fbpx

Minister Matej Tonin zagotavlja: Država v poslu za nabavo zaščitne opreme z Jocom Pečečnikom ni bila v ničemer oškodovana!

Matej Tonin je druga oseba, ki ji očitajo nepravilnost v nabavi nujn medicinske opreme (Foto: STA)

V poslu za nabavo zaščitne opreme z Jocom Pečečnikom država ni bila v ničemer oškodovana, je za portal Domovina zatrdil minister za obrambo Matej Tonin. Zatrdil je, da relacij med zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi zaščitne opreme stečejo čim prej. 

Glede domnevnih pritiskov na Zavod za blagovne rezerve s strani ljudi okrog ministra Zdravka Počivalška je Matej Tonin v odzivu na razkritja v oddaji Tarča povedal, da je bilo zanj “veliko stvari novih”. Dal je vedeti, da ni bil seznanjen z relacijami med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami. “Bom z zanimanjem prisluhnil, kako se bo na vse to odzval minister Počivalšek. Zagotovo obstaja tudi druga plat zgodbe. Sem pa vsekakor vesel, da so tudi v Tarči potrdili, kar sem ves čas trdil, da s poslom Acrona nisem imel nič,” je dejal.

Po besedah Tonina je vlada v kriznih razmerah centralizirala nabavo za celotno državo na Zavodu za blagovne rezerve, po vzoru nekaterih drugih držav pa se je odločila še, da ustanovi medresorsko skupino strokovnjakov za pregledovanje prispelih ponudb. “Tisto, kar je medresorska skupina poslala na blagovne rezerve, ni predstavljalo naročilnice, ki bi jo blagovne rezerve morale realizirati,” je poudaril Tonin.

Obveščevalna poročila Sove razkrila, da je vrag vzel šalo
Glede na to, da zaščitne opreme ni bilo dovolj, se je Tonin odločil, da pokliče Joca Pečečnika, Aleksandra Čeferina in Janeza Škrabca. “Zakaj ravno te tri? Ker sem iz obveščevalnih poročil Sove videl, da je vrag vzel šalo in da vlada v svetu huda, silovita vojna za zaščitno opremo, do katere je v danem trenutku možno priti samo z dobrimi političnimi ali poslovnimi zvezami na Kitajskim ali kje drugje v svetu. In ne, ni mi žal, da sem prosil Pečečnika, ker je njegova oprema reševala Slovenijo v najbolj ključnih trenutkih,” je izpostavil.

Foto: STA

Glede očitkov, da je bil prevoz Pečečnikove opreme preplačan, je Tonil povedal, da mu bo država plačala “natančno toliko, kot je stal prevoz in nič več”. Ker je ta dobavil kirurške maske, namesto mask tipa FFP2, je ceno z 1,85 evra znižal na 0,50 evra, kar je po ocenah ministra za obrambo izjemno korektna cena.

Že danes moramo pokazati, da bo slovenska južna meja neprehodna
V pogovoru se je dotaknil tudi možnosti podelitve policijskih pooblastil vojski. Kljub temu, da je trenutno število prihodov nezakonitih migrantov upadlo zaradi novega koronavirusa, pa moramo po besedah Tonina že danes pokazati, da bo slovenska južna meja neprehodna. “Prebivalci na južni meji čutijo, da je neodgovorno do njih, oni bi se z vojsko počutili bolj varne. In nenazadnje, to je naša vojska, to ni Jugoslovanska ljudska armada” je dal vedeti.

Med drugim je še poudaril, da se je v krizi izkazala potreba po večjem vojaškem transportnem letalu, ki bi ga lahko uporabljali tudi za različne civilne namene. Cena letal, kakršno bi potrebovala Slovenska vojska, se začne nekje pri 60 milijonih, pa lahko seže vse do 200 milijonov evrov.

Hana Murn