fbpx

Minister Logar kritično o slovenskih medijih in njihovi negativi: “Če spremljate medije, imate občutek, da ste v temnici. Dobesedno. Vse rdeče.”

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: STA)

Dandanes, če spremljate medije, imate občutek, da ste v temnici. Dobesedno. Vse rdeče. In tam pod rdečo lučjo se zdi podoba sobe (sveta) izmaličena. Vrnimo se v temnico. To je torej le proces. Proces, ki negative spreminja v pozitive. In tako je treba dandanes gledati na to. Zelo preprosto. Medijsko poročanje dandanes je negativa,” je svoje misli in videnje o medijskem poročanju o delu trenutne vlade na Facebooku zapisal minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je po dolgem času delil svoje misli na svojem Facebook profilu, saj je po dolgem času (zaradi obilice dela) “pokukal” v slovenske medije. “Če bi sledil zapisanemu, bi bilo bolje, da ostanem doma,” je komentiral negativno poročanje in rušenje naporov vlade.

Kako destruktivni so mediji pri izničevanju naporov in celo uspehov slovenske diplomacije, ponazori minister Logar na večih aktualnih primerih v zadnjem času. Toda Logar ostaja optimist in na primere gleda kot na proces temnice njegovega očeta, ki je kot ljubiteljski fotograf negative spreminjal v pozitive.  Zato poziva, da preden zaupate medijem, raje sami prepričajte o resničnosti navedb ter zaupajte sebi in svoji presoji. “Zatorej, verjemite v original, verjemite v to, kar vidite, ne pa v to, kar vam želijo interpretirati.”

Celoten zapis si preberite spodaj:

Moj oče je (bil) slikar, posledično se je veliko ukvarjal tudi s fotografijo. Imel je svojega Hasselblad-a, ki ga je iz svoje fotografske torbe vedno jemal s prav posebnim spoštovanjem. Za malega mulca je bilo pri vsem tem najbolj zanimivo spremljati postopek nastanka fotografij. Bil sem poleg ob njegovem delu v temnici. Tista rdeča svetloba, ki je sicer čisto popačila pogled na prostor, a hkrati delala čudeže. Negledljive negative je razvijala v pozitive – prekrasne slike mesta, pokrajine, ljudi…

Malo me je te dni v Sloveniji. V ponedeljek v ZDA, konec tedna v Rimu in Vatikanu, kmalu v Haag. Pa občasno pokukam, kaj se o teh obiskih znajde v medijih. Khm, če bi sledil zapisanemu, bi bilo najbolje, da ostanem doma.

Ampak potem z ZDA danes ne bi imeli podpisanega strateškega dialoga. Kar je pomembnejše, kot se mogoče komu zdi. Kajti to pomeni, da z ZDA zdaj aktivno sodelujemo praktično na vseh ravneh administracije, od najnižje uradniške, strokovne, znanstvene, pa tja do politične ravni. Napredek se letno ocenjuje na visokih političnih srečanjih.

Brez obiska Rima ne bi bilo prihodnjega srečanja treh zunanjih ministrov IT, HR in SLO, kjer bomo lahko (d)ogovorili vse odprte dileme, povezane z napovedano razglasitvijo izključne ekonomske cone v Jadranu. Brez obiska Vatikana ne bi ob prižigu lučk na novoletni smreki na trgu Sv. Petra ponesli sporočila ‘I feel Slovenia’ v svet. Slovenci smo podarili smreko, Slovenca sta jo okrasila, slovenski nadškof je daroval mašo za domovino in ob prižigu lučk, ki ga je prenašalo evropsko združenje televizij, sva z nadškofom Cviklom nagovorila mednarodno javnost.

