fbpx

Minister Logar v Strasbourgu: BiH se mora zavezati k enotnosti in reformam

Zunanji minister Anže Logar. (Foto: sta)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je v torek zvečer v francoskem Strasbourgu izrazil bojazen zaradi situacije v BiH-u. Ob tem pa tudi pričakovanje, da se bodo tamkajšnji vidni politiki vzdržali besed in dejanj, ki državo razdvajajo, ter se rajši lotili prepotrebnih reform. Evropski poslanci pa so prepričani, da mora država ostati ozemeljsko celovita in suverena. Prav takoso govorili  o morebitnih sankcijah. 

Zunanji minister Anže Logar je v Strasbourgu v sklopu debate glede stanja v BiH-u poudaril tudi pomen ohranitve ozemeljske celovitosti te jugovzhodnoevropske države. “Od politikov v Bosni in Hercegovini pričakujemo, da se bodo v prihodnje vzdržali besed in dejanj, ki prispevajo zgolj k podžiganju politične krize,” je še dodal ter poudaril pomen sprave in reform, kar bo državi pomagalo na poti v EU. Napačno se mu zdi tudi zanikanje genocida in poveličevanje vojnih zločincev, poroča STA.

Prepričan je, da je takšno ravnanje v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU in ni združljivo s članstvom v tej povezavi. Logar v obdobju slovenskega predsedovanja sicer zastopa Svet EU v stikih z Evropskim parlamentom. BiH mora biti po njegovem prepričanju zavezana evropski perspektivi, predvsem pa enotna in združena ter suverena država. Izvršni podpredsednik EK Valdis Dombrovskis pa je kot predstavnik Komisije izpostavil pripravljenost pri pomoči v stremljenju k zmanjševanju napetosti v tej balkanski državi ter za obnovitvi dialoga.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (Foto: STA).

Komisar za širitev Oliver Varhelyi pa naj bi danes s tem namenom tudi odpotoval v BiH. Že mesece namreč opažamo zaostrovanje razmer v tej državi, ob čemer je v ospredju zlasti srbski predstavnik predsedstva Milorad Dodik, ki naj bi si prizadeval za neodvisnost republike Srbske, ob tem pa posluževal retorike, ki deli. Evropski poslanci pa se bojijo, da bi se krvavi dogodki 90. let ponovili. Nekateri poslanci so tudi pozvali k sankcijam zaradi takšnega ravnanja odgovornih. EU v luči dogodkov ne bi smela ostajati tiho, ampak bi se morala dejavneje vključiti v dogajanje.

Domen Mezeg