “Kako se to lahko še vedno dogaja?” Hojs: “Seveda je jasno, da bomo obljubo v največji meri realizirali. Popolnega zaprtja seveda ni pričakovati. Tega niso sposobne niti ZDA, morda Izrael z dvojnimi žicami, z vojsko na meji itd. Mi pa delamo vse za to, da bodo takšni primeri razkrinkani. 

Policija. (Foto: posnetek zaslona)

Več kot očitno gre za organiziran kriminal in ne za neke naključne “begunce”, ki se znajdejo v porečju Kolpe itd.” V zadnjem času je zaprtih preko sto tovrstnih tihotapcev z ljudmi. Napor vladajoče politike pa gre v smeri zaprtja južne meje. Trenutno je namreč zunaj razpis za dodatnih 50 kilometrov novih panelnih ograj. Eno od podjetij pa bo opravilo testiranje na poligonu. V ozadju je zamisel, da bi ponekod, državno mejo zavarovali z ustreznimi optičnimi vlakni ter senzorji na njih, slednje pa povezali z nadzornimi centri, kamor bi pošiljali slike. Na takšen način bi bilo dodatno zavarovanih okoli sedem kilometrov državne meje. Kot je še navedel Hojs, tudi ljudje živeči na obmejnem območju opažajo, da se zadeva razvija bistveno drugače, kot se je pod prejšnjo vlado.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Boris in Zala Tomašič, voditelja oddaj Kdo vam laže?...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...