fbpx

Minister Počivalšek se bo na račun davkoplačevalcev odpravil v Avstralijo in na Novo Zelandijo

Foto: iStock/STA

Ko gre za denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev slovenska vlada očitno ne pozna omejitev, saj se namerava minister Zdravko Počivalšek od 9. 2. 2018 do 18. 2. 2018 muditi v Avstraliji in na Novi Zelandiji, čeprav državi nista pomembni zunajtrgovinski partnerici. Dejstvo je, da bi bilo veliko bolj koristno, če bi Počivalšek obiskoval države, ki bi pomembno prispevale h gospodarskemu razvoju države. Devet preživetih dni v deželi kengurujev in kivijev namreč ne odtehta gospodarskih učinkov in pomembnosti državnega obiska ministra za gospodarstvo. Zato vse skupaj bolj spominja na turizem na račun davkoplačevalcev. 

V letu 2016 je bil namreč obseg blagovne menjave med Avstralijo in Slovenijo 85 milijonov evrov, kar je Avstralijo uvrstilo na 44. mesto med  zunajtrgovinskimi partnericami RS glede na vrednost blagovne menjave, medtem ko je bil obseg blagovne menjave med Novo Zelandijo in Slovenijo 6,7 milijona evrov. Pri tem je treba dodati, da ob koncu leta 2016 ni bilo evidentiranih slovenskih naložb na Novi Zelandiji, vrednost novozelandskih neposrednih naložb v Sloveniji je bila v istem obdobju 0,3 milijona evrov.

V prvih desetih mesecih leta 2017 je vrednost slovenskega izvoza v Avstralijo dosegla 80,1 milijona evrov, hkrati pa je bila vrednost slovenskega uvoza iz Avstralije 2,4 milijona evrov. V prvih desetih mesecih 2017 je vrednost slovenskega izvoza na Novo Zelandijo dosegla 8,5 milijona evrov, hkrati pa je bila vrednost slovenskega uvoza z Nove Zelandije 0,4 milijona evrov.

Foto: SURS

Najpomembnejši partnerici sta Nemčija in Italija
V letu 2016 je država izvozila za skoraj 25 milijard evrov blaga, uvozila pa ga je za dobrih 24 milijard evrov. Večino blagovne menjave je ustvarila z državami članicami EU, pri čemer sta bili pri uvozu in izvozu med najpomembnejšimi partnericami Nemčija in Italija, pri uvozu sta bili med nečlanicami najpomembnejši Kitajska in Srbija, pri izvozu pa Srbija in Rusija. V prvih devetih mesecih prejšnjega leta smo izvozili  za 20,94 milijarde evrov blaga, pri čemer sta najpomembnejši trgovinski partnerici  Nemčija in Italija, prav tako pa tudi Hrvaška in Avstrija.

 

Foto: SURS

Foto: Izvozno okno

Počivalškova delegacija že naredila spodrsljaje
Spomnimo. Delegacija gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je po protokolarnem spodrsljaju v Združenih arabskih emiratih naredila velik spodrsljaj tudi v Iranu. Po preveč razgaljenih dekoltejih so namreč uslužbenke ministrstva v Iranu nosile naglavne rute, ki niso del evropske kulture. Če so bile dame v gospodarski delegaciji v Dubaju preveč razgaljene – z odprtimi dekolteji in prekratkimi krili –, so tudi v Iranu prestopile mejo dobrega okusa. Med Pahorjevim obiskom Irana, ki ga je spremljal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je njegov ženski del ekipe opremil z naglavnimi muslimanskimi rutami, kot jih morajo v javnosti nositi ženske v Iranu, je poročal Požareport. S tem pa so poteptale temeljne evropske vrednote in dolgoleten boj za žensko emancipacijo v Evropi.

Foto: STA

Z ministrstva so sporočili, da se bo Počivalšek v Avstraliji med drugim udeležil slovenske maše s patrom Cirilom Geelongom, otvoritve konzulata, kjer bo imel govor, obiskal bo podjetje ASKO Gorenje, se srečal s predstavniki Harvey Normana in se udeležil raznovrstnih bilateralnih srečanj. Za našo državo si lahko želimo, da bi obisk Počivalška, v okviru katerega je na agendi deset dogodkov in srečanj, vsaj malo koristil naši državi, glede na to, da bodo pot plačali slovenski davkoplačevalci in davkoplačevalke. Znesek in število članov delegacije še nista znana, zato smo na ministrstvo naslovili vprašanja in še čakamo na odgovore.

N. Ž.