fbpx

Minister Pikalo! Kateri dijak, ki se ni udeležil “podnebnega štrajka”, je v šoli dobil neopravičene ure?

Minister Jernej Pikalo (Foto: STA)

Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost je v petek organizirala podnebni štrajk, ki se je istočasno odvijal v Ljubljani, Mariboru, Kopru in nekaterih drugih mestih po državi. Kmalu se je izkazalo, da ne bo šlo za pozivanje k boju proti podnebnim spremembam, ampak za propagandni shod levičarjev, saj sta k udeležbi le-tega pozvala tudi evroposlanka Tanja Fajon in aktualni minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo. Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra Pikala naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z morebitno zlorabo šolstva v politične namene.

V poslanskem vprašanju je Lisec zapisal: “Spoštovani minister! Pretekli teden je v več slovenskih mestih potekal ‘Podnebni štrajk’, na katerem naj bi bilo po oceni organizatorjev 14.000 mladih, tako osnovnošolcev kot srednješolcev. Ob tem naj omenim, da po podatkih, dostopnih na spletni strani vašega ministrstva, osnovne šole v letošnjem šolskem letu obiskuje 185.000 otrok, srednje šole pa 73.000 mladih. Po protestih pa je do mene prišla informacija, da je nek dijak, ki se ni udeležil protesta, dobil neopravičeno uro. Prav tako sem dobil informacije, da so se protesta udeležili tudi nekateri učitelji, zaradi česar so odpadle šolske ure.”

Lisec je Pikala povprašal, ali drži informacija, da je nek dijak, ki se ni udeležil protesta, dobil neopravičeno uro? Ob tem je zaprosil  za informacijo, katero šolo obiskuje dijak, ki je zaradi neudeležbe na protestu dobil neopravičeno uro, in na podlagi česa je dijak lahko dobil neopravičeno uro. “Ali so šole, ki so organizirale protest, slednjega zapisale v letni delovni načrt v septembru, ko so te načrte oddajale? V primeru, da ga niso zapisale v letni delovni načrt, ali to pomeni, da gre za kršitev zakona? Ali drži informacija, da so se protesta udeležili tudi nekateri učitelji, zaradi česar so odpadle šolske ure? Ali in kako boste ukrepali zaradi vsega navedenega?

Vidno obračunavanje z opozicijo
Protestnike je med drugim nagovoril priznani slovenski pisatelj, pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza, ki je zlorabil besedo in politično obračunal s prvakom SDS Janezom Janšo. Janša, Tony Blair in še nekateri drugi naj bi bili po prepričanju Roze krivci za trenutno stanje, ne pa leve stranke, ki večino časa obvladujejo slovensko državo. Da ne gre za nepolitični štrajk, je pokazal tudi eden izmed transparentov z napisom: “Ko ti sediš doma, Grims odloča”. Ob tem so seveda “naključno pozabili”, da Grims sedi v opoziciji in kot tak težko odloča.

Predstavnik radikalne Levice s “podnebnim transparentom” (Foto: Facebook)

Kmalu se je pokazalo, zakaj so se mladi udeležili shoda. Vsi so bili namreč opravičeni izostanka od pouka in čeprav so organizatorji zatrjevali, da ne stavkajo zato, da lahko zamudijo pouk, smo se na Nova24TV prepričali ravno v nasprotno. Očitno je, da nikogar od mladih ne bi bilo, če bi bil štrajk v soboto, ko so šole zaprte! “Jaz sem tukaj, da mi ni treba biti na pouku. Tukaj sem, ker sem moral iti sem in da nisem pri pouku. Tisti, ki smo se udeležili tega protesta, imamo prosto uro,” so bili le trije iskreni odgovori mladih protestnikov, ki potrjujejo, da mladi sploh niso vedeli, zakaj protestirajo, ampak jim je bilo pomembno zgolj to, da niso v šoli. Naravnost nedopustno pa je, če je nek dijak v šoli dobil neupravičeno, ker se ni udeležil protesta, saj je bil ta več kot očitno politično naravnan in usmerjen proti opoziciji, ki pa niti približno ni tista, ki odloča o čemerkoli. Levica očitno skrbi za pomlajevanje vrst.

H. M.