Minister Hojs: Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenji ljudi

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in beloruski diktator Aleksander Lukašenko (Foto: STA)

“Odločno obsojamo in zavračamo nadaljnjo instrumentalizacijo migracij, ki jo izvaja beloruski režim. Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenji ljudi,” je poudaril notranji minister Aleš Hojs, ob pogovoru s poljskim notranjim ministrom. Izpostavil je, da Slovenija kot predsedujoča Svetu EU Poljski stoji ob strani, prav tako tudi preostalim državam članicam na meji z Belorusijo.

Predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve in slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v petek opravil pogovor s poljskim notranjim ministrom Mariuszom Kamińskim. Govorila sta o razmerah na poljsko-beloruski meji, kjer se po besedah poljskega ministra vzpostavlja nova ilegalna migracijska pot. Po navedbah poljskega ministra ta s človeškimi viri in tehničnimi sredstvi zaenkrat obvladuje razmere na meji, po ocenah ministra Kaminskega pa je potreben dodaten političen angažma in pritisk v obliki sankcij na Belorusijo.

Ministra sta se dogovorila, da bodo v čim krajšem času sklicali izredno zasedanje notranjih ministrov. Prizadevali si bodo doseči soglasno mnenje tudi o vprašanju financiranja postavitve tehničnih sredstev iz evropskega proračuna, kot je v začetku oktobra pozvalo 12 držav članic EU, kar je minister Hojs tudi javno podprl na novinarski konferenci po oktobrskem zasedanju. Slovensko predsedstvo Svetu EU sicer ves čas svojega predsedovanja budno spremlja razmere na zunanji meji EU (Latvija, Litva in Poljska) z Belorusijo.

https://twitter.com/aleshojs/status/1459170155745927173?s=20

Še naprej se bomo skupaj zoperstavljali hibridnemu napadanju
Slovensko predsedstvo Svetu EU je že avgusta organiziralo izredno videokonferenčno srečanje ministrov za notranje zadeve v okviru mehanizma Sveta EU za odzivanje na krize (IPCR), ki ga je vodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Notranji ministri so že takrat izrazili solidarnost s prizadetimi državami na zunanji meji EU z Belorusijo in podprli dodatno pomoč. O Belorusiji in vprašanju migrantov, ki jih pomikajo proti meji z EU, je Svet dolgo razpravljal tudi na oktobrskem zasedanju ministrov. Ministri in ministrice so posvarili pred uporabo migrantov v politične namene s strani beloruskega režima in poudarili, da se bodo krepili stiki z državami izvora in tranzita. V torek, 9. novembra 2021, je Svet EU sprejel tudi odločitev o začasni prekinitvi uporabe sporazuma o vizumskih olajšavah med EU in Belorusijo. “S tem smo znova pokazali, da se bomo še naprej skupaj zoperstavljali temu hibridnemu napadanju,” so zapisali na spletni strani Vlade RS.

Foto: EPA

Sara Bertoncelj