fbpx

Minister Hojs odgovarja Policijskemu sindikatu, da so si plačne ugodnosti zagotovili skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom

Aleš Hojs (Foto: STA)

Svet Policijskega sindikata se je danes na seji preoblikoval v stavkovni odbor. Predsednik sindikata Rok Cvetko je na današnji novinarski konferenci opozoril na pomanjkanje dialoga med sindikatom in vodstvom ministrstva za notranje zadeve. Poleg tega ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Po besedah Cvetka, naj bi namreč Hojs, izplačevanja schengenskega dodatka policistom pogojeval z določenimi zahtevami. Hojs je sindikatu, s Cvetkom na čelu, že odgovoril in vse očitke tudi zavrgel.  

Nedolgo nazaj smo na našem portalu Nova24TV pisali o trojici, ki izvaja vse bolj brutalne pritiske na NPU. V naše uredništvo smo namreč prejeli anonimno pismo kriminalistov zaposlenih na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Iz njihovih informacij je razvidno, da pritiske nanje izvaja Policijski sindikat Slovenije, in sicer po naročilu Marjana Šarca ter stranke LMŠ. Na preiskovalnem uradu naj bi brutalne metode in izsiljevanje članov postale že kar običajna praksa. Povezava med Policijskim sindikatom Slovenije (PSS) in stranko LMŠ pa je vse bolj očitna, so kriminalisti zapisali v pismu.

Notranji minister Aleš Hojs je že nekaj časa glavna tarča Policijskega sindikata, njihov boj proti ministru pa je izrazito politično obarvan. Znano je, da so revizije, ki jih je Hojs odredil v povezavi z nekaterimi odmevnimi primeri, povsem zakonite. Ne le zakonite, pač pa tudi dobrodošle, saj so namenjene ponovni preučitvi postopkov, ki so jih opravili preiskovalci določenih afer. V sindikatu početje ministra Hojsa, več kot očitno, nekaterim ni po godu, članom sindikata, ki se z napadi na ministra ne strinjajo, pa naj bi celo grozili z izgubo službe. Vsem je sicer jasno, da revizija omenjenih zadev sploh ni stvar sindikata, ampak policije. Anonimni člani sindikata so izpostavili, da Policijski sindikat v politične namene izkoriščajo trije vidni predstavniki sindikata, in sicer Rok CvetkoGregor Novak in Mitja Gregorc. Kriminalisti so v pismu napisali, da je bil Rok Cvetko za predsednika sindikata izvoljen po diktatu LMŠ , in sicer na kongresu, ki se ga je udeležil tudi sam Šarec. Zaradi vpletenosti Šarca v Policijski sindikat, naj bi večje število članov sindikat celo zapustilo. “Rok Cvetko se je dobesedno prodal LMŠ in tako prodal tudi sindikat,” so zapisali v pismu.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Svet sindikata se je preoblikoval v stavkovni odbor
Po navedbah predsednika Policijskega sindikata Roka Cvetka, naj bi ministrstvo za notranje zadeve vplivalo na neodvisno analizo, ki je bila namenjena vrednotenju delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili. Ministrstvo naj bi med pripravo analize podajalo vsebinske pripombe in s tem usmerjalo njene končne ugotovitve. Iz tega razloga sindikat meni, da ugotovitev o odstopanjih v obremenitvah med uniformiranimi poklicih ni, nesprejemljiva. Omenjeno analizo naj bi Hojs uporabil tudi za izsiljevanje sindikata, je povedal Cvetko. Zaradi “jasnih indicev, da gre v tem primeru za prirejeno analizo, se svet sindikata preoblikuje v stavkovni odbor“, je še pojasnil predsednik sindikata. Cvetko je sicer pojasnil, da njihova poteza še ne pomeni sindikalnega zaostrovanja, če se bo vodstvo ministrstva primerno odzvalo.

