fbpx

Minister Hojs ustrašil KUL-ovce: Ko je omenil možnost predčasnih volitev, so se potegnili nazaj z vrsto izgovorov

Matjaž Nemec (foto: sta)

Kmalu po nastopu vlade Janeza Janše je pričela leva opozicija delati vse, kar je bilo v njeni moči, da bi se polastila oblasti. Pri snovanju namišljenih afer in blatenju vlade je ni oviralo niti, da smo bili sredi epidemije. Slo po oblasti je bilo namreč močnejše. Potem ko smo lahko konstantno poslušali, kako naj bi predčasne volitve predstavljale rešitev za Slovenijo, smo sedaj priča vrsti najrazličnejših izgovorov, odkar je minister za notranje zadeve in podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs omenil možnost predčasnih volitev.

V oddaji Ena na ena na POP TV je minister Aleš Hojs dejal, da je možnost predčasnih volitev povsem upravičena. “Prepričan sem, da je popolnoma vseeno, ali so predčasne volitve mesec ali dva prej ali pa pridemo do rednih volitev, praktično smo v zaključku našega mandata,” je izpostavil Hojs in po poročanju STA spomnil, da  so bile tudi predčasne volitve, ki jih je z odstopom pred nekaj leti sprožil nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, le navidezno predčasne.

Hojs je povedal, da se s predsednikom vlade Janezom Janšo o tem veliko pogovarjajo, in to ne le ravni vodstva stranke SDS, ampak  tudi na izvršilnem odboru SDS. Stališča okrog tega naj bi bila deljena po tem, ko so bila ta začetku leta “absolutno drugačna” v smislu, da je potrebno vztrajati do konca. “Bomo pa tudi spremljali odziv javnosti – vsak pameten politik spremlja mnenje ljudi na terenu, oni so tisti, ki ocenjujejo naše delo najbolj realno,” je dejal in dodal, da če bodo ljudje ocenili, da je bolj primerno, da se na volitve odide prej, se bo takim predlogom in mnenjem gotovo sledilo.

Foto: Twitter

Besede Hojsa so odmevale v vrstah opozicije, a vendarle ne v smislu, kot bi se marsikdo mislil. Konec koncev je leva opozicija vseskozi navijala za predčasne volitve, sedaj pa se zdi, da bi se ji to zdelo preuranjeno. Vse stranke se namreč dobro zavedajo, da je za državnozborske volitve prvi možni datum 24. april, zadnji mogoči datum pa 5. junija. V Šarčevi LMŠ so v svojem stilu zapisali, češ da so sami že večkrat dejali, da bi bilo prepozno, če bi vlada odstopila že včeraj. Po njihovo bi vlada že odstopila in sprožila volitve, če bi obstajali resni namene. “Odstop vlade in predčasne volitve so namreč po našem trdnem prepričanju edina rešitev za umiritev razmer v državi in prekinitev te agonije,” so izpostavili in dodali, kako naj bi bili na volitve pripravljeni. Spomnili so še, da so predčasne volitve sicer želeli že v začetku prejšnjega leta, a “so žal nekateri oportunisti pomagali postaviti aktualno vlado”, so navedli.

Nemec si  ne želi volitev v največjem mrazu
Poslanec Matjaž Nemec iz vrst stranke SD je zatrdil, da bodo besedam Hojsa verjeli šele, ko bo premier Janša odstopil. V nadaljevanju je dodal, da se z LMŠ strinja, da vlada ne more odstopiti prezgodaj, ker naj bi bilo že zdavnaj prepozno. Po njegovih besedah naj bi vlada izgubila zaupanje ljudi, zato naj bi bile volitve nujne pri uspešnem soočanju z zdravstveno, gospodarsko in politično krizo. “Dejstvo je, da bo Janša izbral trenutek, ko njemu najbolj ustreza. Njegov cilj je nizka volilna udeležba, zato nas ne bi presenetilo, da bomo na volišča šli v največjem mrazu. Ampak ta račun se mu ne bo izšel, ljudje bodo šli na volišča, ker imajo dovolj. Slovenija hoče spremembe,” je izpostavil Nemec in dodal, kako naj bi bila stranka pripravljena na volitve.

Foto: Twitter

V SAB vztrajajo, kako naj bi šlo le za discipliniranje poslancev DeSUS in SNS
Iz SAB Alenke Bratušek so sporočili, da že vse od konca prejšnje vlade podpirajo predčasne volitve, do katerih pa lahko pride le z odstopom Janše, kar pa se po njihovo ne bo zgodilo. Pravijo, da Hojsovo izjavo razumejo kot način discipliniranja poslancev SNS in DeSUS, ki v zadnjih glasovanjih niso “slepo sledili predlogom vlade in koalicije”.  Koordinator Levice Luka Mesec je zatrdil, da sam ministru Hojsu ne verjame pogosto, a da tokrat mu. “Nihče več ne more zanikati, da je stanje v Sloveniji iztirilo, da vlada te krize ne obvladuje več oz. jo samo podžiga, tako da pozdravljamo čimprejšnje predčasne volitve, ker so te pogoj, da se sploh začne umirjati stanje v državi in da gremo naprej,” je povedal.

Odzivi opozicije so polni najrazličnejših za lase privlečenih izgovorov v smislu, kako ne bi bilo dobro, da bi bile volitve, ko je hladno in češ da bi bilo prepozno, če bi bile te že včeraj. Kot kaže, so si po kupu neuspešnih poskusov zamenjave aktualne oblasti zadali določeno časovnico dejavnosti, s katero nameravajo blatiti vlado in sebe prikazovati v najboljši luči, zato jim predčasne volitve nikakor ne bi ustrezale, kot bi si morda kdo mislil.

Sara Kovač