fbpx

Minister Počivalšek napoveduje tožbe proti lažnivim slovenskim medijem!

Urednik portala Necenzurirano Primož Cirman. (Foto: STA)

Dovolj imam laži in manipulacij v zvezi s poročilom Računskega sodišča. Zato bom poleg zahtev za popravke vložil tudi tožbe proti medijem, ki jih širijo,” je odločen predsednik druge največje vladne stranke SMC. Minister Počivalšek je še dodal besedilo, kjer zahteva popravek besedila v Odlazkovem mediju Necenzurirano.

Večinski mediji so v času sedanje vlade uprizorili pravi lov na čarovnice v razkrivanju “afer” gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Zaradi dolgoletne prevlade na medijskem trgu (90 odstotkov pokritosti) veljajo mnenja levih osredjih medijev v Sloveniji za prevladujoča. A covid kriza in delovanje sedanje vlade je pokazalo, da so levi vladarji medijskega prostora (POP TV, RTV SLO, Večer, Dnevnik, Delo, Mladina, Odlazkov medijski imperij) le podaljšana roka opozicijskih levih strank, združeni v propadli projekt koalicije KUL.

Zaradi številnih manipulacij v zvezi s poročilom Računskega sodišča RS o nabavi zaščitne opreme se pojavlja toliko medijskih manipulacij, da je minister Počivalšek odločen svoje interese braniti po pravni poti. Tako je v svojem sporočilu zavrnil očitke, da je iz predloga revizije računskega sodišča razvidno, da je imelo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in resorni minister ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije. Le to je bilo eden izmed deležnikov, ki so sodelovali v postopku dobave zaščitne in medicinske opreme.

Počivalšek še enkrat ponovil
V nadaljevanju se izpostavi, da ne drži, da ministrstvo za gospodarstvo ni imelo v začetku nobenih pristojnosti. Pristojnost za nabavo nujne medicinske opreme je bila dodeljena na podlagi vladnih sklepov, ki so tudi omogočali nabavo zaščitne in medicinske opreme. Hkrati tudi po njegovem ne drži, da je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vso odgovornost preneslo na Zavod za blagovne rezerve. Na ministrstvu izpostavljajo, da sta ministrstvo in Zavod za blagovne rezerve sodelovala, tudi skupaj z drugimi deležniki.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Celotno afero so skuhali v oddaji Tarča, ko se je pojavil t.i. žvižgač in nekdanji uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale. Dokazovali so, da je bil posel sklenjen s podjetjem Geneplanet zaradi nabave ventilatorjev. To so dokazovali z nezakonitim posnetim telefonskim pogovorom med Počivalškom in nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom. Afero je še enkrat Počivalšek zavrnil. Minister sporoča, da je takrat skupaj s sodelavci na ministrstvu na zavod prenesel informacije o nujnosti nabave ventilatorjev, veliki nestabilnosti trga medicinske opreme in nujnosti ukrepanja. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na Zavod za blagovne rezerve tudi posredovalo informacije o ventilatorjih, ki jih je stroka ocenila za ustrezne in o ponudbah za te ventilatorje.

V slovenski javnosti se je veliko govorilo, da so ventilatorji Geneplaneta neuporabni in škodljivi. Niso pa ta isti mediji problematizirali nevarnih ventilatorjev podjetja Bellavista, ki jih je ponujal član strokovne skupine za ventilatorje, dr. Rihard Knafelj. Več slovenskih medijev je pisalo, da se je ministrstvo izgovarjalo na pozitivno mnenje dr. Mateja Podbregarja iz celjske bolnišnice.

A je tudi ta argument ekipa ministra Zdravka Počivalška zavrnila. Na ministrstvu priznavajo, da se niso nikoli sklicevali na mnenje Podbregarja o primernosti ventilatorjev Sirusmed R 30 za široko uporabo, zamolčalo Podbregarjevo opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Sirusmed R 50+ z vsemi dodatnimi opcijami. Vendar ventilatorjev Sirusmed R 50+ v času nabave R 30 ni bilo dobavljivih prej kot v roku šestih do devetih mesecev, pri čemer so bili R30 opremljeni z vso opcijsko opremo.

Luka Perš