fbpx

Minister Loredan v Tarčo ni zmogel zaradi bolezni, naslednje jutro pa je že prijazen pogovor v oddaji Dobro jutro

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na gostovanje v četrtkovi oddaji Tarča ni mogel zaradi bolezni, naslednje jutro pa ga je že bilo mogoče videti v oddaji Dobro jutro (Foto: Printscreen RTVS)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je, potem ko je v javnosti odjeknil eden največjih škandalov v slovenskem zdravstvu, zamenjava identitet bolnikov v celjski bolnišnici, kar neposredno mimo sveta zavoda zahteval odstop vodstva celjske bolnišnice. Čeprav je minister v torek prihod v četrtkovo Tarčo potrdil, pa ga je v sredo odpovedal. V četrtek so po besedah voditeljice Erike Žnidaršič pojasnjevali, da je minister zvečer zaseden, potem pa da je bolan. Zanimivo, bolezen mu očitno ni preprečila, da se ne bi že naslednje jutro pojavil v izrazito prijaznem pogovoru v oddaji Dobro jutro. 

Zanimivo pa je tudi, kako ministru Danijelu Bešiču Loredanu ni uspelo v oddajo Tarča na temo škandala v celjski bolnišnici poslati nekoga iz svoje številčne ekipe, med katerimi je tudi Aleš Šabeder. Kakorkoli, že naslednje jutro se je ministru očitno uspelo pozdraviti in oditi v goste v jutranjo oddajo na isti televiziji. Ta se je uvodoma zahvalil za povabilo v oddajo. “Nedavno smo vas videli v solzah ob tragičnem dogodku v celjski bolnišnici, ali vaša stališča ostajajo nespremenjena,” je na samem začetku dejala novinarka jutranje oddaje. Kaj hitro je takoj postalo jasno, za kakšen tip pogovora bo šlo. Za takšnega torej, ki ne bo ponudil celostnih informacij, saj ni mogoče pričakovati, da bo Bešič Loredan udrihal sam čez sebe. V znak pohvale je tako med drugim potem, ko je izrazil prepričanje, da bi moglo vodstvo celjske bolnišnice odstopiti, izpostavil, da so na ministrstvu dali navodila izvajalcem, kako izvesti organizacijo postopka identifikacije.

V jutranji oddaji je minister v zvezi z željo, da odstopi vodstvo celjske bolnišnice, zatrdil, da je sicer treba počakati na izvedbo celovitega nadzora, nato pa, da je v pristojnosti sveta zavoda, da izvede postopek. Zanimiva sprememba v načinu razmišljanja, znano je namreč, da je minister 16 ur po razkritju informacije o zamenjavi že zahteval odstop celotnega vodstva bolnišnice,  tudi odstopa poslovnega direktorja in glavne medicinske sestre. Morda Loredana v Tarčo ni bilo, ker bi se moral tam soočiti s strokovnim direktorjem bolnišnice Celje Francem Vindišarjem, čigar poskus menjave mu je spodletel, in članom Sveta zavoda Bolnišnice Celje Samom Fakinom, ki ni sprejel Vindišarjeve odstopne izjave.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Vinidšar je v oddaji Tarča povedal, da si je resnično želel soočenja v studiu Tarče, da se določene stvari lahko razčisti neposredno. Kajti razčiščevanje prek medijev nikomur ne koristi. “Izgubljamo vsi, izgubljajo pa seveda tisti, za katere smo vsi namenjeni. Predvsem naši bolniki. Brez razčiščevanja in dosledne analize takih zapletov napredka oziroma izboljšav kakovosti, varnosti pacientov v slovenskem zdravstvu, zagotovo ni mogoče doseči,” je poudaril. Fakin, ki je bil proti temu, da Vindišar odide po zagnanem medijskem pompu ministra, torej še pred izvedbo nadzora, za ministra verjetno ne bi bil prijeten sogovornik, saj bi ga ta opomnil, da v naši državi velja ustava in zakoni, dokler se krivda nekomu ne dokaže.

