fbpx

Minister Janez Cigler Kralj prepričan, da bo interpelacija razgalila predvsem, kaj smo in česa nismo storili v zadnjem desetletju!

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. (Foto: STA)

Danes poteka interpelacija Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, na kateri pa minister pričakuje podporo širšo, kot zgolj od koalicijskih kolegov. Pred sejo DZ, na kateri v skladu z zahtevo dela opozicije zagovarja svoje delo, je sporočil, da je do interpelacije prišlo v času, ki je za državo izjemno zahteven, vendar pa jo kljub temu jemlje resno in se je nanjo ustrezno pripravil. Kot je še naznanil, namerava odgovoriti na vse očitke in nesporazume. 

Ob 10. uri se je v Državnem zboru RS pričela izredna seja, na njej pa bodo 16 ur in 40 minut razpravljali o interpelaciji Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Vendar pa je malo verjetno, da bi politični podvig leve opozicije dejansko tudi uspel. Interpelacijo so sicer vložile: LMŠ, SD, Levica in SAB. Minister je ob tem zatrdil, da so na ministrstvu v celoti ter z argumenti odgovorili na vse očitke v pisnem delu, danes pa bodo nadaljevali z dialogom, v sklopu katerega nameravajo še dodatno osvetliti in podrobneje odgovoriti na vse očitke ter razjasniti vse nesporazume, poroča STA.

Kot je še prepričan minister Cigler Kralj, bo ta interpelacija drugačna od prejšnjih, saj bo obenem predstavljala tudi ogledalo slovenski družbi v zvezi z nekaterimi perečimi zadevami. Predvsem se bo potrebno vprašati, kaj smo in česa nismo storili v zadnjem desetletju oziroma še daljšem obdobju, in sicer na področju zdravstva, predvsem pa na področju sistema dolgotrajne oskrbe. Kot je še pojasnil svoja opažanja, je bilo to področje zanemarjeno ter podhranjeno. Dejal je še, da so socialnovarstveni zavodi epidemijo koronavirusa pričakali povsem izčrpani, tako v kadrovskem, kot tudi finančnem in prostorskem smislu. Obenem je še izrazil upanje, da bi na današnji interpelaciji našli nekaj odgovorov glede tega, kakšno Slovenijo si želimo v prihodnosti.

Nacistični simboli na fasadi in steklu zavoda Iskreni (Foto: Twitter)

Cigler Kralj je ob tem izpostavil izlive sovraštva, napade, diskreditacije, lažne novice in očitke, ki jih je bil deležen ob nekaterih svojih političnih potezah. Napadi na njegove odločitev pa so razkrili prehudo radikalizacijo tako političnega, kot tudi družbenega diskurza. Stranka NSi, ki ji pripada, je po njegovem prepričanju zavezana svobodi, dialogu, človeškemu dostojanstvu ter pravičnosti. Ob tem je bil minister jasen: “Ni treba, da imamo o vsem enako mnenje, a je nujno – tu je NSi brezkompromisna – da sobivamo v različnosti, spoštujemo mnenje drug drugega in priznavamo človekovo dostojanstvo vsakemu sodržavljanu.”

Posledica hujskaštva leve opozicije: Neznanci so vandalizirali poslopje Zavoda Iskreni s svastikami
Glede pričakovane podpore pri interpelaciji pa je dejal, da se osredotoča zlasti na zaveze, ki jih je dal, ko je prevzel funkcijo, in kar je tudi njegova motivacija za delo. Poudaril je še, da se zaveda tako svojih dolžnosti, kot tudi svoje ekipe. Prav tako pričakuje, da ne bo deležen zgolj podpore kolegov iz koalicije, saj so ga vsi poslanci spoznali in zelo dobro vedo, da si skupaj s svojimi sodelavci prizadeva za boljše življenje sodržavljanov. Obenem ni želel napovedati izida glasovanja, namerava pa predstaviti tako svoje delo kot tudi vizijo za delo na področju, ki mu je bilo zaupano.

Spomnimo, v zadnjih tednih se je dogajal pravi medijski pogrom nad zavodom Iskreni zaradi dodelitve evropskih sredstev s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zagovorniki zavoda so si enotni, da očitki zoper ministra Janeza Cigler Kralja nimajo nobene podlage in da gre za konstrukt, ki so ga ustvarile levičarske organizacije. Neznanci so tudi vandalizirali poslopje Zavoda Iskreni z nacistično simboliko. Domneva se, da je šlo za podvig skrajne Antife. 

Domen Mezeg