fbpx

Minister Logar nad lažne novice: Blejski strateški forum bo obiskalo več predsednikov vlad kot v času Cerarjeve in Šarčeve vlade

Zunanji minister dr. Anže Logar z zunanjimi ministri Madžarske, Slovaške in Češke.

Na Bledu bo na zadnji dan avgusta potekal že petnajsti Blejski strateški forum. Osrednji mediji in opozicija so vihali nosove glede na seznam povabljenih, ter govorili, da se bo po njihovem mnenju udeležilo majhno število predsednikov držav. A vse to se je izkazalo za lažno novico. Odgovoril jim je sedanji minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

V času vlade Mira Cerarja sta se Blejskega strateškega foruma v letu 2017 udeležila le takratni slovenski premier Miro Cerar in srbska predsednica vlade Ana Brnabić. Leta 2018 so v vabilu zapisali, da ni bilo nobenih predsednikov vlad iz tujine, razen odhajajočega Cerarja in prihajajočega predsednika vlade Marjana Šarca. Tudi leta 2019 ni bilo nič boljše, ko se je srečanja udeležil le premier Šarec. “Blejski strateški forum. Udeležba predsednikov vlad v času zadnjih treh vlad. Da bodo primerjave (vero)dostojnejše,” je opomnil trenutni minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Klub histeriji osrednjih medijev v rokah levega tranzicijskega omrežja so se njihove trditve izkazale kot lažnive. Pod vlado Janeza Janše se bodo srečanja udeležili češki premier Andrej Babiš, poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, predsednik madžarske vlade Viktor Orban in predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. Uspeh sedanje vlade se je videl tudi pri razdelitvi novih proračunskih sredstev za obdobje sedmih let. V Bruslju je slovenska vlada iztržila dobrih deset milijard evrov, od tega šest milijard nepovratnih. To pa ji je uspelo, ker je v ključnih trenutkih pogajanj potegnila z višegrajsko četverico.

 

Glede na širjenje lažnih novic, gre osrednjim medijem težko od ust, da je sedanja vlada uspešnejša na zunanjepolitičnem področju, saj gradi mostove z državami, ki so bile do sedaj na stranskem tiru, čeprav so strateško izjemno pomembne. S tem pa Slovenija dobiva vse več zaveznikov, ki se z veseljem odzovejo povabilom, kot je na Blejski strateški forum konec tega meseca.

Luka Perš