Minister Logar: Slovenija je povabljena na zasedanje sredozemskih držav EU MED7, kar je lepo darilo ob 30. obletnici naše svobode in državnosti

Anže Logar (Foto: STA)

Že včeraj je predsednik vlade Janez Janša povedal, da smo v zadnjih dneh pridobili odločilno podporo Francije, Španije in Grčije, danes pa je zunanji minister Anže logar na odboru DZ za zunanjo politiko dejal, da naj bi bila Slovenija jeseni povabljena na zasedanje sedmih sredozemskih držav EU (MED7). Minister je tudi povedal, da je počasi že utrujen zaradi zgodb, ki se zakuhajo v slovenskih medijih in ki slepo verjamejo tujcem, pa nič slovenski vladi. Sejo dobora je poslanska skupina LMŠ, kot napovedano, obstruirala.

Poleg tega je ministr za zunanje zadeve Anže Logar odgovarjal na vprašanja poslancev glede informacij, da premier Janez Janša ni bil povabljen na inavguracijo konference o prihodnosti Evrope. “Počasi sem utrujen zaradi zgodb, ki se zakuhajo v slovenskih medijih in ki slepo verjamejo tujcem, pa nič slovenski vladi,” je odgovoril na vprašanje poslanke SDS Eve Irgl, kaj je res glede vabila premierju Janši na slovesnost v Strasbourg ob otvoritvi konference o prihodnosti Evrope. V medijih se je namreč v minulih dneh pojavila informacija, da Janša ni bil povabljen na slovesnost v Strasbourg, ker naj tega ne bi želel eden od sopredsedujočih konference. Logar je pojasnil, da je premier po nedolžnem padel v to razpravo, na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo. Pismo, ki ga je državni sekretar Gašper Dovžan kot član izvršnega odbora konference naslovil na sopredsedujoče, je bilo poslano 23. aprila, ko se še niti ni vedelo, kakšen bo dnevni red otvoritvene slovesnosti konference, kdo bo nastopil in kakšna bo agenda socialnega vrha v Portu. Odločitev izvršilnega odbora konference je bila, da na otvoritveni slovesnosti z govori sodelujejo predstavniki Sveta EU, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, je dejal in povedal, da so pismo dobile tri osebe: predstavnica portugalskega predsedstva Svetu EU ter evropska komisarka Dubravka Šuica, ki ga nista dali v javnost, ter Guy de Verhofstadt. “Jasno lahko ugotovimo, kdo je to pismo dal ven,” je poudaril Logar.

Preberite še: Premier Janša: V zadnjih dneh smo pridobili odločilno podporo Francije, Španije in Grčije, tako da bomo prvič vabljeni v članstvo v Med-7!

Logar je pozval k zaupanju v vlado, saj bo po njegovem tako tudi ugled Slovenije v tujini manj trpel. Na vprašanje poslanca SAB Andreja Rajha, zakaj Slovenija ni bila zastopana na ustreznem nivoju, kar je bila po njegovem zamujena priložnost, pa je Logar opozoril, da bo priložnost zamujena, če bodo predstavniki opozicije obstruirali delo v okviru konference. Na vprašanje Jožefa Horvata (NSi) glede namere Slovenije, da se pridruži Med7, je Logar potrdil, da naj bi bila Slovenija povabljena na jesensko zasedanje. Kot je dejal, mu je bilo to potrjeno v ponedeljek na Svetu EU za zunanje zadeve. “To je dokončno priznanje, da smo pomorska država z lepim oknom v svet. In lepo darilo ob 30. letnici naše svobode in državnosti,” so v torek tvitnili na vladi. S sodelovanjem v Med7 se povečuje politična teža v pogovorih z ostalimi članicami EU, kar je po Logarjevih besedah zelo pomembno posebej v luči razprav v zvezi z izključnimi ekonomskimi conami v Jadranskem morju. Kot je dejal, s sodelovanjem v Med7 postajamo del razprave o mediteranski regiji, sedimo za isto mizo pri vprašanjih staleža rib, čistosti morja in ekoloških sprememb, projektov, kako se odzvati na ilegalne migrantske tokove, pa tudi, ko gre za vprašanje južnega partnerstva.

https://twitter.com/vladaRS/status/1392047918488637444?s=20

Sara Bertoncelj