Brez obiska Berlina z nemškim ministrom ne bi bilo njegove javne izjave, da Slovenija pomaga s svojimi predlogi za rešitev zapleta v zvezi s prihodnjim financiranjem Unije. Ki je bilo v popolnem kontrastu z dogajanjem doma. Saj se spomnite opozicijsko medijskega pogroma kot posledice pisma PV Janše evropskim voditeljem, da si vzemimo še en krog za pogajanja, ker sta dve državi napovedovale veto? No, ta vikend je ta zadnji krog potekal in voditelji so se uskladili. Slovenija pa bo zato dobila 12 milijard sredstev za prihodnji razvoj! Še bi lahko našteval, zakaj mora zunanji minister potovati.

Ampak v medijih preberem, da je smreka, ki smo jo darovali Vatikanu, ‘ofucana’. Pa kar koli naj že to pomeni… No, naj povem, da je ta ‘strokovna ocena’ nastala na podlagi fotografije postavljanja smreke na trgu Sv. Petra. Po 6- dnevni vožnji, ko so veje spodnjega premera smreke iz 7 metrov zaradi prevoza stisnili na vsega 3 metre. Pa mi povejte, katera dama bi bila po 6 dneh ‘sardinske’ vožnje primerna za gala ples? In kasneje jo je demantirala kar smreka sama. Če seveda zaupate svojim očem (slika spodaj). Če ne čisto, pa morda zaupate besedam vatikanskega vrtnarja, ki je javno izjavil, da v 29-ih letih svojega dela še ni imel na trgu tako lepe smreke.

Slika lahko vsebuje: ena oseba ali več, nebo, drevo, na prostem in narava

Ali pa tale:

Ker sem se ob obisku ZDA pogovarjal z ameriškim kongresnikom Paulom Gosarjem (zaradi covid okužbi v njegovi družini neposredno pred obiskom srečanja ni bilo možno izvesti v živo), je spletni portal 24ur izrazil začudenje nad izborom sogovornika in zapisal tole: “Stališča Gosarja so tako skrajna, da je šest od njegovih devetih bratov in sester pred dvema letoma javno podprlo njegovega demokratskega tekmeca z besedami, da “ni primeren za poslanca in ga je treba odstraniti“.” No, v časih medijskih medenih tednov in mesecev Šarčeve vlade ste v medijih o kongresniku Gosarju sicer lahko brali le tole: “Predsednik Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval ameriškega kongresnika Paula Gosarja, ki ima slovenske korenine. Zlati red je Gosar prejel za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA.”

Dandanes, če spremljate medije, imate občutek, da ste v temnici. Dobesedno. Vse rdeče. In tam pod rdečo lučjo se zdi podoba sobe (sveta) izmaličena. Vrnimo se v temnico. To je torej le proces. Proces, ki negative spreminja v pozitive. In tako je treba dandanes gledati na to. Zelo preprosto. Medijsko poročanje dandanes je negativa.

A ker imamo v demokratičnem svetu možnost izbire, je opcija tudi ne-izbira. Lahko se zelo preprosto odločimo, da ne sodelujemo v medijski ‘temnici’, v procesu ustvarjanja (fotografije) resnice. Ampak se raje ozremo k izvoru – dejanskemu stanju. In si šele na podlagi tega ustvarimo mnenje. Če vam v medijih na vseh programih kritizirajo pismo, ‘zgooglajte’ ga, in preberite. In si šele potem izoblikujte svoje mnenje. Če vam v medijih razni analitiki, pa celo združenja za varstvo potrošnikov, na veliko kritizirajo predlog Vlade RS za znižanje obdavčitve avtomobilov, se vprašajte, kaj želite VI: cenejše ali dražje dobrine(?), ali pa vam več pomeni ‘sporočilo iz temnice’ – slaba vlada?

Predvsem pa zaupajte sebi in svoji presoji. In ne pozabite, iz negativa dobimo pozitiv. Celo najboljši prijatelj se v negativu zdi – neznanec. Zatorej, verjemite v original, verjemite v to, kar vidite, ne pa v to, kar vam želijo interpretirati.

PS: Aja, pred odhodom v ZDA sem se šel spet testirati. Sedaj sem tudi uradno – negativen. (Zgolj) Covid negativen, seveda…

Sara Kovač