Rok Cvetko (Foto: STA)

Hojs očitke odločno zavrača
Minister za notranje zadeve se je na očitke že odzval in jih odločno zavrača. Glede očitkov o prirejeni analizi je odgovoril, da so si plačne ugodnosti zagotovili skozi “kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom.” Po Hojsovih besedah je Policijski sindikat Slovenije tisti, ki že nekaj časa izvaja pritiske in grozi s stavko. “Spomnite se, da je policija v preteklosti stavkala tudi po več mesecev. Očitno gre za njihov način komunikacije, ker se za mizo očitno niso sposobni dogovoriti,” je ocenil. Hojs je prav tako zavrnil tudi očitke policistov, da ni zainteresiran za socialni dialog s sindikati. “Jaz sem na vsak njihov predlog z željo po sestanku reagiral tako, da sem organiziral sestanek in za razliko od prejšnjih mandatov, ko se teh sestankov minister ni udeleževal vedno, sam vedno neposredno sestal z njimi. Ravno ta sindikat ni želel imeti skupnega srečanja obeh policijskih sindikatov, izrecno so zahtevali ločen sestanek z mano. In tudi na to sem pristal. V prihodnje ne vem, če bom še pristal na to,” je dodal.

Foto: STA

Na očitke sindikata, da želi vplivati na njihovo delo je odgovoril, da se ne spomni, da bi kadarkoli skušal vplivati na delo policije, razen v tistem delu, ki ga po zakonu ima – torej pri usmerjanju in nadzorovanju policije. “In kar se tiče tega, da kot vsi državljani pričakujem bolj intenzivno delo policije, večji angažma in večjo zainteresiranost za to, da se odkrivajo kazniva dejanja, prijem večjega števila migrantov. Želim tudi znotraj policije vzpostaviti merljive elemente, ki bodo dali tudi državljanom verodostojno sliko o tem, kako policija deluje,” je zatrdil Hojs. Aleš Hojs je sicer izrazil začudenje nad tem da je sindikat novinarsko konferenco sklical tik pred njegovim zagovorom interpelacije v državnem zboru in pomenljivo pripomnil, da se mu zdi zadeva zelo prilagodljiva njegovi interpelaciji. Kar po njegovih besedah pove precej več o sindikatu, kot pa o njegovi komunikaciji.

Želim, da se stvari odvijajo strokovno in depolitizirano
Levo obarvana politična garnitura, s pomočjo svojih medijev ustvarja nove in nove afere, s katerimi želijo očrniti ministra Hojsa, ki jim je s svojim delom očitno precej v napoto.V oddaji Dialog je Aleš Hojs o svojem delu povedal naslednje besede: “Ravno to kar želim na policiji in Ministrstvu za notranje zadeve je, da se stvari odvijajo strokovno. Se pravi depolitizirano, z največjo mero zakonitosti. Mislim, da je to želja vseh. To kar je želja vseh državljanov, da se končno stvari v naši družbi začnejo premikati v tisto smer, ko bodo kriminalci, bodisi tisti, ki se poslužijo najbolj nizkotnih kriminalnih dejanj, kot so uboji, umori in posilstva ter tisti, ki so pokradli milijonske zneske, tisti, ki skozi milijonska naročila še danes kradejo, sankcionirani in ustrezno kaznovani. Oziroma, da bodo za svojo krivdo odsedeli.” In to gre, več kot očitno, določenim osebam zelo v nos.

Interpelacija Hojsa
Ta petek bo DZ razpravljal o interpelaciji Hojsa, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB 9. junija letos. Interpelacijo so vložili po odločitvi ministrstva, da odpravi prepoved koncerta za hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Ministrstvo naj bi s to odločitvijo omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec. Na očitke je Hojs odgovoril, da je šlo za strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam niti ni sodeloval. Poleg tega je ocenil, da ga želi opozicija ideološko oblatiti. Tudi sekretar v kabinetu predsednika vlade, dr. Vinko Gorenak, je za našo oddajo Tema dneva povedal, da opozicija za Hojsovo interpelacijo, v resnici nima nobene vsebine. Minister Aleš Hojs je namreč le potrdil odločitev upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru ni bila utemeljena. “Minister Hojs je bil interpeliran, ker je odpravil prepoved, ker je upravno sodišče ugotovilo, da je ta neutemeljena,” je povedal Gorenak. Kar je seveda absurdno in brez kakršne koli oprijemljive podlage.

Hojsu se obeta zadostna podpora
Minister načeloma lahko pričakuje podporo poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC. Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS, poslanca manjšin se o tem še nista pogovorila. DZ ministra razreši, če mu po razpravi o interpelaciji najmanj 46 poslancev izreče nezaupnico. Predlagateljice interpelacije imajo skupaj 39 glasov, po zadnjih podatkih pa naj bi za razrešitev Hojsa glasoval tudi Robert Polnar, ki je sicer poslanec stranke DeSUS. Vseeno se pričakuje, da bo Hojs deležen zadostne podpore in da bo ostal na svojem ministrskem mestu.

Sara Kovač