Minister Logar: Medtem ko so evropski komisarji delili pohvale slovenskemu predsedstvu EU, so Fajonova, Joveva in Grošelj v prazni dvorani udrihali po Sloveniji

Minister za zunanje zadeve Anže Logar (Foto: FB)

“V tednu uspehov, ko so čestitke evropskih komisarjev (tudi tistih, ki so v preteklosti ostro kritizirali Slovenijo) preplavile socialna omrežja (kar ni ravno navada), pa so (redki) evroparlamentarci z udarno anti-vladno ‘macolo’ Fajon/Grošelj/Joveva v praktično prazni dvorani udrihali po Sloveniji,” je spregovoril minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Teden dni pred novembrskim zasedanjem Evropskega parlamenta so slovenski mediji obširno poročali o novici, da naj bi na plenarnem zasedanju evroposlanci razpravljali o stanju vladavine prava v Sloveniji. Najprej zaradi poročila odbora LIBE na podlagi pridobljenih informacij v Sloveniji, nato zaradi neimenovanja evropskih tožilcev, pa tudi zaradi STA.

Ker ima minister Anže Logar kot predstavnik predsedstva v Evropskem parlamentu dostop do dokumentacije glede priprave dnevnih redov zasedanj, je dejal, da so želeli kolegi Tanje Fajon na plenarno zasedanje uvrstiti kar tri točke o Sloveniji. Njihov namen je bil, da o tem pišejo slovenski mediji, kako je Bruselj “zaskrbljen” glede vladavine prava pri nas. A je resnica popolnoma drugačna.

Dokument LIBE krši temeljne postopkovne elemente – temi STA in delegirani tožilci sta brezpredmetni
“Ključni dokument za razpravo naj bi bilo poročilo odbora LIBE. A glej ga zlomka. Poročila sploh še niso videli vsi člani tega odbora, ki so obiskali Slovenijo. Niti ni o njem glasoval resorni odbor. Pa mi povejte, kako je lahko podlaga za razpravo o vladavini prava dokument, ki krši temeljne postopkovne elemente, ki veljajo v pravni državi – ni bil usklajen znotraj opazovalne skupine, sploh pa, ni potrjen“, se sprašuje Logar. V pravnem jeziku – ni dokončen, pravnomočen, je dejal. “In sedaj bi tisti, ki kričijo, da se nepravnomočnih sodb ne sme komentirati, razpravljali o vladavini prava v Sloveniji na podlagi nepravnomočnega poročila?!?” Drugi dve točki – STA in EPPO sta tudi postali brezpredmetni: pogodba o financiranju je bila podpisana, tožilca sta bila imenovana. “V čem bi bil potem sploh smisel razprave?“, se sprašuje Logar.

Foto: FB

Slovensko predsedstvo izjemno uspešno
Pretekli teden je bil za Slovensko predsedstvo izjemno uspešno. “Dosegli smo preboje, ki jih prejšnjim predsedstvom ni uspelo in tudi nihče ni pričakoval, da jih bomo. V tem tednu smo sprejeli skupno stališče o dveh ključnih direktivah s področja digitalizacije (o digitalnem trgu in o digitalnih storitvah)” Predsedstvo je v prejšnjem tednu uspelo tudi sprejeti zaključke o odpornosti in sposobnosti reagiranja EU na prihodnje krize. Obe področji predstavljata ključni prioriteti predsedstva. Poleg tega so uspeli uskladiti Evropski razvojni projekt, sprejeli Uredbo o skupnih projektih v programu Obzorje Evrope, ki bo omogočila naložbe v znanost v višini 10 milijard evrov. Vse to ob že zaključenih šestih trialogih, kjer so uspeli uskladiti stališča vseh treh so-zakonodajnih EU institucij – Sveta, Komisije in parlamenta,” je Logar nanizal uspehe.

Čestitajo tudi tisti, ki so Slovenijo ostro kritizirali
V tednu uspehov, ko so čestitke evropskih komisarjev (tudi tistih, ki so v preteklosti ostro kritizirali Slovenijo) preplavile socialna omrežja (kar ni ravno navada), pa so (redki) evroparlamentarci z udarno anti-vladno ‘macolo’ Fajon/Grošelj/Joveva v praktično prazni dvorani udrihali po Sloveniji. “In v tednu, ko se je celo podpredsednik EK Timmermans javno zahvalil slovenskemu predsedstvu, je Tanja Fajon o našem skupnem projektu predsedstva lahko rekla zgolj: “Tovrstne kršitve evropske zakonodaje v Sloveniji, tudi v primeru STA… bodo žal pustile slab pečat na sicer solidnem delu slovenske administracije v času predsedovanja Slovenije na čelu Sveta Unije.”

Tisti, ki zadnjih pet mesecev delajo od jutra do večera, jezni na Fajonovo
Logar je poudaril, da se je po tistem sredinem večeru pogovarjal z visokimi uradniki, ki vsakodnevno izvajajo slovensko predsedstvo. “Ki so sodelovali na naši evropski poti preden sem postal minister, in bodo tudi potem, ko bom zapustil vrh ministrstva. Ki zadnjih pet mesecev delajo od zgodnjega jutra, do poznega večera, za kar sem jim iskreno hvaležen. Jezni so bili. Veste zakaj? Res se jim je zdelo za malo, da lahko politik iz Slovenije, v času slovenskega predsedstva, pred evropsko javnostjo v tednu, ko dežujejo pohvale, brez sramu reče, da je, pozor, delo administracije na našem predsedstvu – (zgolj) SOLIDNO??? Mislim da je skrajni čas, da ljubezen do domovine vendarle postane močnejša od sovraštva do drugih… Vsaj zame velja – I feel SLOVEnia.”

Anita Gužvič