fbpx

Minister Počivalšek ne namerava izpolniti predvolilne obljube malemu gospodarstvu

Zagovornika vmešavanja države v gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Luka Mesec (Foto: posnetek zaslona)

Poslanke in poslanci so pred časom na predlog koalicijskih poslanskih skupin obravnavali spremembe zakonodaje s področja državne uprave, po katerih bi se število državnih sekretarjev na nekaterih ministrstvih povečalo, med drugim tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Sprememba zakona ni dobila zadostne podpore poslank in poslancev, zato je bil zakonodajni postopek zaključen.

Poslanec SDS Zvonko Černač je kasneje na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovil pisno poslansko pobudo glede imenovanja državnega sekretarja za področje malega gospodarstva, s čimer bi po mnenju poslanca SDS minister “na eni strani izpolnil politične obljube, dane pred volitvami, na drugi strani pa zagotovil primerno podporo številnim obrtnikom, podjetnikom in vsem ostalim, ki zagotavljajo pomemben delež prihodkov v bruto domačem proizvodu”. Spomnimo. Pred državnozborskimi volitvami junija lani so vse politične stranke, razen Levice, zagotovile, da bodo, če bodo sestavljale vlado, imenovale državnega sekretarja, ki bo pristojen izključno za malo gospodarstvo.

Poslanec SDS Zvone Černač (Foto: SDS)

A minister Počivalšek svoje obljube, kot lahko upravičeno sklepamo iz odgovora na pobudo poslanca Černača, ne namerava izpolniti. Dejstvo je, da si vsak minister sam izbira člane svoje ekipe, torej tudi dva državna sekretarja, Počivalšek pa je krivdo raje “prevalil” na poslanke in poslance. Zapisal je: “Glede na to, da predlog sprememb zakona o državni upravi ni bil podprt v Državnem zboru RS, ni pravne podlage za imenovanje državnega sekretarja na ministrstvu, ki bi bil pristojen za malo gospodarstvo.”

Po mnenju Zvonka Černača se je minister Počivalšek v odgovoru poslužil zgolj “navadnega in cenenega populizma”. Poslanec SDS je opozoril še, da novela zakona, na katero se sklicuje minister, ni določala konkretnih področij dela državnih sekretarjev: “Po veljavni zakonodaji lahko minister za gospodarski razvoj in tehnologijo imenuje dva državna sekretarja, nobene ovire torej ni, da bi bil eden od teh dveh državnih sekretarjev imenovan za področje malega gospodarstva.”

Po zavrniti novele zakona je sicer predsednik vlade Marjan Šarec v svoj kabinet imenoval državnega sekretarja, ki naj bi pokrival področje malega gospodarstva, vendar pa bo takšna poteza po mnenju poslanca Černača prinesla zgolj “več težav na nivoju Kabinet predsednika Vlade RS – ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo“, kar pa bo problem ministra in koalicije, nikakor pa ne opozicije.

J. G.