fbpx

Minister Logar: EU mora izkazati solidarnost pri zaščiti Afganistancev, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti in so življenjsko ogroženi

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. (Foto: MZZ)

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na zasedanju izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU poudaril, da mora Unija izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi. Izpostavil je potrebo po večjem angažmaju misije Organizacije združenih narodov v Afganistanu in zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava v državi.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je včeraj udeležil videokonferenčnega izrednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije glede zadnjih dogodkov v Afganistanu. Ministri so se osredotočili na koordinacijo Evropske unije pri evakuaciji evropskih državljanov in afganistanskega lokalnega osebja, ki je pri delovanju podpiralo države članice in Unijo.

Ministri in ministrice za zunanje zadeve so izmenjali mnenja o zaskrbljujočih razmerah, ki so posledica umika zavezniških enot iz Afganistana. Preučili so orodja, ki jih ima Unija na voljo za zagotavljanje humanitarne podpore afganistanskemu ljudstvu. Razpravljali so o morebitnih varnostnih posledicah in zagotavljanju varnosti lokalnemu osebju, ki je delalo za delegacijo Evropske unije v Afganistanu.

Afganistanci, ki so sodelovali z mednarodno skupnostjo so življenjsko ogroženi
Zunanji ministri so pregledali možnosti nadaljnjega angažmaja Evropske unije pri zagotavljanju podpore in humanitarne pomoči afganistanskemu ljudstvu. Opozorili so na potrebo po nadaljnji koordinaciji z OZN ter regionalnimi in drugimi mednarodnimi partnerji glede mirne rešitve spora, vzpostavitve legitimne in reprezentativne vlade ter predvsem pogojevanja priznanja oblasti s spoštovanjem človekovih pravic, predvsem pravic in svoboščin žensk in deklic.

med avdio-video konferenco

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je poudaril, da mora Unija izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi. Izpostavil je potrebo po večjem angažmaju misije Organizacije združenih narodov v Afganistanu in zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava v državi. Ob tem je tudi poudaril pomen nadaljevanja in krepitve razprave ter aktivnosti EU glede Afganistana, vključno s strateškim pogledom na prihodnje odnose in vprašanje migracij.

Sara Kovač