Pozivi k odstopu mimo sveta zavoda je milo rečeno neobičajna
Na osnovi predvidevanj zadeve po Fakinovih besedah ne moreš obsoditi vnaprej, minister pa je to storil z velikim medijskim pompom. “Čeprav je ta to verjetno storil v dobri veri, je bil sam proti, ker še niso bili znani izsledki niti interne preiskave, kaj šele kriminalistične in eksterne,” je izpostavil in dodal, da bi sam kot minister reagiral drugače. “Počakal bi na interni nadzor in potem bi ukrepal, ne pa, da že v javnosti izrečeš sodbo,” je bil jasen. “Pozivi k odstopu mimo sveta zavoda, so, milo rečeno, neobičajni. Sedim v dveh svetih in v obeh je zahteval odstop vodstva. Nato so se ekspresno sestali sveti zavodov in glasovali, kakor so glasovali. V Celju niso glasovali prav, zato gre zamenjati še enega neposlušnega člana, verjetno, lahko insinuiram, verjetno z namenom, da  bo imel dovolj glasov ob naslednjem glasovanju,” je pojasnil Fakin in dodal, da to kaže na politično vmešavanje. Kaže pa tudi, da se je minister odrekel nadzornemu organu, svetu zavoda in vse dela sam.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Strokovni direktor celjske bolnišnice Vindišar je sicer poudaril, da če se dokaže, da je bila napaka v Bolnišnici Celje nedvoumna, in samo v bolnišnici Celje, bo takoj ponudil odstop in nepreklicno odstopil. Kot je znano, ni prvič, da minister javno poziva k odstopu. Nedavno je to storil v primeru nekdanjega direktorja največje slovenske bolnišnice Jožeta Golobiča, ki je navkljub nestrinjanju z razlogi ministra k odstopu, to naposled tudi storil, ker je dejal, da je nemogoče delati brez podpore, torej ko te nekdo ovira. To je namreč v preveliko škodo pacientov.

Serijsko odhajajo pomembni delavci, sveti zavodov so nestrokovni
Minister Bešič Loredan je raje prišel v jutranjo oddajo, kot pa v oddajo Tarča, saj so v Tarči med drugim poročali o tem, kako ministru serijsko odhajajo pomembni delavci. Za ustvarjalce omenjene oddaje so nekateri povedali, da preprosto niso zadovoljni z njegovim načinom dela. Kot kaže, pa mu ne uspeva niti uresničevanje ključne obljube vlade – torej skrajševanje čakalnih vrst. Na mizi namreč še ni vseh podzakonskih aktov, ki bi natančno definirali, kako bi krajšanje vrst sploh potekalo. Če ne bo zadostnega skrajšanja vrst, bodo po sklepu vlade vključene tudi predvsem zasebne ambulante. Tudi tiste brez koncesije. Kritiki zakona pravijo, da je ta nedodelan, vnaša več zmede in napetosti. V pripravo zakona pa naj ne bi bile vključene nekatere pomembne službe ministrstva za zdravje. Zanimivo je tudi, da je kot soavtor interventnega zakona zapisana odvetniška pisarna Brulc, Gaberščik in partnerji, čeprav niso specializirani za zdravstvo, pretežno se namreč ukvarjajo predvsem z izzivi v gospodarstvu. Glede na to, da je Golobova vlada zatrjevala, kako bi morala imeti stroka mesto v svetih zavodov bolnišnic, pa je mogoče videti, da niti slučajno ni tako, saj so mesta zasedli številni zaposleni iz Gen-I in Gibanja Svoboda, ki z nekimi premiki v zdravstvu nimajo kaj veliko skupnega. Kot je dejal Vindišar, sam zaseda mesto strokovnega direktorja že 11 let, pa čemu takemu še ni bil priča, saj je le malo članov sveta zavodov res strokovnih. Kot kaže, je Golobova vlada dobro prerešetala sestavo svetov. Neprijetna vprašanja vladajočim očitno niso povšeči, še manj pa, ko so ti soočeni z dejanskimi podatki.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Sara Kovač