fbpx

Marjan Šarec! Koliko učiteljev, učencev, njihovih staršev, babic in dedkov se bo moralo okužiti s koronavirusom, preden boste ukrepali?

Foto: STA

“Spoštovani, obveščamo vas, da smo dobili informacijo, da so bili eden od zaposlenih v Zavodu OŠ Naklo in dva učenca v stiku z osebo, pri kateri so pozneje potrdili okužbo s koronavirusom. V času stika ta oseba ni kazala znakov bolezni. Vsi trije so zdravi in preventivno ostali doma. Po posvetu z MIZŠ in NIJZ trenutno dodatni ukrepi pri nas niso potrebni,” je v obvestilu staršem sporočila pomočnica ravnatelja OŠ Naklo mag. Tatjana Lotrič Komac. Avstrija je namreč ravno včeraj sprejela dekret, da s prihodnjim tednom zaprejo vse šole, Italija je to storila že prej, vendar prepozno. Koliko časa bo moralo miniti in koliko otrok, njihovih staršev, dedkov in babic bo potrebno spraviti v nevarnost, da se bodo šefi z ministrstva, ki imajo še vedno vsa pooblastila, zganili?

Naši viri nam sporočajo, da zaskrbljeni starši kličejo na šolo, vendar se nobeden od odgovornih noče soočiti z vprašanji zaskrbljenih staršev, ki hočejo izvedeti, ali so omenjene osebe bile v stiku z njihovimi otroki. Sporočilo pa so poslali kot obvestilo, vendar zaradi številnih obvestil marsikateri starš lahko spregleda to pomembno novico. Situacija je še toliko bolj resna, saj naj bi bili nekateri otroci iz OŠ Naklo v šoli v naravi na Voglu. Odgovorni na šoli ob tem nočejo povedati, ali so bili omenjeni otroci stiku z osebami, ki so preventivno ostale doma.

S situacijo je odgovorne na MIZŠ in NIJZ soočil novinar Nove24TV Luka Svetina, vendar so mu odgovorili, da s primerom niso obveščeni. Koga imajo za bedake odgovorni na MIZŠ in NIJZ, če je pomočnica ravnatelja OŠ Naklo Tatjana Lotrič Komac poslala uradno obvestilo staršem o morebitni okužbi koronavirusa?

Primer iz Kamnika nakazuje, da so zadeve resne
Pred nekaj dnevi smo poročali, da je v Osnovni šoli Toma Brejca v Kamniku morala zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom v karanteno računovodkinja, saj je bil njen sin v stiku s profesorico, ki je imela pred tednom dni stik z okuženo osebo. Niti profesorica niti sin računovodkinje nista kazala znakov obolenja. Ravnateljica je ob tem trdila, da je izpeljala vse potrebne zaščitne ukrepe, zato je panika odveč. Danes se je potrdila informacija, da v so v Kamniku zaprli OŠ Frana Albrehta za štirinajst dni.

Foto: STA

Slovenija bi morala ukrepati podobno kot Avstrija
Pri tem pa ni sporna zgolj nevednost pristojnih, temveč tudi podatek, da odgovorni na Ministrstvu za izobraževanje učence in zaposlene še vedno prepuščajo nevarnostim okužbe, saj se zanašajo le na pozitivno potrjene primere okužb s koronavirusom. Na tej točki, ko se okuženi šele odkrivajo in gre za najbolj pomembno in hkrati nevarno fazo širitve koronavirusa, bi morali pristojni nemudoma zapreti vse šole, preden bi z neodgovornim ravnanjem povzročili še več okužb.

Avstrija je namreč ravno včeraj sprejela dekret, da s prihodnjim tednom zaprejo vse šole, Italija je to storila že prej, vendar prepozno. Koliko časa bo moralo miniti in koliko otrok, njihovih staršev, dedkov in babic bo potrebno spraviti v nevarnost, da se bodo šefi z ministrstva, ki imajo še vedno vsa pooblastila, zganili?

Luka Perš