fbpx

Minister Matej Tonin: “Ministrstvo za obrambo se ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme! Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič!”

Foto: STA

“Danes je eden tistih dni, ko te napadejo brez razloga, samo zato, ker si in ker potrebujejo tarčo. Vmes vpletejo še družino, ki pri tem nima nič,” je dal vedeti obrambni minister Matej Tonin potem, ko so mainstream mediji udarili čez njega in mu očitali nepotizem na podlagi povezovanja njega, njegove matere, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme.

Tonin je popolnoma prepričan, da je celoten namen povezovanja njega, matere Joži Tonin in pogodbe o dobavi zaščitne opreme podjetja Acron, politikantski poskus nekaterih, da ga oblatijo, umažejo in obračunajo z njim. “Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič,” poudarja.

Toninova mati ni lastnica podjetja, prav tako ni v organih nadzora ali upravljanja podjetja
“Mediji so včeraj objavili seznam podjetji, ki naj bi dobavila zaščitno opremo Zavodu RS za blagovne rezerve. Naj bi! Ko bom opremo videl v Sloveniji, bom verjel, da jo bodo res. Med dobavitelji Zavoda RS za blagovne rezerve, ki sodi pod Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, je tudi podjetje Acron. Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron.” Pri tem pa je posebej poudaril, da mati ni lastnica podjetja, prav tako tudi ni v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21. decembra lani, pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič, je dal vedeti.

Foto: STA

Ministrstvo za obrambo se ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme
“Ker me nekateri za vsako ceno tunkajo in povezujejo s tem poslom Acrona zaradi Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila Vlada RS in jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, člani pa so predstavniki več drugih resorjev, naj povem, da se Ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb.” Po besedah Tonina je vse to v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina namreč zgolj preverja, če ponudba izpolnjuje tehnične standarde. Ponudbe, ki zahtevane pogoje izpolnjujejo, so posredovane Zavodu RS za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb.

Ministrstvo za obrambo, natančneje Uprava RS za zaščito in reševanje, je zadolženo za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve. “Razdeljevanje zaščitne opreme delamo na podlagi izraženih potreb zdravstvenega in drugih sektorjev.” Tonin poudarja, da ker želi, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nima nič, se je že v nedeljo, torej že na dan ko so očitki izbruhnili, odločil, da sam pozove Komisijo za preprečevanje korupcije naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve.

Hana Murn