Minister Počivalšek na zaslišanju pred preiskovalno komisijo razkril šokantne podrobnosti zlorabe obveščevalnih služb in policije v času Šarčeve vlade

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo je bil danes zaslišan pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler. Počivalšek je izpostavil svoje mnenje o delu policije in obveščevalnih služb, pri čemer je bil v prvi vrsti kritičen do vlade Marjana Šarca, med katero ni več prejemal poročil obveščevalnih služb, ki jih je kot minister pridobival. Kot najbolj kritično pa je v nadaljevanju izpostavil nadzor, ki so ga opravljali nad njim samim. Med potovanjem v službo je zaznal številne motnje v delovanju omrežja, prav tako pa je odkril vpoglede v njegove podatke, tudi v času ko sploh ni bil na cesti. “Nisem šofer in nisem imel prilike delati prekrške,” je še bil jasen, da ni bilo v tem primeru potrebe po vpogledih policije.

V državnem zboru se je sestala parlamentarna Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, kjer je potekalo zaslišanje ministra Zdravka Počivalška glede nezakonitih vpogledov v osebne evidence. Počivalšek je prepričan, da se obveščevalne službe in policija zlorabljajo za politične namene.

“V vladi Marjana Šarca sem ugotovil, da kot minister, ki ima dostop in je upravičen do varnostno-obveščevalnih gospodarskih podatkov, kar naenkrat teh podatkov nisem več pridobil,” je dejal. Kot je v nadaljevanju pojasnil, je normalno v enem takšnem obdobju prejel enega do tri obvestila na teden, je po nastopu Šarčeve vlade po njegovih besedah prišlo do popolne “suše”, saj nekaj mesecev ni prejel nobenega varnostno-obveščevalnega gospodarskega obvestila, ki jih je prej Sova redno pošiljala, na osnovi katerih lahko kot minister vleče določene poteze in odločitve.

Zdravko Počivalšek (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Glede na to, da niti v času Cerarjeve vlade ni bil priča takšni situaciji, se je v njemu vzbudil sum, da se zadeve v tej zadevi zlorabljajo. Ker se vsak dan vozi najmanj uro in petnajst minut v službo in v vmesnem času uporablja elektronsko pošto, je opazil določene motnje. “Skratka mislim, da sem bil večkrat nadzorovan in da se pogledajo tudi tiste zadeve, ki si jih jaz ne znam razložiti,” je pojasnil.

Ker ima voznika, ni imel priložnosti delati prekrške, zato ne vidi potrebe po vpogledih
V nadaljevanju poudarja, da je bilo v vsem tem času nenormalno veliko vpogledov in zanimanje te zgodbe ob tem, da sam niti približno toliko v tem času ni bil cesti. “Nisem šofer in nisem imel prilike delati prekrške,” je še bil jasen, da ni bilo v tem primeru potrebe po vpogledih policije. Po mnenju predsednika komisije Dejana Kaloha je izjemno čudno, da so se v primeru Počivalška preverjali CPP podatki, medtem ko je Počivalšek varovana oseba in ima svojega voznika. “To bomo preverili,” je dejal Kaloh. V nadaljevanju je poudaril, podobno kot Gorenak, da je policija spolitizirana v okviru leve prominence, vpogledi pa se najpogosteje pojavljajo ob menjavah vlad.

Predsednik preiskovalne skupine v zadevi Franc Kangler in ostalo Dejan Kaloh (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Kaloh je v nadaljevanju poudaril, da je bila tudi Počivalškova hišna preiskava medijsko in politično spolitizirana, sam Počivalšek pa nad hišnimi preiskavami ni bil presenečen, saj naj bi bila hišna preiskava posledica vseh dotedanjih političnih pritiskov in manevrov. Po neuradnih podatkih so te hišne preiskave predlagali na NPU, temeljile pa naj bi na ugotovitvah televizijske oddaje Tarča in trditvah Ivana Galeta in zdravnika Riharda Knaflja. Sodnica Mojca Kocjančič, ki je odredila to preiskavo je nekdanja žena pravosodnega ministra in funkcionarja v LDS Aleša Zalarja, medtem ko je Knafelj pred dvema letoma celo pomagal pisati program za stranko LMŠ. Počivalšek je sicer poudaril, da so njegove pravice spoštovali in so bili korektni. “Vodja preiskave pa se je obnašal nasilno /…/ želel je, da pridemo do konflikta, ki bi mu omogočil še kaj drugega,” je še pojasnil.

Sara Rančigaj