fbpx

Minister Logar o najnapornejšem tednu svojega mandata: Trud ni bil zaman

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Dragi Anže, sem na poti do letališča. Po dveh obiskih Slovenije sedaj vem iz prve roke, kaj sLOVEnia pomeni. Velikodušnost in gostoljubje najvišje kakovosti. Hvala še enkrat,” je eden izmed tujih udeležencev napisal v sporočilu zunanjemu ministru Anžetu Logarju. “Kaj ni to najboljša nagrada za vloženi trud?” je izpostavil.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je po letu in pol mednarodnih aktivnosti, priprav na predsedovanje ter Blejski strateški forum strnil nekaj misli po koncu zadnjega tedna, ki se mu je zdel najnapornejši od prevzema ministrske funkcije.

In kaj je bilo tako posebnega? 
Logar je poudaril, da se je Blejskega strateškega foruma udeležilo rekordno število predsednikov vlad in držav ter skupno 180 visokih gostov, kar terja izjemne priprave glede nastanitve, varovanja, protokola. Pri tem je dodal, da se priprave za naslednji Blejski strateški forum pričnejo že prihodnji mesec, kar pove veliko o kompleksnosti izvedbe takega dogodka.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje stojijo in znotraj

Foto: FB

Kako aktivno je potekal dan ministra in kaj vse bi lahko šlo pri tem narobe, je minister Logar strnil v spodnji zapis:

Koncentrat diplomacije
Priznam, zdaj sem se naspal. A vendarle …
Teden, ki se izteka, je bil zame najnapornejši od prevzema funkcije ministra za zunanje zadeve. V bistvu predstavlja kulminacijo truda slovenske diplomacije zadnjega leta in pol – mednarodne aktivnosti, priprave na predsedovanje, priprave na BSF, z izvedbo, skoncentrirano v enem tednu …
In kaj je bilo tako posebnega?
🔘Blejski strateški forum. Rekordna udeležba, 14 predsednikov vlad in držav (v 16 letih obstoja skupaj 30, skoraj polovica torej v tej ‘izdaji’ BSF!), skupaj 180 visokih gostov, ki potrebujejo nastanitev, varovanje, protokol in logistiko brez napak! Le kaj gre lahko narobe??
➡️➡️Samo medklic: priprava foruma, vsebinski poudarki, iskanje primernih sogovornikov in zagotovitev njihove udeležbe terja 10 mesecev. 17-ti BSF začnemo tako pripravljati že v oktobru.
🔘Kriza v Afganistanu, vprašanje migracij visoko na dnevnem redu ministrskih srečanj EU, države pa (še vedno) razdeljene. Torej ne morem pričakovati razprave brez visokih tonov. Poteka pa ravno na zasedanju zunanjih ministrov v Sloveniji. Pod okriljem slovenskega predsedstva. Le kaj gre lahko narobe??
🔘Dva ključna dogodka v času predsedovanja s področja evropske skupne zunanje in varnostne politike – neformalno srečanje obrambnih ministrov in neformalno srečanje zunanjih ministrov. V treh dneh. Ob robu BSF. 54 evropskih ministrov, ki jim je treba zagotoviti najvišjo stopnjo varovanja. Pa logistika, ob že 180 gostih foruma BSF, ki poteka sočasno … Le kaj gre lahko narobe??
🔘In še delovne obveznost za sodelavce MZZ. Na primer, ‘tipični’ dan tega tedna: ob 8:30 sestanek z visokim predstavnikom Nata. Nato intervju. Nato panel s podelitvijo nagrade Pedru Opeki. Ob 11-ih panel o sodelovanju v severnem Jadranu. Ob 12:45 srečanje z indijskim MZZ. Ob 14-ih panel s petimi ministri o tematikah Mediterana. Ob 15:45 novinarska z indijskim MZZ. Ob 16-ih še panel o Indo-pacifiku. Po koncu pa takoj na Brdo pri Kranju, kjer ob 18-ih začnemo ministrsko srečanje. O Afganistanu … Le kaj gre lahko narobe??
Vse. Logistični zaplet. Varnostni zaplet. Vsebinski zaplet. Zaključek srečanja brez dogovora. V času slovenskega predsedstva?!? Veste, kako obširno bi slovenski mediji poročali o tem?
Pa je šlo vse OK. Še več, teden je bil – uspešen. Če se je o tem kaj poročalo v naših medijih, ne vem. Če se ni, je to dodaten dokaz, da smo dobro delali.
Res sem si oddahnil …
Na vsak način se je treba zahvaliti vsem, ki so prispevali k brezhibni izvedbi logističnega, varnostnega in vsebinskega dela. Posebna zahvala tudi moji ekipi, ki se je, nesebično, prek vseh normalnih delovnih norm na račun svojega privatnega časa maksimalno potrudila, da smo zmogli.
Trud ni bil zaman. Kako vem? Včeraj popoldne sem dobil sms enega od evropskih zunanjih ministrov, ki pravi takole:
Dear Anze,
I am on my way to the airport. After my two visits to Slovenia I know on first hand what sLOVEnia means. Generosity and top quality hospitality. Thank you again.
Kaj ni to najboljša nagrada za vloženi trud? I feel Slovenia.

Sara Kovač